Jag lagar sådana pannkakor rätt så ofta. Ibland lägger jag
till räkor eller grillat kycklingkött.
Receptet räcker till 1 hungrig person eller till 2 – 3 som
förrätt. Om man vill göra rätten vegansk byter man ut ägget mot 0,5 dl vatten.
300 g zucchini
5 – 7 cm purjolök
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 nypa salt
1 ägg
1 tsk sesamolja
rapsolja att steka i
Sås:
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger (eller vit balsamvinäger)
1 tsk strösocker
0,5 färsk chili
1 liten bit silverlök (eller något mindre rödlök)
1 tsk rostade sesamfrön
Såsen: Grovhacka chili och lök. Häll på soja, vinäger,
socker och sesamfrön och rör om.
- Riv zucchini och strimla purjolök. Lägg i en bunke och häll
på vetemjöl och potatismjöl samt lite salt. Rör om tills mjölet täcker
grönsakerna. Knäck i ägget och rör om ordentligt tills allt är en jämntjock
smet.
-
Stek smeten i generöst med rapsolja. Stek på medelvärme
till frasig och gyllene i botten. Pensla lite sesamolja och vänd pannkakan.
Stek till gyllene även på den andra sidan.
-
Lägg upp Lägg upp zucchinipannkakan/pannkakorna på en
tallrik och klipp i munstora bitar. Skeda över såsen.
-
Obs! Jag gör
alltid dessa pannkakor med 1 kg zucchini, 5 ägg, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl
och har två satser sås. Smeten blir vattning mot slutet om man har från början
ett kilo zucchini så att kanske det blir best om man gör en sats i taget.
Recept från
@jennywaldden