Potatismos:
1 kg potatis
1,5 – 2 dl mjölk
1 st. ägg
1 msk olja
1,5 dl persilja, hackad
2 dl svarta oliver
2 klyftor vitlök
salt
peppar
socker
Färs:
500 g blandfärs
3 st. morötter
2 st. gula lökar
0,5 msk timjan
3 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
salt
peppar
socker
500 g blandfärs
3 st. morötter
2 st. gula lökar
0,5 msk timjan
3 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
salt
peppar
socker
Till gratinering:
400 g getost
400 g getost
Moset:
- Skala och koka potatisen. Häll av kokvattnet.
- Häll i mjölken och vispa med elvisp.
- Tillsätt ägget och smöret. Fortsätt vispa.
- Blanda i persiljan, de hackade oliverna och den rivna vitlöken.
- Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker. Ställ åt sidan.
Färsen:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Skala morötterna och löken.
- Skär morötterna i slantar och finhacka löken.
- Bryn morötterna och löken med köttfärs och timjan.
- Häll på de krossade tomaterna och tomatpurén.
- Koka till en köttfärs.
- Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.
- Lägg köttfärsen i botten på en form, lägg på moset och toppa med getosten.
- Sätt in i ugnen i 20-25 minuter. Sätt ugnen på grill de sista 10 minuterna så du får en gyllenbrun färg.
Favorit i repris - lagat vid ett annat tillfälle: