Deg:
25
g jäst
1,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 6 dl vetemjöl
75 g mjukt smör, rumstempererat
Fyllning*:
100
g smält smör
100 g mörk choklad
1 msk kakao
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Att pensla med:
1
ägg
Gör så här:
Förbered en avlång brödform, ca 1,5 l. Klä formen med bakplåtspapper.
Värm mjölken till 35˚C.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite mjölk och rör runt till jästen lösas upp. Häll i resten av mjölken. Rör om.
Tillsätt salt, socker, ägg och kardemumma. Blanda.
Tillsätt hälften av mjölet och låt degen knådas. I med resten av mjölet och fortsätt knåda.
Lägg i klickar av det mjuka smöret tills det knådas in i degen.Täck bunken med en kökshandduk. Låt jäsa i ca 1 – 1,5 timme.
Gör
fyllingen under tiden:
Smällt smöret. Lägg i resten av ingredienserna och rör om
tills fyllningen är slätt. Låt svalna. Ställ in den i kylen tills den har en
krämig och bredbar konsistens.
Kavla ut degen till en rektangel. Låt den bli bredare än vad den är hög. Höjden ska vara samma som formens längd. Bre ett jämnt lager av chokladfyllning på degen.
Fäst ihop längderna i toppen och fläta ihop dem genom att snurra ihop. Fäst även ihop degänderna längst ner.
Lägg degen i formen.
Lägg över en kökshandduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensla brödet med lite av ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 180˚C i minst 45 minuter eller tills degen är genomgräddad. Låt svalna innan du stjälper upp brödet och skivar det.
OBS*: Jag tycker det blev för mycket fyllning, det var svårt att fläta längderna för att fyllningen rann ut. Jag ska prova med hälften av fyllningen nästa gång.Recept från:Femina