Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 5 april 2021

Friterad rödspätta med remouladsås på skivor av surdegsbröd



















För 4 port:

8 st. rödspättafiléer (ca 600 g)
rapsolja till stekning

Dopp1:
1 dl vetemjöl
1 msk maizena
1 tsk bakpulver
salt och peppar

Dopp 2:
2 dl filmjölk
1 ägg

Dopp 3:
Pankoströbröd

Remouladsås:
2,5 dl hackad pickles
1 äpple, skuret i tärningar
2 dl majonnäs
2,5 msk smetana/crème fraiche
1.5 msk rostad curry

Upplägg:
4 skivor ljust surdegsbröd
skivad rödlök
klippt krasse
några stänk vinäger till smaksättning

Gör så här:

Remouladsås:

  • Blanda majonnäs och smetana/crème fraiche.
  • Vänd ner hackad pickles och äpple.
  • Smaksätt med rostad curry, salt och peppar.

Paneringen:

  • Panera fisken först i mjölblandningen (Dopp 1), sedan äggblandningen (Dopp 2) och sist i Pankobrödet (Dopp 3) så det täcker fisken ordentligt.
  • Hetta upp rikligt med olja i stekpanna och stek spättan gyllenbrun och frasig ett par minuter på varje sida.

Klicka på remoulad på varje brödskiva och klipp lite krasse över. Lägg på nystekt spätta och garnera med skivad rödlök, med krasse och stänk till sist över några droppar god vinäger. 

Källa: Tina Nordström

Wrap med avokado, tofuröra, spenat, ost


 

 













För 4 st. tortillabröd:

400 g tofu
1 rödlök
½ röd paprika
½ gul paprika
250 g tinad avokado
salt, peppar
olivolja
1 tsk gurkmeja
1 msk soja
2 st. tomater
färsk spenat (ca 4 nävar)
hård ost, riven
rökt paprika
sriracha sås

Gör så här:

  • Torka tofu med hushållspapper. Smula tofun i en skål.
  • I en annan skål, mossa avokadon, smaka av med salt och peppar.
  • Shiva rödlök och paprika. Fräs rödlök och paprika i lite olivolja för några minuter.
    Tillsätt tofu, gurkmeja och soja. Stek för några minuter till. Ta ut röran på en tallrik. Torka av pannan med hushållspapper. (Fylld tortilla ska stekas sedan i pannan.)
  • Skär ett snitt i tortillabrödet från mitten och ner. Lägg ingredienserna var för sig i fyra olika sektioner: avokadoröra i vänstra nedre hörnan, tofuröra i vänstra övre hörnan, en näve spenat i högre övre hörnan, riven ost i högre nedre hörnan. Strö lite rökt paprika över osten.
  • Vik tortillabrödet: börja med delen i det nedre vänstra hörnet – vik den rak upp. Sedan viker du delen åt höger och sedan neråt. Resultatet blir en triangelformad wrap.
  • Heta upp pannan och stek wrap-arna på båda sidorna.

Obs: det blev ganska ”mesigt” i smak, kanske lite jalapeños hade funkat!

fredag 19 mars 2021

Surdegsbröd utan surdegsgrund (På plåt)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

450 g vetemjöl (eller blandning av olika sorter mjöl) (= 6 dl)
¼ tsk torr jäst = 3 g färsk jäst
1 ¼ tsk salt
3,6 dl vatten

Blanda vetemjölet, saltet och jästen i en bunke.
Häll över vattnet och blanda allt med en sked. Täck över med plastfolie.
Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 14 – 16 timmar. Kan stå och jäsa upp till 30 timmar.

Nu ska degen vikas/sträckas – tre gånger med 45 min – en timme mellan vikningar: Doppa händerna i vatten (för att degen inte ska fastna på händerna) och ta tag i degens kanter och vik dem mot mitten på degen. Efter tredje gången får degen jäsa ytterligare en timme, ungefär.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut degen till en fyrkant, ungefär 30 x 30 cm och vik sedan ihop degen till ett litet paket.

Strö lite rågmjöl i en jäskorg eller en handduksklädd bunke, och lägg sedan ner degpaketet med skarven nedåt. Låt jäsa ungefär en timme. Sätt ugnen på 250˚C.

