onsdag 15 december 2010
Räkmacka
2 port.
100 g skalade räkor (ca 300 g oskalade)
2 hårdkokta ägg
125 g Kesella
1 msk stenbitsrom eller löjrom
2 msk hackad gräslök
½ avokado
2 skivor fullkornsbröd
sallad
• Skala och skiva/klyfta äggen.
• Blanda Kesella, rom och gräslök.
• Skiva avokado.
• Rosta brödet.
• Bred röran på bröden.
• Lägg på sallad, avokado, ägg och räkor.
Etiketter:
allt i ett,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
fest,
mat,
matbilder,
recept,
rumänska recept,
räkmacka,
räksmörgås
måndag 6 december 2010
Nudelsallad med biff
2 portioner
200 g lövbiff
2 krm grovmald svartpeppar
1 st citrongräs
1 tsk rapsolja
140 g risnudlar
100 g gurka
1 st knipplök
1 morot
70 g sockerärter
100 g sallad eller spenat
Dressing:
1 pressad lime
2 msk fisksås
2 msk mynta, finhackad
2 msk koriander, finhackad
1. Lägg salladen/spenaten på två tallrikar.
2. Skär köttet i strimlor. Blanda dem i en skål med peppar, finstrimlat citrongräs och olja. Ställ åt sidan.
3. Koka nudlarna enligt anvisningarna och spola dem i kallt vatten.
Blanda dem med strimlad gurka och lägg upp nudlarna på salladen/spenaten.
4. Skär knipplök i klyftor och strimlor, ansa och strimla moroten, ansa och strimla sockerärterna.
5. Hetta upp en stekpanna eller wok och fräs köttet ca 1 min. Lägg i löken, moroten och sockerärtorna och fräs i några minuter.
6. Lägg allt på tallrikarna.
7. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Häll dressingen över salladen.
Salladen serveras ljummen.
Inspiration: Allt om mat
Etiketter:
allt i ett,
asiatiskt,
biff,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
helgmys,
herrmiddag,
huvudrätter,
lunch,
matbilder,
nudelsallad,
nudlar,
recept,
sallad,
tjejmiddag,
wok
fredag 3 december 2010
Falsk Bellini
Bubblig dryck som görs på barnmatspuré istället för vit persikopuré.
Riktigt god!
Till varje glas behövs:
2 msk barnmatspuré med smak av persika/äpple
1 msk socker
2 cl vodka
mousserande vin
Blanda puré, socker och vodka i botten av en champagneglas.
Toppa med mousserande vin.
Om du gör till många, blanda purén, sockret och vodkan i en bunke och portionera ut i glas. Toppa med mousserande först när gästerna anlänt, annars blir drinken avslagen och purén sjunker till botten.
1 burk puré räcker till ca 8 drinkar.
Källa: Tasteline
Etiketter:
alkohol,
Bellini,
drinkar,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
helgmys,
kalla drycker,
recept,
rumänska recept
torsdag 2 december 2010
Kycklinglever med bacon
kycklinglever
bacon
champinjoner
olja
salt, peppar
• Sätt ugnen på 175 ˚C.
• Torka av kycklinglevern med hushållspapper.
• Linda in kycklinglevern i baconskivor.
• Lägg rullarna i en form och stek de i ugnen tills saften som rinner ut ur rullarna är klar.
• Fräs champinjonerna i lite olja, salta och peppra.
Servera med frästa champinjoner och polenta.
Etiketter:
Elenas blogg,
elenasrecept,
huvudrätter,
kycklinglever,
kycklinglever med bacon,
lunch,
middag,
recept,
rumänska recept
tisdag 30 november 2010
Linssoppa
4 portioner
1 stor gul lök
0,5 dl olivolja
1 stor morot
1 klyfta vitlök
2 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
1 dl röda linser
1 dl svarta/gröna linser
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond
bacon
• Halvera, skala och finhacka löken. Fräs den i oljan ett par minuter.
• Skala och fintärna moroten. Fräsa den tillsammans med löken.
• Skala och hacka vitlöken. Fräs den med.
• Tillsätt lagerblad och timjan och fräs i några minuter till.
• Tillsätt de röda linserna. Slå på tomat, vatten och fond. Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.
• Tillsätt de gröna/svarta linserna och låt sjuda minst 30 minuter.
Stek baconet.
Servera soppan med stekt bacon och grovt bröd.
Etiketter:
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
linssoppa,
lunch,
matblogg,
middag,
rumänska recept
söndag 28 november 2010
Sarmale sparte/Spruckna surkålsdolmar
Gillar man inte rulla kåldolmar - då kan man använda strimlad surkål och forma köttbullar i stället. Enkelt och gott!
600 g köttfärs
1 burk strimlat surkål, 900 g netto
1 gul lök
2 morötter
2-3 vitlöksklyftor
lite olja
1,5 dl ris
1 – 2 dl vatten
2 ägg
2 – 3 msk tomatpasta
150 g bacon
persilja
peppar
2-3 lagerblad
timjan
1 – 1, 5 liter vatten
- Hacka löken, morötterna och vitlöken.
- Hacka bacon.
- Fräs löken I lite olja, tillsätt morötterna och vitlöken och fräs allt i några minuter till.
