Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 4 januari 2011

Fudge cu lapte condensat/Fudge med kondenserad mjölk



















Enkla chokladfudge gjorda på några minuter. Gott till kaffe.

- en burk kondenserad mjölk (400 ml)
- 50 gr osaltat smör
- 400 gr choklad av bra kvalitet
(eventuellt russin, nötter, etc.)

• Blanda mjölken, smöret och hackad choklad i en skål.
• Mikra i 3 minuter.
• Blanda röran med en sked tills den blir fin och homogen. Tillsätt eventuellt russin, nötter, etc.
• Klä en form med bakplåtspapper.
• Häll chokladröran i formen.
• Låt den stå kallt i några timmar.
• Skär chokladen i bitar.

Källa: Anna Foster/Culinar.ro

måndag 3 januari 2011

Dessert med ananas



















4 port.

1 ananas
3 msk smör
1 msk kokosflingor
4 msk brunsocker
1 lime (saft + rivet skal)
2 cm ingefära
8 msk tjock yoghurt

• Ansa ananasen, ta bort den hårda stocken. Skiva fruktköttet.
• Riv skalet och pressa ur saften av limen.
• Skala ingefäran, riv den, pressa ur saften och häll den i en liten skål/kopp.
• Rosta kokosflingorna i en torr panna. Lägg kokosflingorna åt sidan.
• Rengör pannan och bryn smöret. Stek ananasen i några minuter.
• Tillsätt socker, limesaft och ingefärssaft i pannan med ananasen. Låt allt koka tills sockret har smälts.
• Lägg upp ananasröran i portsionsformar/tallrikar, strö över rivet limeskal och rostade kokosflingor.
• Servera med yoghurt.

Inspiration: Retetele lui Radu

söndag 2 januari 2011

Vargabeles – Ungersk pasta- och ostpudding

 


















Frasig paj med ostfyllning. Underbar aromrik dessert! Är min favorit.

För pajbotten:
4 blad filodeg
100 g smält smör

För fyllning:
125 g tagliatelli
300 g färskost (ex. Kesso)
50 g socker
50 g créme fraiche
25 g smör
2 ägg
0.5 rivet citrolskal
2 tsk vaniljessens
russin – efter smak

För jordgubbssås:
400 g jordgubbar – kan vara frysta
100 g socker

• Sätt ugnen på 170 C .
• Blötlägg russinen i lite rom/vatten.

Koka pastan:
• Koka 1 liter vatten. När det har börjat koka, tillsätt lite salt och 1 msk olja i vattnet. Koka tagliatelli för 3 – 4 minuter. Låt pastan rinna av, skölj den med kallt vatten och lägg pastan i en skål.


















Gör fyllningen:
• Mossa osten med en gaffel. Blanda osten med hälften av sockret, äggulorna, smöret, rivet citronskal och vaniljessensen.
• Vispa äggvitorna med resten av sockret.
• Blanda osten med blötlagda russinen och pastan. Tillsätt äggvitessmeten och blanda försiktigt.

Förbered pajbotten:
• Lägg ett filodegsblad på en skärbräda och skär en cirkel – ha formens (ca 22 cm i diameter) botten som mall. Lägg en våt handduk ovanpå cirkeln så att den inte blir torr.



















Förbered formen:
• Smöra formen med smält smör.
• Lägg ett filodegsblad i formen och pensla den med smält smör. Fortsätt med resterande filodegsblad.


















• Häll blandningen i formen.


















Pensla filodegsbladen (som hänger över formens kant) med smält smör, lägg filodegen ovanpå fyllningen. Pressa lätt med händerna ovanpå sista filodegen.

Lägg cirkeln som ett lock, pressa lätt med händerna.
Pensla locket med smält smör.
Grädda kakan för 40-50 minuter.


















Förbered jordgubssåsen:
• Koka jordgubbarna med sockret på svag värme tills det blir en tjock sås.

Skär kakan när den är fortfarande varm.



















Servera med jordgubbssås.

Inspiration från desszert

lördag 1 januari 2011

Min Jul 2010
























Vi hade:

- 3 sorter sill
- varmrökt lax + gravlaxsås
- kokta ägg
- Janssons frestelse
- romsallad ( ”icre”)

- köttbullar
- pressylta
- rödbetssallad
- pressad sylta
- köttsallad ("Salata boeuf")
- oxtunga med oliver
- julskinka med brysselkål
- surkålsdolmar

- ris à la Malta + körsbärssås/saftsås
- chokladfudge
- tryffelkex
 
Blogglista.se