Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 18 januari 2014

Rasol de ştiuca/Gädda med aioli


















1 gädda
1 lök
2 morötter
8 potatisar
2 lagerblad

  • Rensa gäddan
  • Koka lök, potatis och morötter tills de är nästan klara.
  • Lägg i gäddan och koka i några minuter till (ca. 6 minuter).
Servera med rivet pepparrot eller aioli.

Recept för aioli finns här:

torsdag 16 januari 2014

Äppelpaj med mandelmassa






















8 bitar

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg

Fyllning:
3 st. äpplen
200 g mandelmassa
3 st. ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker

Ugn: 225 grader C.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman ingredienserna till
pajdegen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22
centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen
i kylskåp i 20-30 minuter.

2. Kärna ur och klyfta äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med
äggen och mjölken.

3. Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö
över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.

Kalljäst kumminbröd

































Ingredienser till 2 stycken bröd:

Dag 1:
  • 5 dl rågsikt (275 g)
  • 1 msk stött kummin
  • 0,5 liter vatten 

Dag 2:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 0,25 dl mörk sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • 7 dl rågsikt (385 g)

Till utbakning:
  • 2 dl vetemjöl (120 g)
  • 1 msk olja

Gör så här
  • Ugn: 225-175º

Dag1:
Blanda rågsikt och stött kummin i en rymlig bunke. 
Koka upp vatten och låt det svalna någon minut. Häll vattnet över blandningen. 
Arbeta till en smidig deg. 
Låt stå övertäckt i kylskåp i minst 8 timmar eller över natten.

Dag 2
Rör ut jästen i fingervarmt vatten med salt, sirap och ättiksprit. Tillsätt rågsikt. Rör ihop till en jämn smet.
Blanda ihop de båda degarna och arbeta den under 5 minuter. Degen är fortfarande väldigt lös. Låt jäsa 1 timme.

Arbeta in vetemjölet, lite i taget. 
Fördela degen i 2 brödformar 10x25 centimeter med bakplåtspapper i. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek, cirka 1 timme.

Pensla bröden med olja. 
Baka brödet i 225 grader i 15 minuter, sedan i 175 grader i cirka 1 timme. 
Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar i ugnen ytterligare 1 timme. 
Ta limporna ur formarna och låt kallna inlindade i en handduk, så att skorpan blir mjuk.

Källa: Coop Mersmak Nr. 12/2012

Obs! 
1) Jag använde 275 g rågmjöl för första degen och 5 dl rågmjöl + 2 dl vetemjöl – istället för rågsikt som jag inte hade hemma.
2) Degen blir ganska klibbig.
 
 
Blogglista.se