Ca. 4 – 6 port.
(tidsåtgång: cirka 2 timmar)
1 paket färska lasagneplattor
500 g korv salsiccia
300 g champinjoner
150 g karljohansvamp
vitt vin
ost (getost/grönmögelost eller annan ost)
parmesanost
persilja
2 st. vitlöksklyftor
Till Béchamelsås:
120 g smör
1 lite mjölk
100 g mjöl
mald muskotnöt
salt
- Börja med att rengöra svamparna genom att skölja av dem
ordentligt och skär sedan upp dem i mindre bitar.
- Värm upp olivoljan i en stekpanna tillsammans med hackade vitlöksklyftor och
tillsätt sedan svampbitarna. Täck med ett lock och rör om då och då.
- Vid sidan om ta fram en annan stekpanna och häll i olivolja, klipp upp
korvskinet och smula ned salsicciafärsen i den varma stekpannan. Häll i lite
vitt vin och fräs färsen i några minuter. När färsen fått lite färg och är inte
röd längre, stäng av plattan och blanda ner salsiccian i den andra stekpannan
tillsammans med svamparna. Blanda ordentligt och låt ingredienserna steka
tillsammans, under lock, i cirka tio minuter, rör om då och då. Mot slutet tillsätt lite hackad persilja.
Béchamelsås:
-
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta bort den från värmen och vispa i mjölet
till en slätt smet. Häll sakta i mjölken och sätt tillbaka kastrullen på spisen.
Rör ofta och se till att det inte bildas några klumpar, sänk värmen när såsen
börjar koka och låt den sedan stå och småputtra i cirka 15 minuter. Rör då och
då. Krydda med en nypa salt och muskot.
- Häll lite Béchamelsås på botten av en ugnsform och täck med
lasagneplattor.
- Täck sedan lasagneplattorna med ytterligare Béchamelsås och sprid ut lite
salsiccia och svampar över det hela följt av ost skuren i små bitar och strö med
lite parmesan.
- Lägg på ett lager med lasagneplattor igen och fortsätt som innan: béchamelsås,
salsiccia och svampar, ost och parmesan. Varva tills alla plattor och de andra
ingredienser tar slut (2 eller 3 lager). Avsluta med béchamelsås, salsiccia och
svampar, ost och riven parmesan. Se till att såsen rinner ner i kanterna för
att undvika att få en torr lasagne.
- Täck formen med ugnsfolje (undviker att översta lagret blir
torrt i ugnen) och ställ in i mitten av ugnen 180°C för cirka 60 minuter. Ta
bort ugnsfoljet de sista 10 minuterna för att få en knaprig yta. Tills slut,
stäng av ugnen och låt lasagnen vila i cirka 10 – 15 minuter innan den serveras.
Källa: www.paradiserecipe.com