Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 27 december 2021

Brysselkålsgryta med bacon och Fetaost

 
















4 port.

500 g brysselkål
140 g bacon
150 g Fetaost
1 burk krossade tomater
3 tsk Garam masala
1 tsk gurkmeja
peppar
1 lime
ca. 3 msk olja
ca. 3 dl vatten

  • Ansa och koka brysselkål på låg värme i ca. 5 min. Låt brysselkålen rinna av.
  • Skär bacon i bitar och stek det i lite olja, i en gryta. Lägg stekt bacon åt sidan.
  •  Häll lite olivolja i samma gryta. Stek brysselkålen i några minuter.
  • Tillsätt Garam masala, gurkmeja och peppar. Stek i några minuter till.
  • Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca. 20 minuter.
  • Skär osten i små kuber och lägg osten i grytan tillsamman med bacon. Låt det småkoka i ca. 10 minuter.
  • Pressa lite lime vid servering.

Gott med bröd eller kokt ris.

Man kan ha tofu eller Paneer i stället för Fetaost.  


 



söndag 19 december 2021

Tacosallad med salsadressing och guacamole

 

















3 port.

Tacofärs:
2 msk olivolja
500 g nötfärs
3 msk sockerfri tacokryddmix
1 dl vatten

Guacamole:
2 avokado eller 1 paket tinad avokado 250 g
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk limejuice
2 msk färsk koriander, finhackad
0,5 (7 g) röd chilipeppar, finhackad, utan kärnor
salt
peppar
3 hackade tomater (utan skal och kärnor)

Salsadressing:
1,25 dl majonnäs
4 msk salsasås
salt
peppar

Sallad:
grönsallad, strimlad
gurka/själkselleri, i tärningar
rödlök, i tunna klyftor/salladslökar, hackade
1 morot, riven

Till servering:
riven ost
4 msk färsk koriander
majskorn
1 lime, i klyftor

Gör så här:

Guacamole:
Mossa avokadon.
Tillsätt vitlök, koriander, chili, hackade tomater, salt, peppar, koriander. Mosa ihop med hjälp av en gaffel.

Salsadressing:
Blanda ihop majonnäs, salsa, salt, peppar.

Sallad:
Blanda grönsallad, gurka/själkselleri, lök, morot.

Tacofärs:
Hetta upp olivoljan på medelhögvärme i en stekpanna.
Stek under omrörning tills köttet är helt genomstekt.

Krydda med tacokryddan, blanda ut med lite vatten och höj temperaturen så det börjar koka. Sänk sedan temperaturen och låt sjuda i 3–5 minuter.

Lägg salladen på separata tallrikar.
Toppa salladen med tacofärs, ost, koriander, majskorn, limeklyftor. Servera med guacamole och ringla över salsadressing.

Källa: dietdoctor


 

Sallad med betor och bönor, med Chèvreostdressing

 

















4 port

6 rödbetor (eller 3 röda och 3 gula)
1 fänkålshuvud
1 (röd) paprika
2 små sötpotatisar
2 – 3 rödlökar
1 msk olivolja
salt
peppar

Bönröra:
1 liten silverlök eller rödlök
1 burk stora vita bönor, 400 g
1 burk kidneybönor
1 msk olivolja
1 tsk hela kumminfrön
1 msk finhackad färsk persilja
salt
peppar

Chèvreostdressing
200 g chèvreost
½ äpple
150 g smetana eller rysk yoghurt

Ugn 200°C.

Skala och skiva fänkålen. Skär rödlöken i klyftor, tärna paprikan, skala och skiva eller tärna sötpotatisen och lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta tills de fått färg och är mjuka.
Koka betorna med skal. Låt dem svalna i kallt vatten.

Bönröra:
Skala och skiva löken tunt.
Skölj bönorna med kallt vatten och blanda tillsammans med lök, olja, kummin och persilja i en stekpanna. Låt svettas på låg värme i några minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Chèvreostdressing:
Skär av det vita skalet från osten.
Tvätta och tärna äpplet fint.
Smula osten med hjälp av en gaffel och rör samman med äpple och smetana/rysk yoghurt.

Blanda ugnsrostade grönsaker, rödbetor och bönröran.
Toppa med dressing.

 
Blogglista.se