Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 21 februari 2019

Torskrygg med spenat och gul curry




















(4 port.)
4 st. torskrygg à 125 gr
200 g färsk spenat
1 burk kokosmjölk 400 g
2 st. gula lökar, fint hackade
2 st. vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit ingefära, rivet
3 msk olivolja


2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprika
salt och peppar
(Serveras med ris eller couscous.)

Heta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddorna i ca 8 min.


Tillsätt kokosmjölk och koka i ca 5 min. Tillsätt spenat och fisk och koka under lock i ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med ris eller couscous.

onsdag 6 februari 2019

Lasagne utan Béchamelsås



















Lasagne med sås gjord på crème fraiche och pastasås.

(Till ca 5 port.)

500 g blandfärs
1 gul lök
1 morot
2 st. vitlöksklyftor
olja
salt
peppar

lasagneplattor (jag hade en förpackning à 200 g med 9 st. lasagneplattor)

5 dl crème fraiche
2 förpackningar pastasås à 390 g
1 förpackning mozzarella à 125 g
Sätt ugnen på 200°C.
Stek färsen, rivet morot, hackad lök och vitlök i lite olja.
Häll crème fraiche och pastasås över köttröran och låt koka upp.
Varva sås och lasagneplattor i en ugnssäker form. Börja och avsluta med sås. Riv över mozzarella.


Sätt in formen i ugnen i ca 25 minuter.

onsdag 23 januari 2019

Citron-och vallmokaka


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 ägg
200 g socker
5 msk olja
250 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 citron
2 msk vallmofrön

1.    Värm ugnen till 175°C.
2.    Smörj och bröa en avlång form på 1,5 l.
3.    Vispa äggulorna med 100 g socker. Tillsätt oljan och vallmofröna. Blanda.
4.    Vispa äggvitorna med resterande socker till hårt skum.
5.    Häll äggviteblandningen över äggulorna, tillsätt rivet citronskal och blanda.
6.    Blanda bakpulvret med citronsaften. Häll detta över äggblandningen.
7.    Sikta ner mjölet och blanda.
8.    Häll över smeten i formen och grädda i ca 45 min.
 
 















onsdag 16 januari 2019

Nötkaka med kakaokräm och chokladglasyr i långpanna (Sumegi - rumänsk kaka)



















Kaka med nötmarängbottnar som gräddas i långpanna.

Nötmarängbotten:
4 äggvitor
125 g strösocker
125 g valnötter, malda
1 msk vetemjöl
Kakaokräm:
4 äggulor + 1 ägg
125 g socker
3 msk kakao
125 g osaltat smör, mjuk
2 tsk vanilj- eller romessens


Glasyr:
100 g choklad
50 g osaltat smör
Gör så här:

Nötmarängbotten:
Sätt ugnen på 175°.

Vispa 4 äggvitor till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
Blanda malda valnötter med vetemjölet. Vänd ned nötterna försiktigt i marängen.
Bred smeten på bakplåtspapper i långpanna (35 cm x 30 cm x1 cm).
Grädda i ca 20 minuter.
Låt nötmarängbotten kallna. Skär den i tre delar, på längden.

 Lossa pappret från bottnarna.
 

Kakaokräm:
Krämen kommer att kokas i en kastrull, i vattenbad: sjud vatten i en kastrull. I en annan kastrull eller skål - blanda 4 äggulor, 1 ägg, socker och kakao. Sätt kastrullen/skålen ovanpå kastrullen med sjudande vatten. Värm äggblandningen under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS! Den får ej bli för varm - då blir det äggröra. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret skuret i mindre bitar och vaniljessensen/romessensen. Blanda väl.
Låt kakaokrämen kalna.


Glasyr:
Smällt chokladen tillsammans med smöret i en kastrull, på svag värme. Låt den svalna.
Lägg ihop kakan: dela krämen i två delar, fördela och bred ut krämen på två bottnar, lägg de ovanpå varandra, lägg den tredje botten ovanpå de två, bred glasyren ovanpå den tredje botten

Låt kakan stå kallt över natten, eller i några timmar innan servering. Skär kakan med uppvärmd kniv.
(Man kan ha samma kräm ovanpå kakan, i stället för glasyr. Då görs en kräm på 6 äggulor + 2 ägg + ca 180 g socker + 4,5 msk kakao + ca 180 g smör + 3 tsk vanilj- eller romessens.)

