450 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl) (= 6 dl)
¼ tsk torr jäst = 3 g färsk jäst
1 ¼ tsk salt
3,6 dl vatten
Blanda vetemjölet, saltet och jästen i en bunke.
Häll över vattnet och blanda allt med en sked. Täck över med plastfolie.
Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 14 – 16 timmar. Kan stå och jäsa upp till 30
timmar.
Nu ska degen vikas/sträckas – tre gånger med 45 min – en timme mellan
vikningar: Doppa händerna i vatten (för att degen inte ska fastna på händerna) och
ta tag i degens kanter och vik dem mot mitten på degen. Efter tredje gången får
degen jäsa ytterligare en timme, ungefär.
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut degen till en fyrkant,
ungefär 30 x 30 cm och vik sedan ihop degen till ett litet paket.
Strö lite rågmjöl i en jäskorg eller en handduksklädd bunke, och lägg sedan
ner degpaketet med skarven nedåt. Låt jäsa ungefär en timme. Sätt ugnen på
250˚C.
Tryck försiktigt ett finger i degen – om den inte omedelbart fjädrar
tillbaka har den jäst klart. Försvinner märket på en gång låter du degen jäsa
ytterligare en stund.
Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda och vänd över brödet så att
skarven hamnar uppåt.
Flytta bakplåtspappret med degen på en plåt och sätt plåten i mitten av ugnen.
Häll i lite vatten i en oöm form som sätts på nedersta hyllan, detta för
att ånga ska bildas, så att brödet får en god skorpa.
Titta till brödet efter 15 minuter. Börjar det se alltför mörkt ut – sänk temperaturen
till 200 grader, annars grädda i fortsättningen på 250˚C.
Efter ungefär 40 minuter är brödet klart.
Källa (vikning): Pain de Martin
Recept för bröd i kastrull - Här: