I Rumänien bakas - till stora helger (Påsk, Jul) eller fester (bröllop) – ett vetebröd som kallas Cozonac. Det liknar det italienska vetebrödet Panettone.
Cozonac kan fyllas med torkade frukter – typ russin, malda valnötter, vallmofrön...
Jag äger ingen köksassistent/matberedare så att jag knådar degen för hand ....
Till 3 st. Cozonac behövs:
- 1 kg vetemjöl
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 300 g strösocker
- 4 ägg
- 200 g osaltat smör
- 3 msk olja (ej olivolja)
- rivet skal av en citron
- rivet skal av en apelsin
- 1 msk vaniljessens
- 1 tsk salt
Valnötsfyllning:
- 2 dl mjölk
- 10 msk socker
- 4 msk kakao
- 400 g malda valnötter
- 3 äggvitor
(Obs! Se P.S. – et längst ner!)
Till pensling:
- 2 ägg
- pärlsocker eller strösocker
Alla ingredienser ska vara vid rumstemperatur.
Fördeg:
- Blanda jästen med 1 msk socker och 1 dl varm mjölk i en liten bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl – tills det blir ett smet som till pannkakor.
- Låt smeten svälla ca 30 - 45 min.
Deg:
Det behövs en stor bunke!
- Dela äggen.
- Värm resten av mjölken (4 dl).
- Smält smöret i oljan. Låt smörblandningen svalna lite.
- Blanda i den stora bunken vetemjölet med fördegen, 4 gulor, sockret, rivet skal av citron och
apelsin, vaniljessensen och den varma mjölken.
- Doppa nävarna i det varma smöret och knåda degen. Upprepa detta tills smörblandningen tar slut – det brukar ta 30 – 45 min!!!
- Låt degen jäsa på en varm plats i ca 1,5 timmar.
Valnötsfyllning:
- Blanda mjölken med sockret och kakao i en kastrull på svag värme tills sockret smälts.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt malda valnötter.
- Blanda allt med 3 st. äggvitor. (En äggvita av dem 4 ägg används inte.)
Lägg bakplåtspapper i 3 st. formar (jag hade 2 st. på 30 x 12 x 12 cm och en mindre). Smörj bakplåtspappret.
När degen har jäst, dela den i 6 bitar.
Med oljade händer platta till en degbit till en avlång kaka. (Eller kavla utan något vetemjöl.) Lägg valnötsfyllning på kakan.
Forma degbiten till en rulle.
Platta till en degbit till. Lägg på fyllning.
Tvinna degbitarna.
Fortsätt på samma sätt med resten av degen.
Låt kakorna jäsa under handduk i ca 40 min.
Pensla kakorna med uppvispade ägg. Strö på pärlsocker/strösocker.
Grädda i 175˚C i ca 45 min. Prova med en sticka. Är stickan torr, då är kakan klar.
Ta kakorna ur formarna och låt dem vila på sidan på ett galler tills dem kallnar.
Gott med ett glas mjölk!
(Man kan fläta degbitarna i 3 också!)
P.S. Det blev för mycket fyllning. Jag bakade en sats kanelbullar med resten av fyllningen.
Tror att hälften av fyllningen hade räckt.
11 kommentarer:
Bravo Elena! Eu am facut de Craciun cu parintii colegilor Dianei cozonac, i-am framantat cu masini si apoi i-am vandut la Tragul de Craciun. Le-a placut, sa stii!
Pupici!
va multumim din suflet pt retete :) sunt excelente! plus ca a-ti facut totul atat de usor traducandu-le in suedeza.sotia mea fiind suedeza (gateste numai cu decilitrul) e mult mai usor sa le faca! a incercat cateva retete romanesti si i-au placut! o seara minunata si un inceput de saptamana plin de bucurii!
Cu placere, Anonym!
Sent igår kväll från ingenstans fick min make för sig att han skulle baka cozonaci.. Så 20:30 sätter han igång med bakandet samtidigt som han frågar mig, tror du jag blir klar om tre timmar?Jag kan meddela att den sista cozonac åkte ut ur ugnen 03:00.. Jag vill framföra mitt tack till dig för att du lagt upp detta recept samtidigt som jag vill tacka min make för att han bakat...Tack, tack, tack, underbart gott.
// Elena (Sthlm)
Vad glad jag blev, Elena!
God Jul på er!
Värmen triggar igång svettpärlor, men han ger sig inte. Inne på tredje året då vi ( min man) bakar cozonac enligt ditt recept. Till och med min mor har lagt ned bakandet och låtit oss (läs min man) baka denna ljuva jul/påsk-kaka vid högtider. Denna kaka som smälter i munnen och som vi har som tradition att förtära är supergod.
Personligen minns jag att hemma hos oss var det farmor som la fram alla ingredienser och farfar som fick ta över knådandet. Här behövs det styrka mån tro.Tack än en gång Elena för receptet.
P.S. Om du ngn gång funderar på att lägga ned bloggen vänligen meddela oss i förväg så att vi kan skriva ut och spara receptet och dess förfarande...
Elena (Sthlm) (mitt_hus@yahoo.com
Hej Elena!
Står det inte i receptet att en man (eller flera :))ska knåda degen?
Så har jag sett i min familj. Det är tradition. Just nu håller min svärfar att knåda degen. Tacka vet jag att han är stark.
Bäst om du skriver ut receptet och sparar det. Man vet aldrig vad som ska hända. Än så länge har jag ingen tanke att lägga ner bloggen, det var bara det att jag har varit för lat för att skriva något nytt.
God Jul!/Craciun fericit!
God Jul och tack för ett bra recept.
Varsågod!
God Jul! 🌲
Bakar den varje år till min man som är rumän, han älskar det :)
Tack för den fantastiska recepten.
Vad kul! Han kommer att älska dig annu mer! :)
Skicka en kommentar