Jag fick 8 st. bitar.

onsdag 26 december 2018

Glutenfritt bröd - Äventyrsbröd - efter ett amerikanskt recept



















Världens godaste glutenfria bröd: äventyrsbröd, efter ett amerikanskt recept – Adventure Bread

Recept på glutenfritt bröd från The Mill – bageriet i San Francisco. Brödet är enkelt att baka. Godast är brödet om det rostas.

Här är min översättning av receptet:
Torra ingredienser:
235 g glutenfritt havregryn
160 g solrosfrön
65 g pumpafrön
90 g mandlar, grovt hackade
120 g linfrön
20 g psyllium (fiber husk)
25 g (3 msk) chia frön
12 g (2 tsk) fint havssalt


Våta ingredienser:
40 g (2 msk) lönnsirap/honung
55 g olivolja
600 g vatten
Värm ugnen till 180°C. Rosta mandlarna i ca 10 min. på en plåt med bakplåtspapper. Sätt de åt sidan. Rosta solros- och pumpafrön i ca 15 min, rör i någon gång under tiden.

Blanda alla ingredienser – torra och våta i en stor skål. Blanda ordentligt!
Olja in en form (min form är på 25 cm x 10 cm x 7,5 cm), häll i ”degen” i formen, pressa den så att den får en jämn yta. Sätt formen i kylskåpet och låt den stå några timmar, upp till en dag.

Ta ut formen från kylskåpet och låt den vara i rumstemperatur i ca två timmar.

Värm ugnen till 200°C (175°C varmt luft) och grädda brödet i ca en timme.  Ta ut brödet från ugnen och låt det kallna på ett galler i ca två timmar.


 

torsdag 20 december 2018

Mjuk pepparkaka med glasyr / Turtă dulce moale cu glazură


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
250 g socker
125 ml hett vatten
lite salt
3 tsk Ceylon kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk rivet muskotnöt


480 g vetemjöl (150 gr + 330 gr)
1 tsk bikarbonat
50 g smör, smält
1 ägg

För glasyr:
1 äggvita
lite citronsaft (1 tsk)
100 g florsocker
3 msk hett vatten

Sätt ugnen på 175°C, klä en plåt med bakpapper.


Gör en sirap på 1 msk socker (av de 250 g socker) som bränns i en kastrull tills den blir lite brun.
Häll i 125 ml hett vatten. Låt koka tills sockret smällts.

Tillsätt kardemumma, ingefära, rivet muskotnöt, saltet och resterande socker (av de 250 g socker). Blanda, tillsätt 150 gr vetemjöl och dra kastrullen åt sidan. Rör till så att det inte formas klumpar. Flytta smeten till en bunke och låt smeten kallna.


Sikta resterande mjöl (330 gr) och blanda mjölet med bikarbonatet. Tillsätt 1 ägg och det smälta smöret. Knåda degen. Flytta degen till (bak)bordet och knåda degen.
Rulla degen till en längd och skär degen i bitar a 30 – 35 gr, rulla bitarna till bollar, sätt degbollarna på bakplåten, med avstånd mellan bollarna.


Grädda i ca 25 min. Låt kakorna kallna.

Glasyr:
Vispa äggvitan med citronsaft, tillsätt florsockret i flera omgångar. Vispa tills det blir en maräng. Tillsätt 2 – 3 msk hett vatten. Vispa lite till. (Glasyren ska inte vara för tjock!)
Doppa bollarna i glasyren och låt dem kalna på plåten.

Inspiration:
Mjuk pepparkaka/Turtă dulce moale cu glazură

onsdag 19 december 2018

Sill med avokado, gröna ärtor, wasabi, lime och koriander
























1 burk 5-minuterssill
1 avokado, mogen men fast i köttet
3 msk gröna ärtor (tinade, om frysta)
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
1-2 tsk wasabipasta
1/2 lime, fint rivet skal och saft
ett par stjälkar koriander, finhackade
2 msk fint skuren gräslök
lite salt och peppar

Låt sillen rinna av. Skär sillen i små bitar.
Rör ihop crème fraiche, majonnäs, wasabipasta, limeskal och -saft, koriander och gräslök i en skål.
Vänd ner sillbitar, avokado i små bitar, ärtorna och smaka av med salt och peppar.
Häll upp på burk.


Inspiration:
http://pyttes.blogspot.com/2014/06/snabb-succesill-med-avokado-wasabi-lime.html?m=1



 
Blogglista.se