Blogg-Topplista Elenas recept

lördag 18 december 2021

Kalljästa bullar

 
















8 st.

12 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 nypa salt
2 msk ljus sirap
9 dl vetemjöl
ev. frön/rivna morötter/riven ost, etcetera.

  • Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör om så att jästen löser sig.
  • Tillsätt sirap och eventuella frön/morötter osv.
  • Rör ner mjölet, det blir en ganska kletig deg. (Tillsätt ev. frön/rivna morötter/riven ost, etcetera.)
  • Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 250°C på morgonen. Häll upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en rektangel, vik sedan den på längden och skär degen i 8 bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, (man kan forma degbitarna till bullar) toppa degbitarna med valfri topping och sätt in i ugnen.
  • Låt bullarna gräddas i 250°C i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 200°C och grädda i ca 25 minuter till. Ta ut bullarna och låt de svalna lite på galler.

Vitlökssill

















4 port.

1 förpackning 5-minuters sill
0,5 citron, rivet skal och 1 tsk pressad saft
1 vitlöksklyfta
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
salt
peppar
2 msk färska örter, till exempel dill, gräslök eller persilja

  • Låt silen rinna av och skär filéerna i lagom stora bitar.
  • Riv citronskal och vitlöksklyftor och blanda med gräddfil, majonnäs och hackade örter.
  • Smaka av med salt och peppar och droppa i lite pressad citron.

söndag 12 december 2021

Cremşnit – rumänsk kaka med smördeg och vaniljkräm



































12 st.

Smördeg (jag hade ett paket (400 g) med 4 små plattor)


Vaniljkräm:
3,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
5 äggulor
7 msk strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk maizena
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

Garnering:
Florsocker

Sätt ugnen på 175°C.

·        Kavla ut smördegen enligt anvisningen på förpackningen.

·        Lägg två smördegsplattor på en bakplåt med bakplåtspapper. Skåra ena smördegsplatta i 6 delar, för att det ska vara enklare att skära den färdiga kakan.


 













·        Grädda i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.

















·        Gör likadant med de två resterande smördegsplattor.

Vaniljkräm:

·        Blanda äggulor med strösocker i en skål.

·        Rör i mjöl och maizena och ställ åt sidan.

·        Värm mjölk och grädde i en kastrull på spisen till nästan kokpunkten. Tillsätt vaniljstången eller vaniljpastan.

·        Vispa mjölkblandningen i äggsmeten under omrörning. Vispa snabbt medan du häller den varma mjölken i en tunn stråle, så att äggen inte ska börja koka från den heta mjölken.

·        Häll krämen i kastrullen och ställ på spisen.

·        Koka upp under kontinuerligt kraftig omrörning så inte krämen bränns fast på kastrullens botten.

·        Koka krämen i ca en minut till efter den har tjocknat ordentligt och börjar småkoka. Vispa kraftigt så krämen är len och klumpfri.

·        Om du har använt vaniljstång ta ut den och skrapa fröna i krämen. J(ag brukar torka skalet och stoppa in det i en liten skål med florsocker så att jag får socker med smak av vanilj.)

·        Häll krämen i en plastlåda och sätt på locket omedelbart för att förhindra att det bildas skinn på ytan.

·        Lämna lådan att kallna i rumstemperatur.

·        (Du kan använda krämen direkt när den har kallnat eller förvara i kylskåpet i flera dagar. Rör i krämen innan du ska använda den.)

Montera kakan:

·        (Jag gjorde två kakor á 6 bitar kvar.)

·        Lägg en smördegsplatta på ett serveringsfat och fördela hälften av krämen över. Lägg över en skårad smördegsplatta. 

·        Gör likadant med de andra smördegsplattorna och resterande kräm.

Pudra florsocker över.

 

Källa: #simonamuntean Cookies and Sweets

 

 
Blogglista.se