12 st.
Smördeg
(jag hade ett paket (400 g) med 4 små plattor)
Vaniljkräm:
3,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
5 äggulor
7 msk strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk maizena
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
Garnering:
Florsocker
Sätt
ugnen på 175°C.
·
Kavla
ut smördegen enligt anvisningen på förpackningen.
·
Lägg
två smördegsplattor på en bakplåt med bakplåtspapper. Skåra ena smördegsplatta
i 6 delar, för att det ska vara enklare att skära den färdiga kakan.
·
Grädda
i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.
·
Gör
likadant med de två resterande smördegsplattor.
Vaniljkräm:
·
Blanda
äggulor med strösocker i en skål.
·
Rör
i mjöl och maizena och ställ åt sidan.
·
Värm
mjölk och grädde i en kastrull på spisen till nästan kokpunkten. Tillsätt
vaniljstången eller vaniljpastan.
·
Vispa
mjölkblandningen i äggsmeten under omrörning. Vispa snabbt medan du häller den
varma mjölken i en tunn stråle, så att äggen inte ska börja koka från den heta
mjölken.
·
Häll
krämen i kastrullen och ställ på spisen.
·
Koka
upp under kontinuerligt kraftig omrörning så inte krämen bränns fast på
kastrullens botten.
·
Koka
krämen i ca en minut till efter den har tjocknat ordentligt och börjar småkoka.
Vispa kraftigt så krämen är len och klumpfri.
·
Om
du har använt vaniljstång ta ut den och skrapa fröna i krämen. J(ag brukar
torka skalet och stoppa in det i en liten skål med florsocker så att jag får
socker med smak av vanilj.)
·
Häll
krämen i en plastlåda och sätt på locket omedelbart för att förhindra att det
bildas skinn på ytan.
·
Lämna
lådan att kallna i rumstemperatur.
·
(Du
kan använda krämen direkt när den har kallnat eller förvara i kylskåpet i flera
dagar. Rör i krämen innan du ska använda den.)
Montera
kakan:
·
(Jag
gjorde två kakor á 6 bitar kvar.)
·
Lägg
en smördegsplatta på ett serveringsfat och fördela hälften av krämen över. Lägg
över en skårad smördegsplatta.
·
Gör
likadant med de andra smördegsplattorna och resterande kräm.
Pudra florsocker
över.
Källa: #simonamuntean Cookies and Sweets