Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 3 december 2020

Indonesisk sallad med jordnötssås – Gadogado

 4 port.



















200 g fast tofu
2 msk + 2 msk tamarisoja
1 msk + 1 msk riven ingefära
1 tsk tabasco
1 dl jordnötssmör
5 cm purjolök
½ chilifrukt
saft och rivet skal från 3 limefrukter
salt och peppar
ca 4 nävar hackad rödkål
1 paprika
3 salladslökar
4 tomater
2 avokador
4 nävar bladspenat
4 nävar ruccola
½ papaya eller ½ mango
½ kruka koriander
kokosolja eller olivolja till stekning
ev. sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor till garnering

Gör så här:
Tofun:
Skär tofun i skivor och låt det marinera i 2msk soja, 1 msk riven ingefära och tabasco i ca 30 minuter. 

Jordnötssmörsåsen:
Mixa jordnötssmör, 1 msk riven ingefära, grov skivad purjolök, hackad chili, 2 msk soja, skal och saft från 2 limefrukter till en grovkorning röra. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

Strimla rödkål och paprika. Skiva salladslöken tunt. Skär tomaterna i bitar och avokado i klyftor. Fördela tillsammans med bladspenat och ruccola på ett stort fat eller på fyra tallrikar. 
 

Skär papayan eller mangon i kuber och vänd runt med saft och rivet skal från den sista limefrukten. Fördela detta över salladen och strö över grovt hackad koriander.
Stek tofun (marinaden ska med också) i kokosolja på medelhög värme tills den är gyllene.

Servera salladen med tofu och jordnötssmörsåsen. Strö eventuellt sesamfrön, lingon eller granatäpplekärnor.

OBS! Jag brukar skala och kärna ur tomaterna. Skal och kärnor innehåller lektiner som är inte bra för hälsan. Detta gäller för paprikan också.

Inspiration: Boken ”Yoga mat” av Anna Gidgård och Cecilia Davidsson

 

 

 

 



söndag 29 november 2020

Filodegrulle med champinjonröra

4 port.

















  • ½ paket filodeg = 250 gr, ca 6 st. filodeg
  • 500 g champinjoner
  • 1 stor potatis
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • lite röd/grön stark chili
  • olivolja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 3 – 4 msk persilja
  • salt
  • peppar

Fyllningen:

  1. Rensa och hacka champinjonerna, i stora bitar.
  2. Skala och riv potatisen.
  3. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  4. Hacka chili och persilja.
  5. Heta upp lite olja i en stekpanna. Fräs gul lök, vitlök och chili i några minuter.
  6. Tillsätt riven potatis. Fräs allt tills potatisen blir mjuk, tillsätt eventuellt lite vatten så att röran inte ska brännas i stekpannan.
  7. Tillsätt de hackade champinjonerna, fräs tills all vatten avdunstas.
  8. Tillsätt salt, peppar, oregano, timjan, persilja.
  9. Låt röran svalna.
  10. Lägg en ren kökshandduk på bordet. Lägg 1 st. filodeg på kökshandduken. Pensla lite olivolja på filodegen. Lägg 1 st. till filodeg, pensla med olivolja. Upprepa med de resterande filodegen.
  11. Bred champinjonröran på filodegen men låt 3 – 4 cm vid sidorna utan champinjonröra. 

  12.  
















  13. Vik vänster- och höger sida utan fyllning ovanpå fyllningen och med hjälp av servetten rulla filodegen med fyllning till en rulle.



















  14. Lägg rullen med skarven neråt på en bakplåt med bakplåtspapper.
  15. Pensla rullen med lite olivolja.
  16. Grädda i 190 grader tills rullen får fin färg.


















Servera med en grön sallad.

söndag 15 november 2020

Ciulama de pui/raţă cu ciuperci / Anklår med champinjonsås

Vit champinjonsås med köttbitar i. Köttet kokas tillsammans med grönsaker till en god soppa. De kokta grönsakerna används inte till denna rätt, utan man kan ha de (utom löken) i en sallad med lite majonnäs och hackade salta gurkor – som i detta recept:

Soppan som blir över kan drickas som den är eller sparas som buljong och frysas in.



















4 port.

3 st. anklår (ca 1 kg)

Till soppan:
1 gul lök
1 palsternacka
1 persiljerot
1 bit rotselleri
2 morötter
4 fasta potatisar
1 tsk hel svartpeppar
2 l vatten

Champinjonerna:
2 msk smör + 1 msk olivolja
1 gul lök
2 – 3 vitlöksklyftor
250 g champinjoner

Såsen:
3 msk smör
2,5 msk vetemjöl
5 dl av soppan
4 dl crème fraiche
ca 3 dl mjölk
2 – 3 vitlöksklyftor
persilja

Serveras med polenta eller ris, pasta, bulgur…

Gör så här:
Soppan:
Ta bort eventuella fjun från anklåren. Koka anklåren i 2 l vatten, med 2 tsk salt. Skumma av. Låt köttet koka tills köttet faller (nästan) från benen (ca 2 timmar).

