Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 7 november 2020

Linssallad med grönkål, rökt tofu och basilika


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 port. 

Salladen passar perfekt på en buffé, som en lättare måltid i sig eller som alternativ till pasta eller potatis, sidan om en köttbit.

  • 4 dl svarta belugalinser*
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 stor rödlök
  •  2 klyftor vitlök
  • 1 paket rökt tofu 280 g
  • 150 g urkärnade kalamataoliver
  • 1 msk kapris
  • 150 g färsk grönkål
  • 2 tsk torkad timjan
  • ca ½ kruka färsk basilika
  • juice från ½ citron
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Gör så här:

  1.  Koka belugalinser enligt instruktionerna på paketet med grönsaksfond istället för salt i vattnet.
  2. Finhacka rödlök och lök.
  3. Skär tofun i 1 cm x 1 cm x 1cm kuber.
  4. Skölj grönkålen, dra av bladen från kvistarna och grovhacka dem.
  5. Grovhacka oliverna och kaprisen.
  6. Stek rödkål, vitlök, grönkål, tofu, oliver, kapris i timjan och olivolja tills tofun börjar få färg och grönkålen har blivit mjuk.
  7. Rör ner de kokta linserna i stekpannan med grönsakerna och smaka av med citron, salt, peppar och mer olivolja.
  8. Rör ner hackad basilika.

    *) 4 dl belugalinser var för mycket för 4 port (tycker jag). 2 dl hade räckt.

    Recept från: "Jävligtgott"

torsdag 5 november 2020

Tofu med röd currypasta

4 port.














  • 1 förpackning fast naturell tofu 400 g
  • 1 lök
  • 0,5 st. röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 förpackning kokta kikärtor ca 380 g
  • 3 tsk röd currypasta
  • 1 burk kokosmjölk 400 g
  • 2 msk strösocker
  • 2 grönsaks/umami-buljongtärningar
  • 3 msk olivolja
  • koriander

Till servering:

  • kokt ris
  • limeklyftor

Gör så här:

  1. Skär tofun i 1 cm x 1 cm x 1 cm stora bitar.
  2. Skala och skär löken i stora bitar.
  3. Dela och kärna ur paprikan. Skär den i stora bitar.
  4. Skala av zucchini, skär den i stora bitar.
  5. Häll av kikärtorna.
  6. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Fräs tofu, lök, paprika, zucchini tills tofu får fin färg.
    Under tiden – ta av skalet från kikärtorna (skalet innehåller lektiner som är inte bra för hälsa).
  7. När grönsakerna och tofun är klara – tillsätt currypastan och låt fräsa tillsammans i några minuter. Tillsätt kokosmjölk, kikärtor, socker och buljongtärningar och koka i ca 20 minuter.
    Strö över lite hackad koriander.

Servera med ris och limeklyftor.


onsdag 4 november 2020

Sallad med rostade rödbetor, avokado, apelsin och valnötter à la Gjelina (restaurang i Venice Beach, Los Angeles)

  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 port

  • 1 kg små rödbetor
  • 4 msk extra-virgin olivolja
  • 2 msk vatten
  • 2 apelsiner
  • 2 avokado*
  • 4 msk rostade valnötter
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • balsamico
  • yoghurtbollar/getost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200˚ C.

  2. Tvätta rödbetorna, torka av dem och lägg dem i en ungnsäkerform. Blanda 2 msk olja, 2 msk vatten, lite salt och peppar i en liten skål. Häll detta över betorna och blanda. Rosta betorna i ca en timme, tills de är mjuka. Prova med en kniv eller sticka.

  3. Under tiden betorna är i ugnen förbered apelsinerna: med en liten vass kniv filéa apelsinerna: skär av ändarna på apelsinerna och skala sedan runt om, ta bort allt det vita. Skär sedan längs hinnorna och ta ut filéerna. Ta vara på saften från apelsinhinnorna.

  4. När rödbetorna är klara, låt dem svalna lite och ta bort skalet med hjälp av en kniv. Skär betorna i små bitar ca 2 cm x 2 cm x 2 cm. Lägg dem i en skål. Häll över apelsinsaften (från apelsinhinnorna), ringla över lite olivolja, strö på lite salt och peppar. Låt det stå i ca 20 min.

  5. Lägg rödbetorna i en skål, tillsammas med apelsinfiléerna, avokado skurna i skivor (* jag hade frusen avokado 250 g, som jag har tinnat). Strö rostade hackade valnöter. Ringla lite olivolja.

Jag ringlade också lite balsamico på salladen och hade yoghurtbollar till.


 

måndag 26 oktober 2020

Babka med choklad

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deg:

25 g jäst
1,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 6 dl vetemjöl
75 g mjukt smör, rumstempererat

Fyllning*:
100 g smält smör
100 g mörk choklad
1 msk kakao
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Att pensla med:
1 ägg

Gör så här:

Förbered en avlång brödform, ca 1,5 l. Klä formen med bakplåtspapper. 

Värm mjölken till 35˚C. 

Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite mjölk och rör runt till jästen lösas upp. Häll i resten av mjölken. Rör om. 

Tillsätt salt, socker, ägg och kardemumma. Blanda.

Tillsätt hälften av mjölet och låt degen knådas. I med resten av mjölet och fortsätt knåda.

Lägg i klickar av det mjuka smöret tills det knådas in i degen.Täck bunken med en kökshandduk. Låt jäsa i ca 1 – 1,5 timme.

Gör fyllingen under tiden:
Smällt smöret. Lägg i resten av ingredienserna och rör om tills fyllningen är slätt. Låt svalna. Ställ in den i kylen tills den har en krämig och bredbar konsistens. 
 

Kavla ut degen till en rektangel. Låt den bli bredare än vad den är hög. Höjden ska vara samma som formens längd. Bre ett jämnt lager av chokladfyllning på degen. 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rulla ihop den till en rulle, från vänster till höger, inte nerifrån och upp!
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lägg skarven neråt och dela degen på längden så du har två längder. 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fäst ihop längderna i toppen och fläta ihop dem genom att snurra ihop. Fäst även ihop degänderna längst ner.

Lägg degen i formen. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg över en kökshandduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

Pensla brödet med lite av ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 180˚C i minst 45 minuter eller tills degen är genomgräddad. Låt svalna innan du stjälper upp brödet och skivar det.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OBS*: Jag tycker det blev för mycket fyllning, det var svårt att fläta längderna för att fyllningen rann ut. Jag ska prova med hälften av fyllningen nästa gång.Recept från:Femina

 
Blogglista.se