- Tillsätt riset och fräs i några minuter. Låt blandningen svalna.
- Blanda färs, vatten (1 – 2 dl), peppar, persilja till en lös färs. (Salt behövs inte då surkålen är tillräcklig salt).
- Tillsätt risblandningen och äggen. Blanda allt. Rulla färsen till köttbullar.
- Lägg lite surkål på botten i en gryta. Lägg på några köttbullar. Lägg några baconbitar.
Upprepa med surkål, köttbullar och bacon tills allt är slut. Tillsätt lagerbladen. Överst ska vara surkål.
- Blanda tomatpasta med vattnet (1 – 1,5 liter). Häll detta i kastrullen så att det täcker köttbullarna. Strö på lite timjan.
- Låt koka i ca 1 timme.
Serveras med gräddfil och polenta.
Etiketter:
allt i ett,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
fest,
huvudrätter,
julmat,
lunch,
middag,
rumänska recept,
spruckna surkålsdolmar,
surkålsdolmar
söndag 14 november 2010
Mandeltårta
En enkel och god tårta med smörkräm och mjukseg mandelbottnen.
6 portioner
Botten:
4 st äggvitor
125 g mandel
100 g socker
Kräm:
4 st äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
125 g smör
Garnering:
50 g choklad
smör till formen
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant (diam. 24 cm).
Botten:
• Mal mandeln.
• Vispa äggvitorna hårt.
• Blanda i socker och mandel.
• Häll smeten i formen.
Grädda i cirka 30 minuter.
Lossa kanten och stjälp kakan på en talrik. Låt kakan kallna.
Kräm:
• Rör ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull. Rör hela tiden i kastrullen tills krämen börjar sjuda. Tag av från plattan och rör i smöret så att det blandas väl. Låt kallna i kylskåp.
Bre krämen ovanpå kakan. Garnera med riven choklad.
Etiketter:
dessert,
efterrätt,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
farsdag,
fest,
fika,
herrmiddag,
mandeltårta,
matbilder,
matblogg,
morsdag,
namnsdag,
recept,
tjejmiddag,
tårta,
tårtor
lördag 13 november 2010
Äppelsås
4 portioner
4 små schalottenlökar
1 äpple
1 tsk råsocker
3 msk smör
5 dl ofiltrerad äppeljuice, hempressad eller Tropicana
1 msk koncentrerad ljus kalvfond
2 msk äppelcidervinäger
0,5 dl sherry eller amontillado
1 kvist rosmarin
0,5 msk maizena+lite kallt vatten
salt, peppar
• Skala och skiva schalottenlöken tunt.
• Tärna äpplet i små bitar.
• Stek löken i 2 msk smör i en stekpanna tills löken är ljust brun.
• Lägg ner äppelbitarna och strö över sockret. Stek tills äpplet fått lite färg.
Tippa upp i en skål.
• Koka upp äppeljuice, vinäger, sherry, rosmarin och kalvfond i stekpannan. Låt sjuda samman till knappt halva volymen.
• Vispa ut maizenan i det kalla vattnet och rör ner lite i taget i den sjudande såsen till lagom konsistens. (Såsen tjocknar när den kallnar.)
• Tippa ner äppeltärningarna och löken i såsen. Vispa ner 1 msk smör och smaka av med salt och peppar.
Inspiration: Sydsvenskan, 31 oktober 2010
Etiketter:
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
mat,
matbilder,
matblogg,
recept,
sås,
tillbehör till kött,
äppelsås
fredag 12 november 2010
Fyllda champinjoner_3
800 g champinjoner
8 skivor pålägg
50 g ädelost
2 ägg
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rensa champinjonerna.
- Finhacka stjälkarna, pålägget och smula osten i en skål. Tillsätt äggen. Blanda.
- Fyll champinjonhattarna med blandningen och baka dem i ugnen ca. 30 min.
Serveras ljumma.
Etiketter:
buffé,
buffémat,
Elenas blogg,
elenasrecept,
enkelt,
fyllda champinjoner,
recept,
rumänsk mat,
rumänska recept,
tilltugg
söndag 7 november 2010
Salată de vinete/Aubergineröra
8 auberginer
5 msk majonnäs
3 msk citronjuice
salt, peppar
salladslök
• Sätt ugnen på grill, på högsta värmen.
• Sätt ugnsgallret ovanpå långpannan som tillhör ugnen.
• Tvätta auberginerna och lägg dem på ugnsgallret. Pricka auberginerna så att de inte exploderar i ugnen.
• Grilla auberginerna tills skalet bränns. (Vänd auberginerna då och då.) Det tar ca en timme.
• Ta av skalet och låt auberginerna rinna av på en lutande skärbräda.
• Hacka auberginerna med en kniv. Lägg aubergineröran i en skål.
• Tillsätt majonnäs och citronjuice.
• Smaka av med salt och peppar.
• Hacka löken.
• Servera auberginesalladen på rostat bröd. Strö hackad lök över.
Etiketter:
auberginesallad,
enkelt,
fest,
mat,
matbilder,
matblogg,
rumänska recept,
salata de vinete,
sallad,
tapas,
tilltugg,
vegetarisk
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)