Ingredienser
för fördeg:
250 ml
filmjölk/yoghurt
25 g färsk jäst
50 g strösocker
lite salt
Ingredienser
för deg:
500 g vetemjöl
5 äggulor
80 g smör
10 g vaniljsocker
rivet citronskal av en citron
lite salt
Ingredienser
för fyllning:
500 g färsk ost (typ Ricotta)
130 g strösocker
rivet citronskal av en citron
5 äggulor
80 g russin
10 g vaniljsocker
40 g mannagryn
Dessutom:
1 äggula utrörd med
1 msk mjölk – att pensla pirogerna med
florsocker för garnering
Alla ingredienser ska vara rumstempererade.
Fördeg:
I en skål, blanda jästen med sockret (50 g), tillsätt filmjölk/yoghurt och salt
och blanda. Ställ skålen åt sidan för ca. 20 minuter.
Deg:
I en stor skål – blanda
vetemjölet med fördegen, 5 äggulor, rivet citronskal av en citron, vaniljsocker
och salt.
Tillsätt smöret och knåda degen i några minuter till en fin deg.
Flytta degen till en tallrik, olja in skålen (där degen har blandats) med lite neutral
olja (t.ex. rapsolja), lägg tillbaka degen i skålen och låt den jäsa till
dubbel storlek (ca. en timme).
Fyllning:
I en skål, blanda
alla ingredienser till fyllningen.
- Sätt ugnen på 180 °C.
- Dela degen i fyra delar.
- Kavla varje degbit till en platta på ca. 24 cm x 24 cm. Med en kniv, dela plattan i 3 x 3 bitar.
-
Lägg lite fyllning (ca 0,5 msk fyllning) på varje platta och forma pirogerna.
Man kan göra det på flera olika sätt: genom att fästa ihop motsatta hörn över
fyllningen (som till ett kuvert), genom att täcka fyllningen med degen till en
boll eller vika degen över fyllningen så att det blir ett litet paket.
-
Degen
drar ihop sig lite efter att man har kavlat den. Kanske det skulle behövas dra lite i degen så att den täcker fyllningen.
- Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa i ca 15 minuter. Pensla pirogerna med äggula utrörd i 1 msk mjölk.
-
Grädda pirogerna i ca 25 minuter.
- Pudra de med florsocker.
Fortsätt så med de andra degbitarna.
P.S Det blev lite fyllning över så att jag gjorde några ricottabullar - recept här Små kakor med ricotta och citron genom att tillsätta ca 1 dl vetemjöl och ett ett halv tsk bakpulver.
Källa: Chef Nicolaie Tomescu