Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 25 oktober 2020

Sallad med grillad paprika


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 st. spetspaprikor
salt
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 st. vitlöksklyftor

  • Sätt ugnen på grill, på den högsta värmen.
  • Skölj paprikorna, torka av dem.
  • Lägg aluminiumfolie på en bakplåt. Lägg paprikorna på plåten. De ska grillas under ca 40 min tills skalet svartnar. Vänd dem då och då under tiden. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Lägg paprikorna i en skål, strö på lite salt (så att skalet lossnar lättare), täck skålen med en tallrik. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • När paprikorna har svalnat, ta bort skalet och kärnorna, försök ta tillvara spadet från paprikorna.
    Lägg paprikorna i en skål.
  • Gör en dressing med olivolja, äppelcidervinäger, krossad vitlök och häll dressingen över paprikorna.

lördag 24 oktober 2020

Matvetesallad med tahinidressing (och picklad rättika)



 

 

 

 

 

 

 

 Ca 6 portioner

4 dl matvete
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
250 g broccoli
250 g halloumi, tärnad
2 msk olivolja
70 g babyspenat eller salladsmix
1 dl mandel, torrostad
3 – 4 msk granatäpplekärnor (var frysta)
1 röd chili, hackad

Tahinidressing:
4 msk tahini
4 tsk äppelcidervinäger
1 tsk gurkmeja
0,5 dl vatten
lite salt

Koka matvetet enligt hänvisningen på paketet. Sila av den. Häll matvetet i en skål.
Fräs lök och vitlök i lite olja. Lägg röran i skålen.
Skär broccolin i tunna skivor, även stjälken. Stek broccolin i lite olja. Lägg broccolin i skålen.
Stek halloumin. Lägg den i skålen.  
Grovhacka spenaten/salladen, lägg det i skålen. Blanda i chilin också.

Blanda alla ingredienser till dressingen. Späd med mer vatten om det behövs.

Blanda allt i skålen med dressingen.
Lägg upp salladen på ett fat. Strö granatäppelkärnor och hackad mandel på salladen.
(Det blev mer sallad än det som syns på bilden.)

 Jag tillsatte även picklad rättika. (Rättikan ska saltas i en timme och kylas över natt.)










 

Picklad rättika – koreansk recept
400 g vit rättika*
0,5 dl salt
vatten

Lag:
4 dl vatten
2 dl socker
1,5 dl risvinäger (jag hade äppelcidervinäger)
1 tsk gurkmeja

Skala och hacka rättikan i önskvärd form.
Lägg den färdighackade rättikan i en bunke med salt och vatten tills allt är täckt. Låt stå en timme.
Häll av vattnet. Smaka på rättikan och skölj av den om den är för salt.
Koka upp lagen så att sockret löses upp. Låt svalna en aning.
Sätt rättikan i en lufttät burk, häll över lagen och ställ i kylskåpet. Låt den stå minst 12 timmar innan servering.
* Det kunde ha varit mer än 400 g, laget skulle räcka till ca 600 g.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Receptet på picklad rättika:härifrån:

söndag 11 oktober 2020

Sallad med grillade nektariner och dressing med jordnötssmör

 2 – 3 port.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 nektariner, urkärnade och skurna i klyftor
1 bunt sparris 250 g
extra virgin olivolja
4 nävar färska örter (mynta, basilika, gräslök, spenat, ruccola)
krasse 20 g
150 g mozzarella- eller yoghurtbollar
2 avokador, urkärnade, skalade och skurna i bitar
1 röd paprika, skuren i bitar
ca 30 g sockerärtor, skurna i bitar
salt
peppar

 

Dressing:
3 msk citronjuice
1 msk sesamolja
1 msk sojasås eller tamari
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk färsk riven ingefära
2 msk jordnötssmör
en nypa chiliflingor
½ tsk salt


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till servering:
1 msk hampafrön
en näve mandel, rostad och krossad

 

Blanda ingredienserna till dressingen, späd med lite vatten om det skulle behövas.

 

I en skål - blanda gröna blad, krasse, mozzarella/yoghurtbollar, avokado, paprika, sockerärtor. Salta och peppra.

 

Lägg nektarinklyftorna och sparrisen i en skål, ringla över olivolja. Salta och peppra.

 

Värm upp en grillpanna och grilla sparrisen i 2 - 3 minuter på hög värme. Lägg sparrisen i salladen. Grilla nektarinbitarna i 4 minuter. 

 

Toppa salladen med nektarinbitar, hampafrön och mandelkross. Salta och ringla över dressingen.

 

OBS: För en mer mättande sallad – lägg i (till exempel) 1 – 2 kokta ägg, skurna i bitar, eller sötpotatis, skuren i bitar som rostas i ugnen.

 

Inspiration: Boken ”Bowls of goodness – Smakrika, vegetariska, fulla av näring” av Nina Olsson

 

Köttfärslimpa med ost och skinka

 









 

 

 

 

500 g nötfärs
1 msk rumsvarmt smör
1,5 msk potatismjöl
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
5 - 6 bitar soltorkade tomater
½ dl grädde
örtkryddor
salt
peppar

6 skivor rökt skinka
8 - 10 skivor hårdost

 

Sås:
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
redning: 2 msk mjöl som rörs ut i lite vatten
1 msk soja

 

Till servering:
Kokt potatis

Blanda färs med smör, potatismjöl, ägg, vitlök, hackade soltorkade tomater, grädde och krydda med örtkryddor, salt och peppar.

Lägg plastfolie på en skärbräda och platta ut färsen till en rektangel. Lägg på skinka och ost. Rulla ihop som en rulltårta. Lägg i en smord sockerkaksform (21,5 cm x 11,5 cm x 6 cm) och sätt in i ugnen 200˚ C ca 45 minuter.

 

Sås: Blanda alla ingredienserna till såsen (utom redningen) och låt koka upp. Vispa ner redningen under omrörning och låt koka några minuter tills såsen tjocknar.

Servera med kokt potatis.

 

Inspiration: Här:

lördag 10 oktober 2020

Smörgåstårta med grillad kyckling och Hönökaka

 



 

 

 

 

 

 

1 grillad kyckling*
1 paket bacon (à 140 g)
10 soltorkade tomater i olja
1 dl majonnäs
2 dl crèmefraiche
1 dl finskuren salladslök
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
½ tsk peppar
1 förpackning Hönökaka (4 stora halvmånar**)
200 g färskost typ Philadelphia
 
Till garnering: ruccola och 1 bifftomat

*) Det blev för mycket fyllning - jag har använd 2/3 av fyllningen.
**) Det blev en för hög smörgåstårta. 3 st. Hänökaka hade räckt.

Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka det.

Plocka köttet från kycklingen och skär det i små bitar. Hacka de soltorkade tomaterna.

Blanda kycklingbitar, soltorkade tomater, majonnäs, crèmefraiche, salladslök, senap, salt, peppar och bacon.

Dela kycklingfyllningen i tre delar. Lägg en Honökaka på ett fat. Bred lite färskost på brödet (Hönökaka), lägg lite ruccola ovanpå brödet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg 1/3 av fyllningen på brödet, fortsätt med de andra brödskivorna och kycklingfyllingen. Avsluta med en skiva Hönökaka. Bred lite färskost på sista Hönökaka, lägg lite ruccola, skiva en bifftomat, lägg tomatskivorna ovanpå.


 

 
Blogglista.se