Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 10 november 2009

Fattiga riddare med fruktsallad


4 port.

Fattiga riddare:
4 brödskivor
1 ägg
1 dl mjöl
3 dl mjölk

Vispa ägg, mjöl och 1 dl av mjölken.
Vispa ner resten av mjölken.
Vänd bröden i smeten och stek gyllenbruna på varje sida.

Fruktsallad – efter tycke.
Jag hade: mango, färska dadlar, banan, apelsin, physalis, kiwi, passionsfrukter.

Lag:50 g muscovadosocker
1 dl vatten
¼ vaniljstång

Blanda socker, vatten och vaniljstång i en kastrull.
Värm tills sockret löst sig och låt lagen sedan kallna.Skrapa ner vaniljkornen ur stången i lagen och häll lagen över fruktsalladen.Låt stå kallt till servering.

Skeda upp fruktsalladen på bröden (fattiga riddare).

måndag 2 november 2009

Mâncare de gutui/Kyckling- och fruktgryta


4 port.

8 st. kycklingben
2 st. kvitten
8 st. plommon
lite olja
salt

Sås:2 msk socker
2 msk maizena
1,5 dl rosévin (vitt vin)
1,5 dl kokande vatten

Skär kvitten i klyftor, ta bort kärnhuset.
Dela plommonen och ta bort kärnorna.

Stek kycklingbenen i lite olja. Ta bort kycklingbenen och stek kvitten och plommonen i resterande olja. Sätt tillbaka kycklingbenen i grytan/stekpannan.

Karamellisera sockret - sockret smälts tills det blir gul/brunfärgat och flytande – i en liten kastrull. Häll i vattnet, försiktigt. Häll i vinet. Tillsätt maizena och rör väl. Häll såsen över köttet. Låt koka ca 15 min.

 

söndag 25 oktober 2009

Saramură de pui/ Kycklinglår i kryddstarkt lag




















4 kycklinglår
1 hel vitlök (ca)
1 -2 msk balsamico
1 röd paprika
1 chili, stark
2 tomater
1 kycklingbuljongtärning
600 ml vatten
salt
persilja

Grilla paprika, chili och tomaterna.
Grilla kycklinglåren.

Kärna ur paprikan och chili.
Hacka paprikan, grovt. Hacka chili, fint. Hacka tomaterna.

Skala och hacka vitlöken, blanda den med balsamico.

Koka vattnet med kycklingbuljongtärningen. Lägg i paprikan, chilin och tomaterna, låt koka några minuter.
Lägg i dem grillade kycklinglåren. Tillsätt hackad persilja, salt, vitlöken med balsamico.
Låt dra i ca 15 min.

















Serveras med polenta, potatismos eller pommes.

tisdag 15 september 2009

Jag fick ett pris!

Jag fick ett pris - "Guldbloggen"



av en trevlig tjej som har en trevlig blogg:

http://poppy-planet.blogspot.com/

Tusen tack Poppy!

Skickar priset vidare till mina favoriter.

torsdag 6 augusti 2009

Grovspol (Vodka, Whiskey, Baileys, Coca-Cola)

2 cl Vodka
2 cl Whisky
2 cl Baileys
Coca-Cola
Jordnötter
 
Blanda spriten, fyll varsamt upp med Cola, lägg jordnötterna på skummet, ställ i ett sugrör.
Sjunker jordnötterna så är det en dålig grovspol!
 

Sallad med grillad paprika och anchovis


paprikor
oliver
anchovis
vitlöksklyftor
rosmarin
olja
salt

Grilla paprikorna. Lägg dem i en påse för några minuter. Dra av paprikaskinnet.
Dela paprikorna och ta bort fröhusen. Skär paprikorna i strimlor.

Blanda paprikorna med oliver, anchovis, hackade vitlöksklyftor, rosmarin, salt och olja i en ugnsfastform och låt den värmas i ca 10 minuter.

Gott till grillat!

måndag 3 augusti 2009

Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
























En dessert som kan lagas i förväg och kan stå klar i kylen.

(4 port.)
1 l jordgubbar
2 msk flytande honung
1 st. lime, rivet skal och pressad saft 
 
Mousse:
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 st ägg 
 
  • Vispa grädden.
  • Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
  • Vispa upp ägget i en annan bunke och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
  • Rör ner grädden, lite i taget. Häll moussen i glas. Låt glasen stå i kylen minst 1 timme.
  • Blanda honung, limeskal och saft. Skiva jordgubbarna och blanda dem med lagen och servera moussen med jordgubbarna ovanpå.
Jordgubbarna kan ersättas med körsbär, melon eller annan frukt.
 
Blogglista.se