Ingredienser:
- ca 6oo g potatis
- 650 g (9 dl) vetemjöl
- 2 dl vatten (från potatiskoket)
- 4 tsk salt
- 2 msk olivolja
- ½ paket jäst
- 1 tsk brunsocker
Gör så här:
1.
Tvätta potatisen. Koka potatisen med 2 tsk salt. Häll
av vattnet men spara ca 2 dl vatten. Låt potatisen kallna. Skala av och riv
dem.
2.
Rör jästen med sockret till blandningen blir tunn.
Blanda med 2 tsk vetemjöl. Strö lite vetemjöl över blandningen och låt
blandningen vila ca 15 min. Häll i vattnet och blanda lite.
3.
Blanda potatis, vetemjöl och 2 tsk salt. Tillsätt
jästblandningen och oljan. Knåda till en deg. Täck med plastfolie och låt degen
jäsa i ca 40 min.
4.
Dela degen i två delar. Gör så här med varje del:
platta till degen, forma den till en avlång degplatta. Rulla från ena korta
sidan mot mitten. Strö lite vetemjöl på den öppna degdelen. Vänd degen på en
mjölad köksduk och forma degen så rund som möjligt. Täck de två degklumparna med
en annan köksduk och låt dem jäsa i ca 40 min.
5.
Sätt ugnen på 190 °C. Lägg ett bakplåtspapper på en
bakplåt. Vänd degklumparna på bakplåten (skarven blir uppåt nu). Sätt plåten i
den nedersta delen av ugnen. Använd ångfunktionen på ugnen eller sätt en
kastrull med vatten på ugnens botten. Grädda i ca 45 min. Låt bröden svalna på
galler.
Källa (se flera bilder här).