Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 25 april 2021

Brödpinnar med vallmofrön/Batoane cu mac













 

Till 6 st.:

500 g vetemjöl
375 ml mjölk
70 g strösocker
50 g osaltat smör
15 g jäst
7 g salt
1 msk vallmofrön
lite olja
lite honung

  • Blanda mjölk, socker och jäst i en skål och låt blandningen vila i 10 minuter.
  • Smält smöret och låt det kallna.
  • I en större skål, blanda vetemjöl med jästblandningen och smöret. Tillsätt saltet och knåda degen.
  • Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa till dubbelstorlek, ca två timmar
  •  Sätt ugnen på 180°C/ 350°F.
  • Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. 
  • Ta upp degen från skålen och dela degen i 6* bitar av ca 160 gram.
  •  Olja in kaveln och bakbordet (ytan där degen ska kavlas) samt händerna och kavla varje degbit (utan att tillsätta vetemjöl) i en tunn rektangel på ca 30 cm x 20 cm. Rulla varje degbit med hjälp av händerna, från den längsta sidan till en pinne.
  •  Lägg pinnarna på plåten med (deg)skarven neråt. Låt lite avstånd ca 2 – 3 cm mellan pinnarna. 
  • Täck pinnarna med en kökshandduk och låt dem jäsa för ca 20 minuter.
  •  Pensla med mjölk och strö lite vallmofrö över pinnarna.
  •  Grädda dem i 30–35 minuter. 
  • Ta ut plåten och pensla pinnarna med lite honung.

Obs! *) Pinnarna blev för stora. Nästa gång ska jag dela degen i 7 eller 8 bitar.

Källa:  The Lady In Jeans Bakes
Källa: https://www.youtube.com/watch?v=WStE5jh9s4s&list=PUbhX0qzr5wYOktrrLF0tqCw&index=40


lördag 24 april 2021

Linssoppa - kurdisk

                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna soppa har jag lagat många gånger! Den är enkelt att lagga och supergott!

Till ca. 6 port:

4,5 dl röda linser
3 buljongtärningar (höns/grönsaks/umami)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
1,5 msk chipotlepasta (eller sambal oelek efter smak)
50 g smör
1,5 l vatten
salt och peppar
* (eventuellt) bacon

1 citron

  • Grovhacka lök och vitlök. 
  • Häll vattnet i en gryta, tillsätt de andra ingredienserna förutom citron. 
  • Låt koka i ca 30 – 40 minuter. 
  • Rör ner saften och det finrivna skalet från citronen. 
  • Tillsätt smöret. 
  • Smaka av eventuellt med salt och peppar.   

Man kan mixa soppan med stavmixer, jag brukar inte göra det.

* För en mattigare soppa brukar jag steka lite baconbitar som jag tillsätter i soppan när soppan är klar - efter att ha (eventuellt) mixat soppan.

Källa:  ohmansmatovin.com

fredag 23 april 2021

Krämig rotsellerisoppa



 

 

 

 

 

 

 

 

4 port.

1 kg rotselleri
5 cm ingefära
5 st. vitlöksklyftor
1 st. gul lök
3 st. morötter
1,5 l vatten
1 burk (400 ml) kokosmjölk eller 3 – 4 dl grädde
0,5 dl vinäger
2 msk grönsaksfond
2 msk soja
1 tsk sambal oelekpasta
2 msk olivolja till stekning
salt

Gör så här:

  • Skala ingefära, vitlök, gul lök, rotselleri och morot. Skär ner alla grönsaker grovt.
  • Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i ingefära, vitlök och gul lök. Fräs någon minut.
  • Lägg i rotselleri och morot. Slå på vatten, grädde, vinäger, grönsaksfond, soja, sambal oelek och salt.
  • Koka på svag värme i 20 – 30 minuter. Mixa med stavmixer

    Källa: Spisa

fredag 16 april 2021

Surdegsbröd à la Pain de Martin – ”Jag gör en till”

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Ett bröd till från Pain de Martin:

Till ett stort bröd:

På kvällen:
50 g (1/2 dl) rågsurdegsgrund
60g (1 dl) rågmjöl
100 g (1 dl) vatten

Blanda ihop surdegsgrunden med mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur under natten.

På morgonen:
480 g (8 dl) rågsikt
300 g (3 dl) vatten
12 g (1 tsk) salt

  • Tillsätt de nya ingredienserna i bunken med surdegen och rör ihop alltsammans.
  • Låt degen jäsa i ca 45 minuter. Degen vänds i bunken för att få lite spänst – doppa händerna i vatten innan så fastnar inte degen - ta tag i degens kanter och vik dem mot mitten på degen. Detta görs tre gånger med 45 minuter mellan gångerna. Efter tredje gången får degen jäsa ytterligare en timme ungefär.
  • Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord (använd gärna rågmjöl) och dra ut den till en fyrkant, ungefär 30 cm x 30 cm och vik sedan ihop den till ett litet paket.
  • Strö lite rågmjöl i en jäskorg eller en handduksklädd bunke och lägg sedan ner paketet med skarven nedåt. Låt jäsa ungefär en timme.
  • Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en baksten eller en plåt på mittenhyllan och en oöm plåt på nedersta hyllan.
  • Kontrollera om degen har jäst färdigt: tryck försiktigt med ett finger i degen – om degen inte omedelbart fjädrar tillbaka har den jäst klart. Försvinner märket på en gång låter du degen jäsa ytterligare en stund.
  • Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda och vänd över brödet så att skarven hamnar uppåt. Och så skjuts in i ugnen. Hiva in några isbitar på den undre plåten så blir det ånga som brödet tycker om. Titta till brödet efter 15 minuter. Börjar det se alltför mörkt ut, sänk temperaturen till 200°C
  • Efter ungefär 40 minuter är brödet klart. Om du sticker in stektermometer i mitten på brödet bör den visa 98 grader innan du tar ut det.

Det här brödet blir mycket saftigt, segt och gott. Det är lagom syrligt och smakar mycket råg.


 

 

 
Blogglista.se