Skala lök, palsternacka, persiljerot, rotselleri, morötter, potatis. Skär palsternacka, persiljerot, rotselleri och morötter i stora bitar. Låt löken och potatisarna vara hela. Lägg grönsakerna i grytan och låt koka tillsammans med köttet i ca 20 minuter.

Lyft upp grönsakerna och lägg de i en skål – de ska inte användas till denna rätt.

Lyft upp anklåren, ta bort skinnet och benen, dela köttet i bitar.

Sila av soppan, spara 5 dl av soppan/buljongen till såsen. Lägg köttet i resterande soppa så att köttet inte torkas.

Champinjonerna:
Rensa champinjonerna. Skiva dem. Hacka lök och vitlök. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek lök och vitlök i några minuter.

Tillsätt champinjonerna och stek i några minuter tills vattnet från champinjonerna har avdunstat och champinjonerna får fin färg.  Salta och peppra.

Såsen:
Lägg smöret och vetemjölet i en större stekpanna och låt smöret smälta utan att det tar färg. Rör i hela tiden.

Häll i lite av soppan – ca 1 dl och rör i hela tiden så att det inte blir klumpar. Häll resterande soppa i omgångar. Det blir som en tunnare Bechamelsås.

Tillsätt crème fraiche, blanda och låt det koka i några minuter. Tillsätt mjölk om såsen är för tjock.

Tillsätt köttet, champinjonerna och pressad vitlök och koka i några minuter till.

Strö persilja över.

Serveras med polenta eller ris, pasta, bulgur…


















(Anklår kan ersättas med kycklingklubbor.)

lördag 7 november 2020

Linssallad med grönkål, rökt tofu och basilika


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 port. 

Salladen passar perfekt på en buffé, som en lättare måltid i sig eller som alternativ till pasta eller potatis, sidan om en köttbit.

  • 4 dl svarta belugalinser*
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 stor rödlök
  •  2 klyftor vitlök
  • 1 paket rökt tofu 280 g
  • 150 g urkärnade kalamataoliver
  • 1 msk kapris
  • 150 g färsk grönkål
  • 2 tsk torkad timjan
  • ca ½ kruka färsk basilika
  • juice från ½ citron
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Gör så här:

  1.  Koka belugalinser enligt instruktionerna på paketet med grönsaksfond istället för salt i vattnet.
  2. Finhacka rödlök och lök.
  3. Skär tofun i 1 cm x 1 cm x 1cm kuber.
  4. Skölj grönkålen, dra av bladen från kvistarna och grovhacka dem.
  5. Grovhacka oliverna och kaprisen.
  6. Stek rödkål, vitlök, grönkål, tofu, oliver, kapris i timjan och olivolja tills tofun börjar få färg och grönkålen har blivit mjuk.
  7. Rör ner de kokta linserna i stekpannan med grönsakerna och smaka av med citron, salt, peppar och mer olivolja.
  8. Rör ner hackad basilika.

    *) 4 dl belugalinser var för mycket för 4 port (tycker jag). 2 dl hade räckt.

    Recept från: "Jävligtgott"

torsdag 5 november 2020

Tofu med röd currypasta

4 port.














  • 1 förpackning fast naturell tofu 400 g
  • 1 lök
  • 0,5 st. röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 förpackning kokta kikärtor ca 380 g
  • 3 tsk röd currypasta
  • 1 burk kokosmjölk 400 g
  • 2 msk strösocker
  • 2 grönsaks/umami-buljongtärningar
  • 3 msk olivolja
  • koriander

Till servering:

  • kokt ris
  • limeklyftor

Gör så här:

  1. Skär tofun i 1 cm x 1 cm x 1 cm stora bitar.
  2. Skala och skär löken i stora bitar.
  3. Dela och kärna ur paprikan. Skär den i stora bitar.
  4. Skala av zucchini, skär den i stora bitar.
  5. Häll av kikärtorna.
  6. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Fräs tofu, lök, paprika, zucchini tills tofu får fin färg.
    Under tiden – ta av skalet från kikärtorna (skalet innehåller lektiner som är inte bra för hälsa).
  7. När grönsakerna och tofun är klara – tillsätt currypastan och låt fräsa tillsammans i några minuter. Tillsätt kokosmjölk, kikärtor, socker och buljongtärningar och koka i ca 20 minuter.
    Strö över lite hackad koriander.

Servera med ris och limeklyftor.


 
Blogglista.se