Till 6 port.
2 förpackningar kikärtor á 480 g (avrunnen vikt 290 g per
förpackning)
400 g tofu
8 st. torkade shiitake svampar
ca 8 dl vatten
4 st. vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
1 – 2 tsk Sichuan peppar
3 msk olja (chiliolja här:)
1 - 2 msk Chilli bean sauce/Sambal oelek
2 tsk socker
2 msk soja
1 msk vinäger
(ev. 1 msk potatismjöl + 1 msk vatten)
Garnering: hackad vårlök/salladslök
Gör så här:
- Lägg torkade svampar i en liten kastrull med ca 6 dl
vatten. Låt det koka i 10 minuter.
-
Rosta Sichuan peppar i en torr stekpanna. Ta ut pepparn och
mortla den.
-
Skär tofun i små kuber 1 cm x 1 cm x 1 cm.
-
Hacka vitlök och ingefära.
-
Krossa kikärtorna med hjälp av en gaffel.
-
När svamparna har kokats i 10 minuter – ta ut dem och spara
kokvattnet. Kyl ner svamparna med kallt vatten. Skär bort rotdelen och hacka
svamparna.
-
Häll olja i en stor stekpanna/traktörpanna. Låt olja bli
varm och tillsätt krossade kikärtor, hackade svampar, hackad vitlök och hackad
ingefära. Stek dem i några minuter.
-
Tillsätt tofun, vattnet från svamparna, Chili bean
sauce/Sambal oelek, socker, soja, vinäger. Låt allt koka i ca 30 minuter. Häll
i lite vatten om röran känns torr. Om röran är för vattning – blanda 1 msk
potatismjöl med 1 msk vatten, tillsätt detta och låt allt koka i några minuter
till.
Garnera med hackad
vårlök/salladslök.
Servera med ris.
Inspiration härifrån: