Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 3 oktober 2021

Koreanska zucchinipannkakor
























Jag lagar sådana pannkakor rätt så ofta. Ibland lägger jag till räkor eller grillat kycklingkött.

Receptet räcker till 1 hungrig person eller till 2 – 3 som förrätt. Om man vill göra rätten vegansk byter man ut ägget mot 0,5 dl vatten.

300 g zucchini
5 – 7 cm purjolök
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 nypa salt
1 ägg
1 tsk sesamolja
rapsolja att steka i

Sås:
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger (eller vit balsamvinäger)
1 tsk strösocker
0,5 färsk chili
1 liten bit silverlök (eller något mindre rödlök)
1 tsk rostade sesamfrön

Såsen: Grovhacka chili och lök. Häll på soja, vinäger, socker och sesamfrön och rör om.

  • Riv zucchini och strimla purjolök. Lägg i en bunke och häll på vetemjöl och potatismjöl samt lite salt. Rör om tills mjölet täcker grönsakerna. Knäck i ägget och rör om ordentligt tills allt är en jämntjock smet.
  • Stek smeten i generöst med rapsolja. Stek på medelvärme till frasig och gyllene i botten. Pensla lite sesamolja och vänd pannkakan. Stek till gyllene även på den andra sidan.
  • Lägg upp Lägg upp zucchinipannkakan/pannkakorna på en tallrik och klipp i munstora bitar. Skeda över såsen.
  • Obs! Jag gör alltid dessa pannkakor med 1 kg zucchini, 5 ägg, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och har två satser sås. Smeten blir vattning mot slutet om man har från början ett kilo zucchini så att kanske det blir best om man gör en sats i taget.

Recept från @jennywaldden

lördag 2 oktober 2021

Italiensk korvsoppa, med vita bönor



















Ca 6 portioner

2 msk olivolja
ca 500 g råa korvar typ salsicia
1 st. stor lök
3 st. morötter
3 st. selleristjälkar
3 st. vitlöksklyftor
torkade kryddor: timjan, rosmarin, dragon, basilika, mejram, oregano - ca 1 tsk var
2 st. förpackningar vita bönor a 380 g / 230 g avrunnen
1 st. burk med skalade, hackade tomater
700 ml – 1 l vatten
3 msk köttfond/kycklingfond
persilja eller ännu bättre - libsticka
salt
peppar

  • Heta upp oljan i en kastrull. Smula ner korven och stek färsen tills den får lite färg.
  • Tillsätt hackad lök, hackade morötter, hackade selleristjälkar. Stek i ca 8 minuter.
  • Tillsätt hackad vitlök och de torra kryddorna. Stek i några minuter till.
  • Tillsätt de vita bönorna tillsammans med spadet från förpackningen/burken.
    Tillsätt tomater, vatten och fond.
    Koka i ca 30 minuter.
  • Garnera med persilja/libsticka.

måndag 27 september 2021

Tårta med färdiga Medovik-bottnar



 













I en affär med ryska varor hittade jag bottnar till Medovik-tårta.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har gjort en tårta med sådana bottnar och som fyllning hade jag en kräm på smör, kakao och sylt. Superenkelt! 

 Ca 14 port.
(en tårta med en diameter på 24 cm)

1 förpackning med Medovik-bottnar (5 bottnar i förpackningen)

Kräm:
200 g osaltat smör
50 g kakao
sylt – en burk ca 400 g (jag hade apelsinsylt)

Till krämen – ha alla ingredienserna rumstempererade. 

  • Vispa smör, kakao och sylt i en bunke med en elvisp till en slättkräm.
  • Täck kanterna på serveringsfatet med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.
  • Krossa ena botten till fina smulor.  Smulorna ska användas till att klä tårtan.
  • Dela krämen i fyra delar. Varva bottnarna med kräm. Ovanpå sista lagret med kräm strös kaksmulorna (botten/kräm/botten/kräm/botten/kräm/botten/kräm/smulor).
  • Låt tårtan safta sig i några timmar/över natten. Tårtan håller sig saftig i minst en vecka, i kylskåp.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Ta bort aluminiumfolien/bakplåtspappret. 😊)

 
Blogglista.se