Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 16 februari 2022

Risgrynsgrötspaj med vanilj och apelsin


 

















Mördegsbotten:
3 dl vetemjöl
1,5 msk socker
125 g kallt smör

Grötfyllning:
500 g risgrynsgröt
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl socker
rivet skal av en apelsin
2 ägg
75 g smör

2 – 3 msk strösocker till topping.

Till servering:
Sylt

Gör så här:
Mördegen:

  • Rör ihop vetemjöl, smör och socker till en deg.
  • Tryck ut degen i en springform (ca 24 cm i diameter), gör kanten drygt 1 cm hög och låt den stå i kylen minst 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200°C.

Grötfyllning:

  • Smält smöret och ställ den åt sidan.
  • Vispa ägg och smör.
  • Rör ner risgrynsgröten, vaniljsocker och apelsinskal.
  • Häll i det smälta smöret, lite i taget.
  • Häll fyllningen i pajskalet.
  • Strö över socker och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Servera ljummen eller kall.

Jag serverade med tomatsylt från Östarps gästgivaregård. 

Källa: Mia Öhrn med boken ”Julens godaste” och  Alla goda ting

 

söndag 13 februari 2022

Chilli con carne

 


















4 port.

500 g nötfärs
1 msk olja
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpasta
färsk eller torkad chili (efter smak)
lite torkad chipotle eller lite torkad ancho/guijillo
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
¾ tsk salt
1 msk japansk soja
1 burk hela tomater (à 400 g)
en liten burk majskorn
2 burkar kidney- och svarta bönor (à 440 g)*
oregano
1 – 2 tsk kanel
40 g choklad eller 1 tsk kakao

Till servering:
4 port. ris eller annat gryn
riven ost
gräddfil
salladskål
hackad persilja
sås på vinägrett

Tillbehör:
jalapeños
chips eller brytbröd

* Vita bönor kan ersättas med kikärtor

  • Bryn färsen i oljan i en gryta, gärna av gjutjärn, tills den fått fin färg.
  • Skala och hacka lökarna och vitlöken. Blanda ner löken och låt den steka med en stund. Tillsätt tomatpasta och fräs i några minuter till. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja.
  • Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock. Ju längre koktid, desto fylligare smak.
  • Tillsätt majskorn och bönorna och låt alltsammans bli varmt. Tillsätt oregano, kanel och choklad.
Till servering:
Servera rätten rykande hett med kokt ris/gryn, riven ost, gräddfil och en sallad med strimlad salladskål, rikligt med hackad persilja och en vinägrettsås.

 
Blogglista.se