Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 13 november 2021

Grahamsscones

 2 st.


















2 dl (120 g) vetemjöl
2,5 dl (150 g) grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g matfett
2 dl filmjölk
1 msk mörk brödsirap

  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Fördela matfettet i bunken.
  • Blanda filmjölken och brödsirapen.
  • Arbeta samman allt till en deg.
  • Dela degen i två lika stora delar. Forma dessa till runda kakor som är ca. 15–20 cm i diameter. Skåra varje kaka i fyra delar. Nagga med en gaffel.
  • Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna fått fin färg.

lördag 6 november 2021

Fiskbullar



















500 g fiskfilé
3 msk röd currypasta
1 tsk koriander, hackad
1 msk fisksås/soja
1 msk limejuice
1 ägg
40 g rismjöl/majsmjöl
olja att steka i

  • Mixa fisken till en färs.
  • Blanda allt (utom olja) och forma till bullar. Platta till de lite grann.
  • Stek plättarna i lite olja.

Jag serverade dem med mozzarella, stuvad spenat, grillade sparrisar, en yoghurtsås.














 

 

 

De kan också serveras med sweet chili sås, koriander, limeklyftor.

torsdag 4 november 2021

Blomkålsgratäng med sparris

 
















1 blomkålshuvud, ca 1,2 kg
1 knippe grön sparris
1 dl purjolök, skivad
3 dl riven ost
3 dl grädde
2 ägg
ca 2 tsk tryffelolja
salt
vitpeppar

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skär blomkålen i mindre buketter.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull. Koka blomkålen i ca 2 minuter. Häll av vattnet.
  • Skär sparrisen i bitar om ca 3 cm.
  • Lägg blomkål, sparris och purjolök i en ugnsfast form.
  • Strö över riven ost.
  • Blanda ägg, grädde och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll äggstanningen i formen.

Sätt in i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter.

söndag 31 oktober 2021

Ostpiroger med söt fyllning - Brânzoaice

Rumänska piroger med söt fyllning – Brânzoaice
























































Ingredienser för fördeg:
250 ml filmjölk/yoghurt
25 g färsk jäst
50 g strösocker
lite salt

Ingredienser för deg:
500 g vetemjöl
5 äggulor
80 g smör
10 g vaniljsocker
rivet citronskal av en citron
lite salt

Ingredienser för fyllning:
500 g färsk ost (typ Ricotta)
130 g strösocker
rivet citronskal av en citron
5 äggulor
80 g russin
10 g vaniljsocker
40 g mannagryn

Dessutom:
1 äggula utrörd med 1 msk mjölk – att pensla pirogerna med
florsocker för garnering

Alla ingredienser ska vara rumstempererade.
Fördeg:
I en skål, blanda jästen med sockret (50 g), tillsätt filmjölk/yoghurt och salt och blanda. Ställ skålen åt sidan för ca. 20 minuter.

Deg:
I en stor skål – blanda vetemjölet med fördegen, 5 äggulor, rivet citronskal av en citron, vaniljsocker och salt.
Tillsätt smöret och knåda degen i några minuter till en fin deg.
Flytta degen till en tallrik, olja in skålen (där degen har blandats) med lite neutral olja (t.ex. rapsolja), lägg tillbaka degen i skålen och låt den jäsa till dubbel storlek (ca. en timme).



















Fyllning:
I en skål, blanda alla ingredienser till fyllningen.



















  • Sätt ugnen på 180 °C.
  • Dela degen i fyra delar.
  • Kavla varje degbit till en platta på ca. 24 cm x 24 cm. Med en kniv, dela plattan i 3 x 3 bitar.
  • Lägg lite fyllning (ca 0,5 msk fyllning) på varje platta och forma pirogerna. Man kan göra det på flera olika sätt: genom att fästa ihop motsatta hörn över fyllningen (som till ett kuvert), genom att täcka fyllningen med degen till en boll eller vika degen över fyllningen så att det blir ett litet paket.



















  • Degen drar ihop sig lite efter att man har kavlat den. Kanske det skulle behövas dra lite i degen så att den täcker fyllningen.
  • Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa i ca 15 minuter. Pensla pirogerna med äggula utrörd i 1 msk mjölk.
  • Grädda pirogerna i ca 25 minuter.



















  • Pudra de med florsocker.

Fortsätt så med de andra degbitarna.

P.S Det blev lite fyllning över så att jag gjorde några ricottabullar - recept här Små kakor med ricotta och citron genom att tillsätta ca 1 dl vetemjöl och ett ett halv tsk bakpulver.

Källa:
Chef Nicolaie Tomescu

 
Blogglista.se