Mördegsbotten:
3
dl vetemjöl
1,5 msk socker
125 g kallt smör
Grötfyllning:
500 g risgrynsgröt
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl socker
rivet skal av en apelsin
2 ägg
75 g smör
2 – 3 msk strösocker till topping.
Till servering:
Sylt
Gör så här:
Mördegen:
- Rör
ihop vetemjöl, smör och socker till en deg.
-
Tryck ut degen i en springform (ca 24 cm i diameter), gör kanten drygt 1 cm hög
och låt den stå i kylen minst 30 minuter.
-
Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200°C.
Grötfyllning:
-
Smält smöret och ställ den åt sidan.
-
Vispa ägg och smör.
-
Rör ner risgrynsgröten, vaniljsocker och apelsinskal.
-
Häll i det smälta smöret, lite i taget.
-
Häll fyllningen i pajskalet.
-
Strö över socker och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills den fått
fin färg.
Servera ljummen eller kall.
Jag serverade med tomatsylt från Östarps gästgivaregård.
Källa: Mia Öhrn med boken ”Julens godaste” och Alla goda ting