Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 15 september 2012

Musslor utan vin (indiskt)

















2 portioner

1 kg musslor
4 msk olja
5 vitlöksklyftor, pressade
5 cm färsk ingefära, riven
2 medelstora lökar, finhackade
½ röd chilipeppar, finhackad
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
4 tomater, skålade, urkärnade och hackade
5 dl fiskbuljong (5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning)
2,5 dl (50 g) hackade färska korianderblad
saft av ½ citron

  • Ta bort skägget från musslorna och skrubba de i rinnande kallt vatten. Släng eventuella öppna musslor.
  • Hetta upp olja i en kastrull och lägg i lök, vitlök och ingefära. Stek på medelstark värme i fem minuter eller tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt chili, kummin, koriander och tomat, och stek i fem minuter.
  • Lägg i musslor och fiskbuljong och koka upp. Skruva ner värmen och sjud i fem minuter. Släng musslorna som inte öppnats.
  • Lyft kastrullen från spisen och rör ner hackad koriander och citronsaft.
Servera med bröd.

tisdag 29 maj 2012

Lennart (Xanté, Sprite, Lime, is)

Uppfriskande gott!




4 cl Xanté
1 cl nypressad limejuice
Sprite/7-up

Häll över is i ett highballglas.

Fyll upp med Sprite eller 7-up.
Pressa en limeklyfta och garnera med densamma.
 
 
Källa: cocktailguiden.com

söndag 27 maj 2012

Lavendelskorpor


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag fick blommor på Morsdag, ända från New York!
Jag fick även en liten påse med lavendelblommor med ett recept på lavendelskorpor.
 
100 g smör
5 dl vetemjöl
2 ägg
2 – 3 tsk mortlad lavendel
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl råsocker
1 dl skållad, hackad mandel
 
Sätt ugnen på 200°C.
Rör smör och socker poröst, tillsätt mandel och ägg.
Blanda sedan i bakpulver, mjöl och mortlad lavendel.
Forma 3 längder. Grädda 15 minuter, ta ut längderna, låt de svalna, skär längderna i 2 – 3 cm sneda bitar, lägg de på snittytan och rosta i 5 min på varje sida.
 
Tack Otilia - min älskade dotter!

onsdag 23 maj 2012

Pâine/Brytbröd

     


















1 dl vatten
1,5 dl mjölk
30 g smör
25 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
500 g vetemjöl

 
Pensla med (brödglans):
1 dl mjölk
1 msk smör

 
Garnering:
vallmofrö, sesamfrö, solrosfrö, äggula etc.…

Smula jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet.
Tillsätt mjölk, smör, socker, salt och resten av vattnet.
Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken.
Dela degen i 8 delar, forma varje del till en bulle.

Brödglans:
Värm upp mjölken med smöret. Låt blandningen svalna.

Pensla varje bulle med brödglans.
Doppa varje bulle i frö. Man kan också låta en eller flera bullar utan att doppa den/de i frö, utan den/dessa penslas med äggula.
Lägg bullarna i smord form.
Låt brödet jäsa i 30 minuter.
Grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.

Källa: angelique/culinar.ro

måndag 23 april 2012

Mâncare de fasole cu afumătură/ Böngryta med rökt sidfläsk



















250 g torkade vita bönor
300 g rökt sidfläsk
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftor
ca 1 l vatten
3 msk olja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpasta
dill
1 lagerblad
salt, peppar

• Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
• Hacka löken och vitlöken. Skär sidfläsket i skivor.
• Fräs lök, vitlök och sidfläsk i olja.
• Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull. Tillsätt sidfläskröran och lagerbladet. Häll i vatten så att det täcker bönorna. Låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
• Tillsätt krossade tomater och tomatpasta och koka i 15 minuter till.
• Tillsätt dillen.

tisdag 10 april 2012

Grillade revbensspjäll

Saftiga revbensspjäll!


















