Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 9 oktober 2021

Stekt brysselkål med mandlar och apelsin


















300 g brysselkål
0,5 dl mandlar
2 apelsiner
0,5 dl rödlök
2 msk rapsolja
0,5 dl kruspersilja
salt
peppar
granatäppelkärnor

  • Skölj och skär brysselkålen i hälften. Stek tills de får fin färg, ca 15 minuter, i stekpanna med rapsolja, salt och peppar.
  • Skär skalet av en av apelsinerna och filéa.
  • Rosta mandlarna i en stekpanna och grovhacka dem.
  • Skiva löken tunt,
    Blanda hackad persilja, brysselkål, apelsinfiléer, mandlar och rödlök i en skål. Pressa över juice från den andra apelsinen, rapsolja, salt och peppar och toppa med extra persilja. Strö över granatäpplekärnorna.
  • Servera ljummen.

    Källa: Jävligt gott

Pepparrotssill med saltgurka











200 g hela sillfiléer
2 dl crèmefraiche
1 dl majonnäs
2 saltgurkor, finhackade
2 cm pepparrot, grovriven
2 tsk senapskorn, gula
2 schalottenlökar, strimlade
50 g västerbottenost, grovriven

  • Häll av och skölj sillen. Skär den i centimetertjocka skivor.
  • Rör ihop crèmefraiche och majonnäs och vänd ner saltgurka, pepparrot, senapskorn, lök och ost.
  • Torka av sillen och vänd ihop den med röran. Lägg i fin burk och låt stå kallt.
Källa: Tidningen Senioren

fredag 8 oktober 2021

Fisk med tomatrisotto

 










Ca 400 g (kolja)filé
2 msk smör
salt
peppar

Tomatrisotto:
2,5 dl risottoris
2 msk koncentrerad fiskfond
7 dl vatten
1 gul lök
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl riven parmesanost
1 dl strimlade soltorkade tomater
1 msk finrivet citronskal
2 msk färsk timjan eller 0,5 tsk torkad

Tomatrisotto:

  • Värm fond och vatten i en kastrull.
  • Skala och hacka löken.
  • Stek lök, ris och tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme i några minuter.
  • Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in. Tillsätt buljongen, lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter.
  • Tillsätt parmesan, tomater, citronskal och timjan. Smaka av med salt och peppar.
  • Krydda fisken runt om med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 minuter. Fisken är klar vid en temperatur på ca 56°C.

 
Blogglista.se