Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 27 augusti 2019

Vegansk Palak Paneer med tofu


Den godaste veganrätten jag har ätit! Rekommenderas!

Källa:
Lyxig vegansk palak paneer med tofu
Lång ingredienslista, men nästan samma ingredienser för de tre ”delarna”: tofu, spenatsås och tomatsås.

Här är receptet:

Tofun:
400 g fast tofu
1,5 tsk garam masala
1,5 tsk gulcurry
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemummapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 msk rapsolja
1/2 dl växtbaserad yoghurt
juice från 1/2 lime
1 msk ljus sojasås
1/2 tsk chilipulver




      Spenaten:
1 gul lök
2 msk veganskt smör eller rapsolja

2 klyftor vitlök
2 cm färsk ingefära
1 paket med fryst hel bladspenat á 450 g
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk svarta eller vita senapsfrön
1 tsk kumminfrön
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1/2-1 tsk chilipulver eller efter smak
1-2 dl vatten
1 msk ljus sojasås


Tomatsåsen:
1 stor gul lök eller 2 vanliga1/2 dl rapsolja
4 lagerblad
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk kardemummapulver
1 tsk malen kanel
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1-2 tsk chilipulver eller efter smak
4 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater á 400 g
1 burk kokosmjölk á 400 g
4 dl vatten
2 msk ljus sojasås
2 msk ljus grönsaksfond
1 msk socker
50 g växtbaserat smör
1 kruka färsk koriander
juice från 1/2 lime
Salt och mer chilipulver efter smak

Gör så här:
Tofun:
  • Börja med att pressa ur onödig vätska ur tofun genom att vira in den i hushållspapper och pressa lätt med händerna på den någon minut.
  • Skär tofun i ca 2×2x2 cm stora kuber och lägg ner i en plastpåse med övriga ingredienser.
  • Blanda väl och låt marinera i ca 1-2 timmar.
  • När du har gjort klart resten av grytbaserna och har ca 20 minuter kvar så vänder du ner hela påsens innehåll med marinad och tofu i en stor stekpanna och steker tills tofun fått fin färg. Vänd sedan ner både tofu och marinad i grytan och låt koka med 5 minuter innan servering.
      Spenaten:

  • Skiva löken tunt och riv ingefära och vitlök på den fina sidan av ett rivjärn
  • Fräs löken mjuk i en stekpanna på medelhög värme i matfett tillsammans med senapsfröna
  • När löken är mjuk och senapsfröna börjar ”poppa” så tillsätter du de torra kryddorna, ingefära och vitlök samt 1-2 msk vatten och låter dem fräsa ett tag tills de doftar gott
  • Vänd ner den frysta spenaten och stek den på medelvärme i kryddorna och löken under konstant omrörning tills spenaten tinat
  • Tillsätt sojasås och 1-2 dl vatten lite i taget och bräsera (typ stek med lite vatten) spenaten i 30-40 minuter tills den har blivit mörkgrön och superkrämig. Du vill inte att den ska steka fast i pannan så var försiktig.
  • Smaka av och justera med sälta och kryddningen.
  • När spenaten stekt klart och är krämig och god så rör du ner spenaten i tomatsåsen tillsammans med tofun och kokar 5 minuter till innan den är klar.
  •  














Tomatsåsen och att göra klart grytan:
  • Börja med att skiva löken tunt. Fräs den på hög värme i rapsolja tillsammans med lagerbladen i en tjockbottnad kastrull eller gryta tills den börjar brynas och karamelliseras.
  • Riv ingefäran och vitlöken på den fina sidan på ett rivjärn. Du behöver inte skala ingefäran utan skölj bara av den.
  • Sänk värmen något och tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré, riven ingefära och vitlök och lite vatten och fräs runt tills du får en fantastiskt doftande kryddpasta. Bränn inte kryddpastan, den ska bara aktiveras och puttra runt, men inte med så mycket vatten så det blir en sås, bara någon matsked. Detta väcker kryddorna och gör att vitlöken och ingefäran inte längre är rå.
  • Tillsätt vatten, kokosmjölk, tomatkross, sojasås och grönsaksfond och rör om väl. Låt koka ca 1,5-2 timmar på låg värme. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Smaka av efter 30 minuter och justera med ev. lite mer kryddor, salt, socker och chilipulver. Rör ner smöret mot slutet av koktiden. När fettet börjar separera från grytan smakar du av igen.
  • Mixa såsen slät med en mixerstav.
  • Rör ner den stekta tofun och spenaten och koka 5 minuter. Toppa med färsk koriander och limejuice.
Servera mer ris eller kokta kikärtor t.ex.

