1,5 kg tjocka revbensspjäll
ca 1,5 - 2 liter vatten
ca 1 dl kalvfond eller 2 buljongtärningar
2 lagerblad
peppar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Glasyr:
honung
soya
ca 1 msk ingefära, malen
0,5 dl olja
paprikapulver
ev. cayennepeppar

Koka upp vattnet med löken, vitlöken, lagerbladen, buljongen, peppar och lite soya och låt det koka ihop ca.10 minuter så att smakerna frigörs.

Lägg revbensspjällen i grytan och låt dem sjuda i ca 40 minuter.

Ta upp och lägg på ett grillgaller eller i en ugnsform och pensla på glasyren och in i ugnen på 200˚C i ca 15 minuter.

Glasyren:
Blanda ihop honung, soya, ingefära, olja och kryddorna.

torsdag 23 februari 2012

Pasta med tonfisk



















4 personer

1 burk tonfisk, 200 g
1 burk krossade tomater, 400 g
4 msk tomatpuré
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
20 svarta oliver
2 msk olivolja
pasta
---
salt
peppar

1. Koka pastan.
2. Skala löken och vitlöken och hacka fint.
3. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull ett par minuter utan att det tar färg.
4. Häll i tonfisken, de krossade tomaterna, tomatpurén, oliverna och oreganon.
5. Rör om och koka ihop i tio minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.

tisdag 21 februari 2012

Pasta med lax och ärter



















4 portioner

1 pkt små fina ärter 250 g
1-2 msk hackad dill
200 g rökt lax
1 liten purjolök
1 msk margarin
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche

- Strimla laxen.
- Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
- Smält margarinet i en kastrull och fräs purjon försiktigt.
- Häll på vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka någon minut.
- Tillsätt crème fraiche och ärter. Låt såsen småputtra några minuter under omröring.
- Lägg laxstrimlorna i såsen och rör försiktigt ner dillen. Servera med nykokt tagliatelle.

söndag 12 februari 2012

Broccolipastej med laxromsås


















Broccolipastej
16 skivor

- 500 g broccoli, färsk eller fryst
- 1 paket bladspenat (275 g)
- 3 dl ägg
- 3 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- riven muskot

Tina bladspenaten.

Ansa broccolin och dela den i mindre bitar. Förväll den i lättsaltat vatten.

Smörj en form (avlång), ca 1,5 liter mycket noga. Lägg i den förvällda broccolin, väl avrunnen.

Pressa ur vätskan ur bladspenaten och fördela spenaten i ett jämnt lager ovanpå broccolin.

Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över grönsakerna. Täck formen med folie och grädda i vattenbad, 150 grader, ca 2 timmar. Stick försiktigt i pastejen för att de om den stannat. Låt pastejen kallna innan den stjälpas upp.

Gör den gärna dagen den ska serveras. Skär den i skivor.


Laxromsås
















4 pers.

- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 msk laxrom eller annan rom
- några droppar citronsaft

Rör ner den finhackade purjolöken i crème fraiche.

Blanda i laxromen och smaksätt med citron, eventuellt lite salt och peppar.

onsdag 8 februari 2012

Tort cu cremă de zahăr ars/Tårta med crème karamell



Crème karamell fyllning:
8 ägg
1 liter mjölk
150 gr. strösocker
1 msk. frystorkat kaffe löst i lite vatten
1 tsk rivet citronskal

Sockerkaka (botten):
5 ägg
5 msk vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal

Garnering:
vispgrädde

Gör så här:
Crème karamell fyllning:

• Häll sockret i en ugnssäker, tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt (8 – 10 min).


















• Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med karamell. Låt kastrullen åt sidan så att karamellen svalnar och stelnar.


















• Vispa mjölken med äggen i en skål.

Sockerkaka:
• Vispa i en annan skål äggen med vetemjölet, strösockret och rivet citronskal.

Häll blandningen för crème karamell (mjölk och ägg) i kastrullen.


















Häll (ovanpå) blandningen för sockerkaka.


















Sätt kastrullen i ugnen, 170°C för ca 1 timme, tills kakan släpps från kastrullen.


















Sätt en tallrik (eller tårtfat) med höga kanter ovanpå kastrullen. Vänd kastrullen.
Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt kakan stå över natten i kylskåpet).

Garnera med vispgrädde.
 
Blogglista.se