Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 19 december 2021

Tacosallad med salsadressing och guacamole

 

















3 port.

Tacofärs:
2 msk olivolja
500 g nötfärs
3 msk sockerfri tacokryddmix
1 dl vatten

Guacamole:
2 avokado eller 1 paket tinad avokado 250 g
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk limejuice
2 msk färsk koriander, finhackad
0,5 (7 g) röd chilipeppar, finhackad, utan kärnor
salt
peppar
3 hackade tomater (utan skal och kärnor)

Salsadressing:
1,25 dl majonnäs
4 msk salsasås
salt
peppar

Sallad:
grönsallad, strimlad
gurka/själkselleri, i tärningar
rödlök, i tunna klyftor/salladslökar, hackade
1 morot, riven

Till servering:
riven ost
4 msk färsk koriander
majskorn
1 lime, i klyftor

Gör så här:

Guacamole:
Mossa avokadon.
Tillsätt vitlök, koriander, chili, hackade tomater, salt, peppar, koriander. Mosa ihop med hjälp av en gaffel.

Salsadressing:
Blanda ihop majonnäs, salsa, salt, peppar.

Sallad:
Blanda grönsallad, gurka/själkselleri, lök, morot.

Tacofärs:
Hetta upp olivoljan på medelhögvärme i en stekpanna.
Stek under omrörning tills köttet är helt genomstekt.

Krydda med tacokryddan, blanda ut med lite vatten och höj temperaturen så det börjar koka. Sänk sedan temperaturen och låt sjuda i 3–5 minuter.

Lägg salladen på separata tallrikar.
Toppa salladen med tacofärs, ost, koriander, majskorn, limeklyftor. Servera med guacamole och ringla över salsadressing.

Källa: dietdoctor


 

Sallad med betor och bönor, med Chèvreostdressing

 

















4 port

6 rödbetor (eller 3 röda och 3 gula)
1 fänkålshuvud
1 (röd) paprika
2 små sötpotatisar
2 – 3 rödlökar
1 msk olivolja
salt
peppar

Bönröra:
1 liten silverlök eller rödlök
1 burk stora vita bönor, 400 g
1 burk kidneybönor
1 msk olivolja
1 tsk hela kumminfrön
1 msk finhackad färsk persilja
salt
peppar

Chèvreostdressing
200 g chèvreost
½ äpple
150 g smetana eller rysk yoghurt

Ugn 200°C.

Skala och skiva fänkålen. Skär rödlöken i klyftor, tärna paprikan, skala och skiva eller tärna sötpotatisen och lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta tills de fått färg och är mjuka.
Koka betorna med skal. Låt dem svalna i kallt vatten.

Bönröra:
Skala och skiva löken tunt.
Skölj bönorna med kallt vatten och blanda tillsammans med lök, olja, kummin och persilja i en stekpanna. Låt svettas på låg värme i några minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Chèvreostdressing:
Skär av det vita skalet från osten.
Tvätta och tärna äpplet fint.
Smula osten med hjälp av en gaffel och rör samman med äpple och smetana/rysk yoghurt.

Blanda ugnsrostade grönsaker, rödbetor och bönröran.
Toppa med dressing.

lördag 18 december 2021

Kalljästa bullar

 
















8 st.

12 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 nypa salt
2 msk ljus sirap
9 dl vetemjöl
ev. frön/rivna morötter/riven ost, etcetera.

  • Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör om så att jästen löser sig.
  • Tillsätt sirap och eventuella frön/morötter osv.
  • Rör ner mjölet, det blir en ganska kletig deg. (Tillsätt ev. frön/rivna morötter/riven ost, etcetera.)
  • Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 250°C på morgonen. Häll upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en rektangel, vik sedan den på längden och skär degen i 8 bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, (man kan forma degbitarna till bullar) toppa degbitarna med valfri topping och sätt in i ugnen.
  • Låt bullarna gräddas i 250°C i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 200°C och grädda i ca 25 minuter till. Ta ut bullarna och låt de svalna lite på galler.

 
Blogglista.se