Till ca 5 portioner:
800 g kött
5 st. gula lökar
1 morot
2 – 3 vitlöksklyftor
2 st. paprikor
ca 8 dl vatten
2 tsk timjan
3-4 st. lagerblad
2 st. umamibuljongtärningar (eller grönsaksbuljongtärningar eller
köttbuljongtärningar)
4 msk tomatpasta
500 g krossade tomater
1 msk vinäger
3 msk maizena
salt, peppar
lite olja till stekning
Skär köttet i större bitar.
Stek köttet i omgångar, i lite olja, i en stor stekpanna eller en gryta.
Hacka loken, moroten, vitlöken. Skär paprikorna i större bitar. Tillsätt
grönsakerna över köttet och stek allt i några minuter.
Tillsätt vatten så att det nästan täcker köttet och grönsakerna, tillsätt timjan,
lagerblad, och buljongtärningar. Koka tills köttet blir mör.
Ta bort köttet och lägg det på en talrik. Sila grönsakerna och tryck ut mot
silen så att man ka ta tillvara det mesta av grönsakerna – eller kör allt med
en stavmixer.
Lägg tillbaka köttet och grönsaksröran i grytan. Tillsätt tomatpasta, pressade
tomater och vinäger och koka i ca 30 min. till.
Red såsen med maizena utrörd i lite vatten.
Salta och peppra.
Servera med potatis, potatismos, ris eller polenta.