1 dl vatten
1,5 dl mjölk
30 g smör
25 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
500 g vetemjöl
Pensla med (brödglans):
1 dl mjölk
1 msk smör
1 dl mjölk
1 msk smör
Garnering:
vallmofrö, sesamfrö, solrosfrö, äggula etc.…
vallmofrö, sesamfrö, solrosfrö, äggula etc.…
Smula jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet.
Tillsätt mjölk, smör, socker, salt och resten av vattnet.
Tillsätt mjölk, smör, socker, salt och resten av vattnet.
Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken.
Dela degen i 8 delar, forma varje del till en bulle.
Dela degen i 8 delar, forma varje del till en bulle.
Brödglans:
Värm upp mjölken med smöret. Låt blandningen svalna.
Värm upp mjölken med smöret. Låt blandningen svalna.
Pensla varje bulle med brödglans.
Doppa varje bulle i frö. Man kan också låta en eller flera bullar utan att doppa den/de i frö, utan den/dessa penslas med äggula.
Doppa varje bulle i frö. Man kan också låta en eller flera bullar utan att doppa den/de i frö, utan den/dessa penslas med äggula.
Lägg bullarna i smord form.
Låt brödet jäsa i 30 minuter.
Grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.
Låt brödet jäsa i 30 minuter.
Grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.
Källa: angelique/culinar.ro