Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 16 mars 2021

Poké bowl med marinerad tonfisk


 















4 port.

4 port. ris
0,5 dl sushivinäger

400 g tonfisk
1 dl ljus soja
saft av 1 lime
1 msk sesamolja
sesamfrö
salladslök

Till servering:
mango
rödlök
rädisor
gurka
avokado
babyspenat
edamamebönor
Wasabi-majonnäs, Chili-majonnäs eller annan dressing
 
Gör så här:
  • Riset: skölj och koka riset med lite salt. Ta från värmen och smaksätt det varma riset med sushivinäger. Låt svalna tills riset är ljummet.
  • Fisken: skär tonfisken i 1 cm x 1cm x1 cm stora tärningar. Skiva salladslöken. Blanda tonfisk, salladslök, soja, lime, sesamolja, sesamfrö. Låt marinera i kylen 10-60 minuter. Ju längre den marinerar desto mer smak.
  • Till servering: lägg upp ris runt kanterna i skålen (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Lägg på marinerad tonfisk, tärnad mango, skivad rödlök, skivade rädisor, tärnad gurka, tärnad avokado, babyspenat, edamamebönor. Toppa med majonnäs blandat med lite wasabi eller chili.

tisdag 9 mars 2021

Kornbröd med surdeg à la Surkultur

 Det godaste surdegsbrödet jag har ätit!











Källa: https://recept.surkultur.se/recept/broed/grova-broed/kornbroed

Till ett bröd:

DAG 1, KVÄLL
SURDEG:
50 g surdeg
200 g vatten
120 g fint rågmjöl

BLÖTLÄGGNING:
300 g kallt vatten
150g matkorn
75 g solrosfrön
75 g pumpafrön
25 g linfrö

DAG 2, MORGON
Surdegen och blötläggningen från gårdagen
ev. 5 g jäst
15 g salt
100 g brödsirap
120 g fint rågmjöl
200 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

DAG 1, KVÄLL:

  • Blanda surdeg, vatten och rågmjöl i en bunke och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
  • Häll upp matkorn, frö och vatten i en annan bunke. Blanda och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

DAG 2; MORGON:

  • Lös eventuellt jästen i en liten skvätt vatten i en skål.
  • Tillsätt surdegen, blötläggningen och de andra ingredienserna, mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en jämn deg, den behöver inte arbetas någon längre stund.
  • Klicka ner den kladdiga degen i en smörad rektangulär form. Pressa degen i formen med hjälp av en slickepott. Strö lite rågmjöl ovanpå, sätt plastfolie över och ställ in brödet i kylen för jäsning över dagen eller i rumstemperatur om jäst inte har används.
  • När brödet jäst upp ca 2-3 cm är det dags för gräddning, små hål ska då synas på ovansidan. Beroende på kraft i surdegen tar det 6-8 timmar, ställ fram brödet i rumstemperatur om det inte är klart efter den tiden och låt det jäsa färdigt.
  • Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 250˚C för 15 minuter. Sänk värmen till 200˚C och låt brödet stå ytterligare 45 min.
  • Låt brödet svalna på galler och vira sedan in det i en bakduk. Det är viktigt att brödet får vila till dagen efter, annars kan det upplevas döbakat.

söndag 7 mars 2021

Quesadilla fylld med varmrökt lax
















tortillabröd
hård ost
rostade paprikor (burk)
färsk paprika
varmrökt lax
basilika/persilja/koriander
malen spiskummin
lite olja

Gör så här:

  • Dela rostade paprikor i mindre bitar.
  • Skiva färsk paprika.
  • Skiva osten.
  • Lägg ost, bitar av rostade paprikor, skivor av färsk paprika, lax, basilika/persilja/koriander på ett tortillabröd. Strö lite spiskummin på.











  • Lägg på ett tortilla bröd. Pressa lätt med handen på tortillabrödet.
  • Stek brödet i lite olja, i en stekpanna på medelhög värme tills det börjar få färg. 
  • Vänd och stek den andra sidan.


 
Blogglista.se