Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 9 oktober 2021

Pepparrotssill med saltgurka











200 g hela sillfiléer
2 dl crèmefraiche
1 dl majonnäs
2 saltgurkor, finhackade
2 cm pepparrot, grovriven
2 tsk senapskorn, gula
2 schalottenlökar, strimlade
50 g västerbottenost, grovriven

  • Häll av och skölj sillen. Skär den i centimetertjocka skivor.
  • Rör ihop crèmefraiche och majonnäs och vänd ner saltgurka, pepparrot, senapskorn, lök och ost.
  • Torka av sillen och vänd ihop den med röran. Lägg i fin burk och låt stå kallt.
Källa: Tidningen Senioren

fredag 8 oktober 2021

Fisk med tomatrisotto

 










Ca 400 g (kolja)filé
2 msk smör
salt
peppar

Tomatrisotto:
2,5 dl risottoris
2 msk koncentrerad fiskfond
7 dl vatten
1 gul lök
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl riven parmesanost
1 dl strimlade soltorkade tomater
1 msk finrivet citronskal
2 msk färsk timjan eller 0,5 tsk torkad

Tomatrisotto:

  • Värm fond och vatten i en kastrull.
  • Skala och hacka löken.
  • Stek lök, ris och tomatpuré i oljan i en kastrull på medelvärme i några minuter.
  • Häll i vin och sjud på låg värme tills det mesta kokat in. Tillsätt buljongen, lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 20 minuter.
  • Tillsätt parmesan, tomater, citronskal och timjan. Smaka av med salt och peppar.
  • Krydda fisken runt om med salt och peppar. Stek fisken i smöret på hög värme ca 1 minut per sida tills den får fin färg. Sänk värmen och stek ytterligare ca 5 minuter. Fisken är klar vid en temperatur på ca 56°C.

söndag 3 oktober 2021

Koreanska zucchinipannkakor
























Jag lagar sådana pannkakor rätt så ofta. Ibland lägger jag till räkor eller grillat kycklingkött.

Receptet räcker till 1 hungrig person eller till 2 – 3 som förrätt. Om man vill göra rätten vegansk byter man ut ägget mot 0,5 dl vatten.

300 g zucchini
5 – 7 cm purjolök
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 nypa salt
1 ägg
1 tsk sesamolja
rapsolja att steka i

Sås:
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger (eller vit balsamvinäger)
1 tsk strösocker
0,5 färsk chili
1 liten bit silverlök (eller något mindre rödlök)
1 tsk rostade sesamfrön

Såsen: Grovhacka chili och lök. Häll på soja, vinäger, socker och sesamfrön och rör om.

  • Riv zucchini och strimla purjolök. Lägg i en bunke och häll på vetemjöl och potatismjöl samt lite salt. Rör om tills mjölet täcker grönsakerna. Knäck i ägget och rör om ordentligt tills allt är en jämntjock smet.
  • Stek smeten i generöst med rapsolja. Stek på medelvärme till frasig och gyllene i botten. Pensla lite sesamolja och vänd pannkakan. Stek till gyllene även på den andra sidan.
  • Lägg upp Lägg upp zucchinipannkakan/pannkakorna på en tallrik och klipp i munstora bitar. Skeda över såsen.
  • Obs! Jag gör alltid dessa pannkakor med 1 kg zucchini, 5 ägg, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och har två satser sås. Smeten blir vattning mot slutet om man har från början ett kilo zucchini så att kanske det blir best om man gör en sats i taget.

Recept från @jennywaldden

 
Blogglista.se