Tryck försiktigt ett finger i degen – om den inte omedelbart fjädrar tillbaka har den jäst klart. Försvinner märket på en gång låter du degen jäsa ytterligare en stund.

Lägg en bit bakplåtspapper på en skärbräda och vänd över brödet så att skarven hamnar uppåt.
Flytta bakplåtspappret med degen på en plåt och sätt plåten i mitten av ugnen.

Häll i lite vatten i en oöm form som sätts på nedersta hyllan, detta för att ånga ska bildas, så att brödet får en god skorpa.

Titta till brödet efter 15 minuter. Börjar det se alltför mörkt ut – sänk temperaturen till 200 grader, annars grädda i fortsättningen på 250˚C.

Efter ungefär 40 minuter är brödet klart.                


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Källa (vikning):  Pain de Martin

Recept för bröd i kastrull - Här:

 

tisdag 16 mars 2021

Poké bowl med marinerad tonfisk


 















4 port.

4 port. ris
0,5 dl sushivinäger

400 g tonfisk
1 dl ljus soja
saft av 1 lime
1 msk sesamolja
sesamfrö
salladslök

Till servering:
mango
rödlök
rädisor
gurka
avokado
babyspenat
edamamebönor
Wasabi-majonnäs, Chili-majonnäs eller annan dressing
 
Gör så här:
  • Riset: skölj och koka riset med lite salt. Ta från värmen och smaksätt det varma riset med sushivinäger. Låt svalna tills riset är ljummet.
  • Fisken: skär tonfisken i 1 cm x 1cm x1 cm stora tärningar. Skiva salladslöken. Blanda tonfisk, salladslök, soja, lime, sesamolja, sesamfrö. Låt marinera i kylen 10-60 minuter. Ju längre den marinerar desto mer smak.
  • Till servering: lägg upp ris runt kanterna i skålen (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Lägg på marinerad tonfisk, tärnad mango, skivad rödlök, skivade rädisor, tärnad gurka, tärnad avokado, babyspenat, edamamebönor. Toppa med majonnäs blandat med lite wasabi eller chili.

tisdag 9 mars 2021

Kornbröd med surdeg à la Surkultur

 Det godaste surdegsbrödet jag har ätit!











Källa: https://recept.surkultur.se/recept/broed/grova-broed/kornbroed

Till ett bröd:

DAG 1, KVÄLL
SURDEG:
50 g surdeg
200 g vatten
120 g fint rågmjöl

BLÖTLÄGGNING:
300 g kallt vatten
150g matkorn
75 g solrosfrön
75 g pumpafrön
25 g linfrö

DAG 2, MORGON
Surdegen och blötläggningen från gårdagen
ev. 5 g jäst
15 g salt
100 g brödsirap
120 g fint rågmjöl
200 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

DAG 1, KVÄLL:

  • Blanda surdeg, vatten och rågmjöl i en bunke och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
  • Häll upp matkorn, frö och vatten i en annan bunke. Blanda och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

DAG 2; MORGON:

  • Lös eventuellt jästen i en liten skvätt vatten i en skål.
  • Tillsätt surdegen, blötläggningen och de andra ingredienserna, mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en jämn deg, den behöver inte arbetas någon längre stund.
  • Klicka ner den kladdiga degen i en smörad rektangulär form. Pressa degen i formen med hjälp av en slickepott. Strö lite rågmjöl ovanpå, sätt plastfolie över och ställ in brödet i kylen för jäsning över dagen eller i rumstemperatur om jäst inte har används.
  • När brödet jäst upp ca 2-3 cm är det dags för gräddning, små hål ska då synas på ovansidan. Beroende på kraft i surdegen tar det 6-8 timmar, ställ fram brödet i rumstemperatur om det inte är klart efter den tiden och låt det jäsa färdigt.
  • Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 250˚C för 15 minuter. Sänk värmen till 200˚C och låt brödet stå ytterligare 45 min.
  • Låt brödet svalna på galler och vira sedan in det i en bakduk. Det är viktigt att brödet får vila till dagen efter, annars kan det upplevas döbakat.
 
Blogglista.se