Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 6 november 2011

Cornuri sărate/Salta gifflar med ostfyllning

Krispiga gifflar fyllda med ost smaksatt med dill. Goda till öl, soppa, etc.
Receptet hittade jag här.


















(ca 24 st.)

- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör

Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill

Att pensla med:
- 2 äggulor

Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)

Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.

Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C

fredag 4 november 2011

Raw chokladmousse med äpplechips
























Enkelt och gott!

3 port.

1 avokado
3 msk kakao
10 dadlar
1 banan
1 äpple


• Lägg dadlarna i blött för ca 20 minuter.
• Ta av skalet och kärnorna från dadlarna. Lägg dadlarna i en skål.
• Skala av bananen.
• Dela avokadon, ta ur kärnan. Lägg avokadoköttet i skålen.
• Mixa avokado med bananen, dadlarna och kakao till en mousse.
• Fördela moussen i små glas/portionsformar.
• Skär äpplet i små stavar och stick in de i moussen.

söndag 30 oktober 2011

Pumpasoppa med jordnötssmör



















(6 port.)

ca 1 kg pumpa
1 stor sötpotatis, ca 300 g
4 msk smör
1,5 dl osötat jordnötssmör
1 l grönsaksbuljong
1 msk flyttande honung
1 tsk salt
0,5 tsk svart peppar
1 nysta nudlar (70 gr)

Sätt ugnen på 180˚C.

• Skär pumpan i stora bitar. Ta bort fröna och den trådiga delen och släng den. Lägg pumpan med skalet uppåt på en långpanna och rosta i ugnen ca 1 timme eller tills pumpan är mjuk. Ta ut den från ugnen och låt den svalna.

• Lägg sötpotatisen i en gryta, täck med kallt vatten och koka tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och mossa till puré.

• Ta loss skalet med en sked och mossa pumpaköttet.

• Hetta upp smöret i en stor gryta. Lägg i pumpapuré, sötpotatispuré och jordnötssmör. Blanda. Tillsätt buljong, honung, salt och peppar. Låt sjuda sakta 10-15 minuter. Späd med buljong om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

• Servera med nudlar. (Lägg i 2 – 3 msk kokta nudlar i varje tallrik.)

onsdag 26 oktober 2011

Potatiscurry (Aloo Dam)

Antal portioner: 4


















500 g potatis av fast sort
2 msk matolja
1 gul lök i 4 klyftor
3 skalade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära, grovt hackad
1-2 grön chili i bitar
1 msk pressad citron
3 kryddnejlikor
1 lagerblad
2 hela kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
salt
1 tsk garam masala
färsk koriander

• Skala, skär potatisarna i bitar. Koka upp vatten (ca 1,5 l) med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
• Hacka lök, vitlök, chili och ingefära och lägg allt i en kastrull. Tillsätt citronsaft och blanda.
• Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Tillsätt gurkmejan och lökröran. Sjud på låg värme ca 10 minuter, tillsätt vatten om röran blir för torr.
• Tillsätt kanelstången och ca 1 tsk salt. Lägg i potatisen, tillsätt ca 2 dl vatten och koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.

onsdag 12 oktober 2011

Dulce de leche-glass – utan vispgrädde, gelatin eller ägg!



















(ca 12 st. i muffinsformar)

1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
400 g grekisk yoghurt


















• Dulce de leche (typ kolasås ): ställ den oöppnade mjölkburken i en kastrull med vatten. Låt burken koka i ca 3 timmar. Burken ska alltid vara täckt med vatten annars kan den sprängas. Kyl sedan burken genom att låta kallt vatten rinna över den.


















• Blanda yoghurten med Dulce de leche-såsen.
• Häll röran i en behållare i frysen för minst 4 timmar.

Jag använder muffinsformar av silikon. Efter att röran har stelnat tar jag bort muffinsformarna och lägger glassklumparna i en plastburk i frysen. En sådan klump är en lagom portion – tycker jag.

Jag stoppade in några Snickersbitar i varje form. Kan uteslutas.


















Källa: Piscotel

tisdag 11 oktober 2011

Ruladă cu mere/Rulltårta med rivna äpple



















Det speciella med denna kaka är degen – som blir krispig efter gräddning.

Deg:
200 g vetemjöl
10 msk olja (raps, solros, etc. ej olivolja)
7 msk mineral vatten
1 msk äppelcidervinäger/ättika
1 tsk bakpulver
1 msk socker

Fyllning:
6 st. äpple
3 msk socker
2 msk olja
1 msk kanel

Garnering:
1 msk florsocker

(Obs! Det blev för mycket fyllning – gör fyllningen av 3 eller 4 äpple.)

Degen – gör så här:

• Blanda 3 msk olja med 2 msk vetemjöl i en kastrull på låg värme. Rör tills röran tjocknar.
• Blanda resten av ingredienserna i en skål till en deg.
• Kavla degen och stryk över blandningen av olja och vetemjöl.


















• Rulla till en rulltårta och sätt det i kylen för ca 2 timmar.

Fyllningen – gör så här:

• Riv äpplen. Blanda äpplen med socker, olja och kanel i en stekpanna.
• Hetta upp äppleblandningen tills all vatten har försvunnit, låt koka i några minuter till tills äppelrivet är mjukt. Låt blandningen kallna.


















Ta ut degen från kylen, knåda degen i några minuter med eventuellt lite vetemjöl.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulltårta.



















Lägg rulltårta på en smord och mjölad plåt.

Låt tårtan grädda i 200˚C i ca 30 minuter.

Strö florsocker över, när rulltårtan har kallnat.

fredag 7 oktober 2011

Smakrik sill

En ny favorit vad gäller sill.


(4 port.)

500 g rensad sill
½ citron
persilja/dill
100 g oliver utan kärnor
3 lagerblad

Till marinaden:
1 tsk salt
0,5 tsk malet peppar
2 msk balsamico
3 msk tomatpasta
torkade kryddor – lite av: mejram, dragon, timjan, rosmarin, salvia, oregano

Till såsen:
0,5 dl olivolja
1 gul lök
2 st. vitlöksklyftor
½ chili
3 tomater

• Sätt ugnen på 200˚C.

Marinaden:
• Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.

• Skär sillen i 3 – 4 bitar. Lägg sillen i marinaden, vänd sillen i marinaden.

Såsen:
• Hacka löken, vitlöken, chilin och tomaterna – lägg dem i separata skålar.
• Fräs löken i några minuter.
• Tillsätt vitlöken och chilin och fräs i några minuter till.
• Tillsätt tomaterna och låt allt koka i några minuter tills allt vatten från tomaterna har försvunnit.

• Häll såsen i en ugnfastform.
• Lägg sillen i formen.
• Skär citronen i skivor. Stick in citronskivorna och lagerbladen bland fiskbitarna. Strö på lite dill. Tillsätt oliverna.


















• Sätt formen i ugnen. Fisken är klar i ca 20 minuter.
Servera med bröd/kokt potatis/potatismos/polenta.

Källa: geladumi
 
Blogglista.se