Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 23 april 2012

Mâncare de fasole cu afumătură/ Böngryta med rökt sidfläsk



















250 g torkade vita bönor
300 g rökt sidfläsk
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftor
ca 1 l vatten
3 msk olja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpasta
dill
1 lagerblad
salt, peppar

• Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
• Hacka löken och vitlöken. Skär sidfläsket i skivor.
• Fräs lök, vitlök och sidfläsk i olja.
• Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull. Tillsätt sidfläskröran och lagerbladet. Häll i vatten så att det täcker bönorna. Låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
• Tillsätt krossade tomater och tomatpasta och koka i 15 minuter till.
• Tillsätt dillen.

tisdag 10 april 2012

Grillade revbensspjäll

Saftiga revbensspjäll!


















1,5 kg tjocka revbensspjäll
ca 1,5 - 2 liter vatten
ca 1 dl kalvfond eller 2 buljongtärningar
2 lagerblad
peppar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Glasyr:
honung
soya
ca 1 msk ingefära, malen
0,5 dl olja
paprikapulver
ev. cayennepeppar

Koka upp vattnet med löken, vitlöken, lagerbladen, buljongen, peppar och lite soya och låt det koka ihop ca.10 minuter så att smakerna frigörs.

Lägg revbensspjällen i grytan och låt dem sjuda i ca 40 minuter.

Ta upp och lägg på ett grillgaller eller i en ugnsform och pensla på glasyren och in i ugnen på 200˚C i ca 15 minuter.

Glasyren:
Blanda ihop honung, soya, ingefära, olja och kryddorna.

torsdag 23 februari 2012

Pasta med tonfisk



















4 personer

1 burk tonfisk, 200 g
1 burk krossade tomater, 400 g
4 msk tomatpuré
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
20 svarta oliver
2 msk olivolja
pasta
---
salt
peppar

1. Koka pastan.
2. Skala löken och vitlöken och hacka fint.
3. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull ett par minuter utan att det tar färg.
4. Häll i tonfisken, de krossade tomaterna, tomatpurén, oliverna och oreganon.
5. Rör om och koka ihop i tio minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.

tisdag 21 februari 2012

Pasta med lax och ärter



















4 portioner

1 pkt små fina ärter 250 g
1-2 msk hackad dill
200 g rökt lax
1 liten purjolök
1 msk margarin
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche

- Strimla laxen.
- Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
- Smält margarinet i en kastrull och fräs purjon försiktigt.
- Häll på vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka någon minut.
- Tillsätt crème fraiche och ärter. Låt såsen småputtra några minuter under omröring.
- Lägg laxstrimlorna i såsen och rör försiktigt ner dillen. Servera med nykokt tagliatelle.

söndag 12 februari 2012

Broccolipastej med laxromsås


















Broccolipastej
16 skivor

- 500 g broccoli, färsk eller fryst
- 1 paket bladspenat (275 g)
- 3 dl ägg
- 3 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- riven muskot

Tina bladspenaten.

Ansa broccolin och dela den i mindre bitar. Förväll den i lättsaltat vatten.

Smörj en form (avlång), ca 1,5 liter mycket noga. Lägg i den förvällda broccolin, väl avrunnen.

Pressa ur vätskan ur bladspenaten och fördela spenaten i ett jämnt lager ovanpå broccolin.

Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över grönsakerna. Täck formen med folie och grädda i vattenbad, 150 grader, ca 2 timmar. Stick försiktigt i pastejen för att de om den stannat. Låt pastejen kallna innan den stjälpas upp.

Gör den gärna dagen den ska serveras. Skär den i skivor.


Laxromsås
















4 pers.

- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 msk laxrom eller annan rom
- några droppar citronsaft

Rör ner den finhackade purjolöken i crème fraiche.

Blanda i laxromen och smaksätt med citron, eventuellt lite salt och peppar.

onsdag 8 februari 2012

Tort cu cremă de zahăr ars/Tårta med crème karamell



Crème karamell fyllning:
8 ägg
1 liter mjölk
150 gr. strösocker
1 msk. frystorkat kaffe löst i lite vatten
1 tsk rivet citronskal

Sockerkaka (botten):
5 ägg
5 msk vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal

Garnering:
vispgrädde

Gör så här:
Crème karamell fyllning:

• Häll sockret i en ugnssäker, tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt (8 – 10 min).


















• Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med karamell. Låt kastrullen åt sidan så att karamellen svalnar och stelnar.


















• Vispa mjölken med äggen i en skål.

Sockerkaka:
• Vispa i en annan skål äggen med vetemjölet, strösockret och rivet citronskal.

Häll blandningen för crème karamell (mjölk och ägg) i kastrullen.


















Häll (ovanpå) blandningen för sockerkaka.


















Sätt kastrullen i ugnen, 170°C för ca 1 timme, tills kakan släpps från kastrullen.


















Sätt en tallrik (eller tårtfat) med höga kanter ovanpå kastrullen. Vänd kastrullen.
Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt kakan stå över natten i kylskåpet).

Garnera med vispgrädde.

söndag 6 november 2011

Cornuri sărate/Salta gifflar med ostfyllning

Krispiga gifflar fyllda med ost smaksatt med dill. Goda till öl, soppa, etc.
Receptet hittade jag här.


















(ca 24 st.)

- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör

Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill

Att pensla med:
- 2 äggulor

Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)

Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.

Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C

fredag 4 november 2011

Raw chokladmousse med äpplechips
























Enkelt och gott!

3 port.

1 avokado
3 msk kakao
10 dadlar
1 banan
1 äpple


• Lägg dadlarna i blött för ca 20 minuter.
• Ta av skalet och kärnorna från dadlarna. Lägg dadlarna i en skål.
• Skala av bananen.
• Dela avokadon, ta ur kärnan. Lägg avokadoköttet i skålen.
• Mixa avokado med bananen, dadlarna och kakao till en mousse.
• Fördela moussen i små glas/portionsformar.
• Skär äpplet i små stavar och stick in de i moussen.

söndag 30 oktober 2011

Pumpasoppa med jordnötssmör



















(6 port.)

ca 1 kg pumpa
1 stor sötpotatis, ca 300 g
4 msk smör
1,5 dl osötat jordnötssmör
1 l grönsaksbuljong
1 msk flyttande honung
1 tsk salt
0,5 tsk svart peppar
1 nysta nudlar (70 gr)

Sätt ugnen på 180˚C.

• Skär pumpan i stora bitar. Ta bort fröna och den trådiga delen och släng den. Lägg pumpan med skalet uppåt på en långpanna och rosta i ugnen ca 1 timme eller tills pumpan är mjuk. Ta ut den från ugnen och låt den svalna.

• Lägg sötpotatisen i en gryta, täck med kallt vatten och koka tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och mossa till puré.

• Ta loss skalet med en sked och mossa pumpaköttet.

• Hetta upp smöret i en stor gryta. Lägg i pumpapuré, sötpotatispuré och jordnötssmör. Blanda. Tillsätt buljong, honung, salt och peppar. Låt sjuda sakta 10-15 minuter. Späd med buljong om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

• Servera med nudlar. (Lägg i 2 – 3 msk kokta nudlar i varje tallrik.)

onsdag 26 oktober 2011

Potatiscurry (Aloo Dam)

Antal portioner: 4


















500 g potatis av fast sort
2 msk matolja
1 gul lök i 4 klyftor
3 skalade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära, grovt hackad
1-2 grön chili i bitar
1 msk pressad citron
3 kryddnejlikor
1 lagerblad
2 hela kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
salt
1 tsk garam masala
färsk koriander

• Skala, skär potatisarna i bitar. Koka upp vatten (ca 1,5 l) med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
• Hacka lök, vitlök, chili och ingefära och lägg allt i en kastrull. Tillsätt citronsaft och blanda.
• Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Tillsätt gurkmejan och lökröran. Sjud på låg värme ca 10 minuter, tillsätt vatten om röran blir för torr.
• Tillsätt kanelstången och ca 1 tsk salt. Lägg i potatisen, tillsätt ca 2 dl vatten och koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.
 
Blogglista.se