Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 25 april 2021

Brödpinnar med vallmofrön/Batoane cu mac













 

Till 6 st.:

500 g vetemjöl
375 ml mjölk
70 g strösocker
50 g osaltat smör
15 g jäst
7 g salt
1 msk vallmofrön
lite olja
lite honung

  • Blanda mjölk, socker och jäst i en skål och låt blandningen vila i 10 minuter.
  • Smält smöret och låt det kallna.
  • I en större skål, blanda vetemjöl med jästblandningen och smöret. Tillsätt saltet och knåda degen.
  • Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa till dubbelstorlek, ca två timmar
  •  Sätt ugnen på 180°C/ 350°F.
  • Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. 
  • Ta upp degen från skålen och dela degen i 6* bitar av ca 160 gram.
  •  Olja in kaveln och bakbordet (ytan där degen ska kavlas) samt händerna och kavla varje degbit (utan att tillsätta vetemjöl) i en tunn rektangel på ca 30 cm x 20 cm. Rulla varje degbit med hjälp av händerna, från den längsta sidan till en pinne.
  •  Lägg pinnarna på plåten med (deg)skarven neråt. Låt lite avstånd ca 2 – 3 cm mellan pinnarna. 
  • Täck pinnarna med en kökshandduk och låt dem jäsa för ca 20 minuter.
  •  Pensla med mjölk och strö lite vallmofrö över pinnarna.
  •  Grädda dem i 30–35 minuter. 
  • Ta ut plåten och pensla pinnarna med lite honung.

Obs! *) Pinnarna blev för stora. Nästa gång ska jag dela degen i 7 eller 8 bitar.

Källa:  The Lady In Jeans Bakes
Källa: https://www.youtube.com/watch?v=WStE5jh9s4s&list=PUbhX0qzr5wYOktrrLF0tqCw&index=40


lördag 24 april 2021

Linssoppa - kurdisk

                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna soppa har jag lagat många gånger! Den är enkelt att lagga och supergott!

Till ca. 6 port:

4,5 dl röda linser
3 buljongtärningar (höns/grönsaks/umami)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
1,5 msk chipotlepasta (eller sambal oelek efter smak)
50 g smör
1,5 l vatten
salt och peppar
* (eventuellt) bacon

1 citron

  • Grovhacka lök och vitlök. 
  • Häll vattnet i en gryta, tillsätt de andra ingredienserna förutom citron. 
  • Låt koka i ca 30 – 40 minuter. 
  • Rör ner saften och det finrivna skalet från citronen. 
  • Tillsätt smöret. 
  • Smaka av eventuellt med salt och peppar.   

Man kan mixa soppan med stavmixer, jag brukar inte göra det.

* För en mattigare soppa brukar jag steka lite baconbitar som jag tillsätter i soppan när soppan är klar - efter att ha (eventuellt) mixat soppan.

Källa:  ohmansmatovin.com

fredag 23 april 2021

Krämig rotsellerisoppa



 

 

 

 

 

 

 

 

4 port.

1 kg rotselleri
5 cm ingefära
5 st. vitlöksklyftor
1 st. gul lök
3 st. morötter
1,5 l vatten
1 burk (400 ml) kokosmjölk eller 3 – 4 dl grädde
0,5 dl vinäger
2 msk grönsaksfond
2 msk soja
1 tsk sambal oelekpasta
2 msk olivolja till stekning
salt

Gör så här:

  • Skala ingefära, vitlök, gul lök, rotselleri och morot. Skär ner alla grönsaker grovt.
  • Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i ingefära, vitlök och gul lök. Fräs någon minut.
  • Lägg i rotselleri och morot. Slå på vatten, grädde, vinäger, grönsaksfond, soja, sambal oelek och salt.
  • Koka på svag värme i 20 – 30 minuter. Mixa med stavmixer

    Källa: Spisa
 
Blogglista.se