Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 24 juli 2022

Pastagratäng med fetaost

 
















500 g pasta (små bitar)
300 g fetaost
4 ägg
200 g crèmefraiche
100 g smör
3 msk ströbröd
(eventuellt – socker att strö på, vid servering)

  • Koka pasta, skölj den med kallt vatten, låt pastan rinna av.
  • Riv/smula osten.
  • Smörj en ugnsfastform. Strö ströbrödet i formen.
  • Häll hälften av pastan i formen.
  • Fördela hälften av osten över pastan.
  • Klicka lite smör över osten.
  • Fortsätt med resterande pasta och ost.
  • Vispa äggen och blanda med crèmefraiche. Häll detta i formen. Klicka lite smör ovanpå.
  • Grädda i ca 30 minuter.

(Jag hade lite kokossocker ovanpå vid servering.)


söndag 3 juli 2022

Paj med chévreost och fänkål
























Passar till skaldjursfest.

4–6 port.

Pajdeg:
3 dl dinkelmjöl
125 g kall smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

Fyllning:
3 ägg
1 burk crèmefraiche Ingefära och chili
1 dl grädde
2 dl hackad chévreost
1 vitlöksklyfta
2 fänkålsstånd inkl. dillen
1 msk havssalt
svartpeppar
ev. extra färsk chili

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • I en skål, hacka ihop smör, mjöl, salt och peppar.
  • Häll på vatten och rör ihop snabbt till en deg. Kavla ut den och lägg i en pajform. Ställ in i kylen en stund.
  • Rör ihop ägg och grädde, lägg i osten i småbitar samt crèmefraiche, salt och pressad vitlök. Skölj och skiva fänkålen på längden i grova, oregelbundna bitar. Spara dillen.
  •  Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  •  Lägg i fänkålen i pajskalet, utom dillen och häll sedan o smeten.
  •  Lägg dill överst och grädda i cirka 30 minuter i mitten av ugnen.
  •   Dekorera med några kvistar fänkålsdill. 
 Källa: Paj med chevréost och fänkål

torsdag 30 juni 2022

Lasagne bianco med champinjoner och salsiccia


 

















Ca. 4 – 6 port.
(tidsåtgång: cirka 2 timmar)

1 paket färska lasagneplattor
500 g korv salsiccia
300 g champinjoner
150 g karljohansvamp
vitt vin
ost (getost/grönmögelost eller annan ost)
parmesanost
persilja
2 st. vitlöksklyftor

Till Béchamelsås:
120 g smör
1 lite mjölk
100 g mjöl
mald muskotnöt
salt

  • Börja med att rengöra svamparna genom att skölja av dem ordentligt och skär sedan upp dem i mindre bitar.
  •  Värm upp olivoljan i en stekpanna tillsammans med hackade vitlöksklyftor och tillsätt sedan svampbitarna. Täck med ett lock och rör om då och då.
  •  Vid sidan om ta fram en annan stekpanna och häll i olivolja, klipp upp korvskinet och smula ned salsicciafärsen i den varma stekpannan. Häll i lite vitt vin och fräs färsen i några minuter. När färsen fått lite färg och är inte röd längre, stäng av plattan och blanda ner salsiccian i den andra stekpannan tillsammans med svamparna. Blanda ordentligt och låt ingredienserna steka tillsammans, under lock, i cirka tio minuter, rör om då och då. Mot slutet tillsätt lite hackad persilja.

Béchamelsås:

  • Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta bort den från värmen och vispa i mjölet till en slätt smet. Häll sakta i mjölken och sätt tillbaka kastrullen på spisen. Rör ofta och se till att det inte bildas några klumpar, sänk värmen när såsen börjar koka och låt den sedan stå och småputtra i cirka 15 minuter. Rör då och då. Krydda med en nypa salt och muskot.
  •  Häll lite Béchamelsås på botten av en ugnsform och täck med lasagneplattor.
  •  Täck sedan lasagneplattorna med ytterligare Béchamelsås och sprid ut lite salsiccia och svampar över det hela följt av ost skuren i små bitar och strö med lite parmesan.
  •  Lägg på ett lager med lasagneplattor igen och fortsätt som innan: béchamelsås, salsiccia och svampar, ost och parmesan. Varva tills alla plattor och de andra ingredienser tar slut (2 eller 3 lager). Avsluta med béchamelsås, salsiccia och svampar, ost och riven parmesan. Se till att såsen rinner ner i kanterna för att undvika att få en torr lasagne.
  •  Täck formen med ugnsfolje (undviker att översta lagret blir torrt i ugnen) och ställ in i mitten av ugnen 180°C för cirka 60 minuter. Ta bort ugnsfoljet de sista 10 minuterna för att få en knaprig yta. Tills slut, stäng av ugnen och låt lasagnen vila i cirka 10 – 15 minuter innan den serveras. 

Källa: www.paradiserecipe.com

söndag 8 maj 2022

Kassler- och broccoligratäng

 4 port.











500 g färsk broccoli
8 st. soltorkade tomater (i olja)
1 gul lök
500 g kassler
 1 msk maizena
3 dl mjölk
3 dl grädde
3 – 4 dl riven ost
peppar
smör

  • Sätt ugnen på 200°C (varmluft).
  • Skär broccoli i mindre bitar och förväll dem i kokande vatten ett par minuter. Lägg över dessa i en smord form.
  • Hacka soltorkade tomater och lägg dem ovanpå broccolin i formen.
  • Hacka lök och strimla kasslern. Fräs detta i smör i ca 10 minuter.
  • Strö över maizena och rör om.
  • Tillsätt grädde och mjölk, rör om. Låt puttra ca 5 minuter.
  • Tillsätt 2 dl riven ost. Rör om och låt det puttra ytterligare ett par minuter.
  • Häll kasslersåsen över broccolin och toppa med resterande mängd ost.
    gratinera i ca 20 minuter.

 
Blogglista.se