Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 5 maj 2008

Japanska mandlar


- 200 g mandel
- 1,5 dl soja

Blanda mandlar med soja, låt den stå minst 4 timmar.
Låt mandlarna rinna av, lägg dem på bakpapper.
Rostas i 150 grader, ca 20 min.

fredag 2 maj 2008

Fläskfilé med äpple och dragon


- 500 g fläskfilé
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 hackad gul lök
- 2 röda äpplen
- 1 dl konc. äppeljuice
- 1-1,5 tsk dragon
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 dl vispgrädde (el. matlagningsgrädde)

Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. Bryn några skivor i taget i lite smör. Salta och peppra. Lägg efter hand över skivorna i en gryta.

Fräs löken och lägg i grytan.
Klyfta äpplena och lägg i grytan.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka på svag värme ca. 5 minuter.

Servera med ris eller potatis, couscous, ugnsrostade grönsaker.

Källa: Ove/Receptforum

måndag 28 april 2008

Pâine împletită/Treflätat sesambröd


25 g jäst
2,5 dl lättmjölk eller vatten
1 tsk salt
½ msk socker
1 ägg
2 msk olja
ca 8 dl (420 – 480 g) vetemjöl

Pensling:
ägg
sesamfrö

  • Smula sönder jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet, tillsätt ägg, olja, salt, socker och resten av vattnet. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  • Arbeta degen på bakbordet och skär av 1/3.
  • Dela sedan varje bit i tre delar och rulla ut bitarna till ca 30 cm långa längder.
  • Lägg de tre grova längderna bredvid varandra och fläta ihop dem. Börja vid mitten. Lägg den färdiga flätan på bakpapper på plåt och platta till den lite.

  • Fläta de tre smala längderna på samma sätt och lägg ovanpå den stora flätan. Platta ihop flätorna lätt. Låt flätan jäsa i 20 minuter.
  • Pensla med ägg, strö över sesamfrö

  • och grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.



Obs! Har bakat dubbel sats!

söndag 27 april 2008

Gino


Bananer
Jordgubbar
Kiwi
Honungsmelon / galiamelon
Vit choklad

Serveras med glass.

Dela frukten i lagom stora bitar. Lägg dem i en ugnssäker form.



Strö över riven vit choklad:



och in i ugnen på 225°C. Bara övervärme eller grill i 1 – 3 min:



Servera med glass.

onsdag 16 april 2008

Kycklingcurry med ananas och linser



(MURGH DANSAK)
(4 port.)

ca 500 g benfritt kycklingkött i tvåcentimeterstärningar
2 dl gula linser
ca 200 g färsk ananas eller 1 burk i egen juice
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
0,5 - 1 msk röd chilipeppar
1 tsk hel spiskummin, grovt krossad
5-6 curryblad eller 2- 3 lagerblad
1,5 tsk salt
1 dl vatten
ca 1 dl matolja
1 stor tomat, hackad
1 gul lök, skalad och hackad
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
2 cm färsk ingefära, skalad och riven
ananas till garnering

  • Koka linserna enligt anvisning på paketet tills dem är nästan mjuka. Skala ananasen och dela den i bitar.
  • Blanda gurkmeja, paprika, chilipeppar, spiskummin och curryblad med vattnet och rör tills saltet är löst.
  • Värm oljan i en stekpanna eller wook på medelvärme. Lägg i kycklingen, tomat, lök, vitlök, ingefära och kryddblandning, rör om och koka på svag värme tills kycklingen är mör, ca 15 minuter.
  • Blanda i linser och ananas och låt småkoka i ytterligare 4-5 minuter.
  • Serveras med naan eller ris. (Jag hade dinkel ris.)

Källa: ”Indiska kokboken”


lördag 12 april 2008

Den godaste sillen



- 6 st. sill (ca. 420 gr)
- 1 tsk salt
- 2 msk ströbröd (havregryn)
- 2 msk smör

Marinad:
- 2 msk senap
- 2 msk ättika
- 1 dl hackad dill
- 1 msk socker
- 1,5 dl crème fraiche
 
Rensa sillen:


Salta sillfiléerna
Rulla filéerna och lägg dem i en smord ugnssäkert form:


Rör ihop ingredienserna till marinaden:




Häll marinaden över fisken:


Strö på havregryn/ströbröd och lägg på smörbitar:


In i ugnen 225˚C ca 20 – 25 min:


Serveras kallt med t.ex. tabouleh.


TABOULLEH:
- persilja
- 250 g hackade tomater
- salt
- peppar
- citronsaft
- olivolja
- couscous/bulgur (kokas enligt instruktionen på förpackningen)
- hackad lök

fredag 11 april 2008

Sockerkringlor



















Till ca. 18 st:
- 100 g smör eller margarin
- 2 dl mjölk
- ½ pkt (25 g) jäst
- ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- ½ tsk hjorthornssalt
- ca 7 dl vetemjöl
- rivet citron eller apelsinskal

Pensling:
- 50 g smör eller margarin

Garnering:
- ca 1 dl strösocker

Gör så här:
  • Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt, 37°C.

  • Smula jästen i en bunke. Häll i lite degspad och rör ut jästen i det. Tillsätt resten av degspadet.
  • Rör ner socker, salt, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
  • Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.
  • Tag upp degen på mjölat bord. Dela den sedan i 18 lika stora bitar.
  • Rulla ut bitarna till smala, jämntjocka längder, ca 40 cm långa. Forma deglängderna till kringlor:



















  • Lägg kringlorna på en bakpappersklädd plåt.
  • Låt dem jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 250°C.Grädda kringlorna mitt i ugnen 8 – 10 min.:


















  • Pensla dem med smält matfett medan de fortfarande är varma. Doppa dem i strösocker:
Hur goda som helst! Går att frysa!

 
Blogglista.se