Obs! En annan gång när jag lagade denna rätt hade jag färdiga kryddblandningar, jag använde 7 tsk Mango Curry för spenat (plus 2 tsk senapsfrö och 1 tsk spiskummin), 7 tsk Ras el Hanout för tofu (plus 1/2 tsk kanel) och 7 tsk Tandoori Spice för tomatsåsen. Smidigt!

måndag 1 juli 2019

Köttgryta med grönsakssås




















Till ca 5 portioner:


800 g kött
5 st. gula lökar
1 morot
2 – 3 vitlöksklyftor
2 st. paprikor
ca 8 dl vatten
2 tsk timjan
3-4 st. lagerblad
2 st. umamibuljongtärningar (eller grönsaksbuljongtärningar eller köttbuljongtärningar)
4 msk tomatpasta
500 g krossade tomater
1 msk vinäger
3 msk maizena
salt, peppar
lite olja till stekning



Skär köttet i större bitar.
Stek köttet i omgångar, i lite olja, i en stor stekpanna eller en gryta.
Hacka loken, moroten, vitlöken. Skär paprikorna i större bitar. Tillsätt grönsakerna över köttet och stek allt i några minuter.
Tillsätt vatten så att det nästan täcker köttet och grönsakerna, tillsätt timjan, lagerblad, och buljongtärningar. Koka tills köttet blir mör.
Ta bort köttet och lägg det på en talrik. Sila grönsakerna och tryck ut mot silen så att man ka ta tillvara det mesta av grönsakerna – eller kör allt med en stavmixer.
Lägg tillbaka köttet och grönsaksröran i grytan. Tillsätt tomatpasta, pressade tomater och vinäger och koka i ca 30 min. till.
Red såsen med maizena utrörd i lite vatten.
Salta och peppra.

Servera med potatis, potatismos, ris eller polenta.

onsdag 1 maj 2019

Sockerkaka med jordgubbar och rabarber / Pandişpan

En enkel och god kaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 ägg
4 msk socker
4 msk vetemjöl
ca. 100 g rabarber, skurna i bitar
ca. 100 g jordgubbar, skurna i bitar
lite florsocker/strösocker att pudra kakan med.
Sätt ugnen på 180°C.
Smörj och bröa en form ca 1,5 – 2 l eller 24 cm i diameter. Min form var på 23 cm x 18 cm x 4 cm.
Vispa äggvitorna, hårt.
Tillsätt sockret och vispa till hård maräng.
Tillsätt äggulorna.
Sikta vetemjölet och tillsätt det, rör försiktigt i smeten.
Häll smeten i formen.
Strö rabarber och jordgubbar över smeten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baka i ca 30 min i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka, den ska vara torr när den tas ut ur kakan.
Pudra kakan med lite florsocker eller strösocker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Man kan utesluta frukten.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tisdag 2 april 2019

Sallad med ugnsrostade grönsaker och chèvreostdressing

4 port.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5 kokta rödbetor
1 fänkålshuvud
1 röd paprika
2 små sötpotatisar
2 st. röda lökar
1 burk blandade bönor, 400 g
2 msk olivolja
persilja
salt
peppar
Chèvreostdressing:
200 g chèvreost
150 g rysk yoghurt (den är mildare i smaken)
100 g physalis
Gör så här:
·       Sätt ugnen på 200° C.
·       Skiva fänkålen, skär paprikan i stora bitar, skala och skiva potatisarna, skala och klyfta lökarna. Lägg dessa grönsaker på ugnsplåten. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta tills de fått färg och är mjuka.
·       Skär betorna i små bitar.
·       I en skål, blanda rödbetorna, bönorna, ugnsrostade grönsakerna, hackad persilja.

Servera med Chèvreostdressing: Skär av det vita skalet från osten. Smula osten med hjälp av en gaffel och rör samman med yoghurt.
 
Halvera physalis och lägg dem över salladen.

torsdag 28 mars 2019

5:2 Torskrygg med sparris och stekt spenat





















Till 1 portion:
1 bit torskrygg ca 125 g
100 g sparris
lite kokosolja
100 g färsk spenat
tomatpasta
Santa Maria garlic paste
Santa Maria ginger paste

Koka vatten med lite salt. Lägg i torskryggen och sparris, koka i ca 20 sek, stäng av plattan och låt fisken och sparrisen  i vattnet i ca 6 min. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.

I en stekpanna, heta till lite kokosolja, lägg i spenaten, rör tills vattnet från spenaten har avdunstat, tillsätt lite tomatpasta, lite garlic- och ginger paste. Låt det stekas i några minuter.

(Man kan ersätta den stekta spenaten med lite Ajvar.)

lördag 23 mars 2019

Brunsviger

Hittade detta recept på Dagmars blogg:
http://www.dagmarskitchen.se/2012/11/brunsviger-mitt-danska-arv/


Kakan påminner mig om rumänska Cozonac.



















Brunsviger – enkelt att göra och supergott!

Ingredienser:
250 g vetemjöl
3 msk socker
1 nypa salt
75 g smör
25 g jäst
1,5 dl mjölk
rivet skal av en citron
Glasyr:
75 g muscovadosocker
75 g smör
en nypa salt

Gör så här:
  1.  Blanda mjöl, socker, citronskal och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och smula ned det i mjölblandningen med händerna eller med en gaffel. Det blir som en torr smuldeg.
  2. Värm mjölken till 37°C och lös upp jästen där i. Tillsätt degspadet till mjölblandningen och arbeta ihop till en glansig och smidig deg direkt i bunken. Låt jäsa övertäckt minst 30 minuter.
  3. Koka upp muscovadosocker, salt och smör till glasyren och låt koka någon minut på medelvärme tills det börjar bli lite simmigt och segt, men akta så det inte blir kola!
  4. Sätt ugnen på 200°C och smöra en liten bakform (min form 26 cm x 17 cm x 4 cm).
  5. Tryck ut den jästa degen i bakformen och gör små hål/fördjupningar med fingrarna. Häll den varma glasyren över kakan och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

 

torsdag 7 mars 2019

Räksallad

Räksallad med:



















räkor
kokt matvete
avokado
mango
ärtor
sojabönor
rädisor
paprika
torkade alger, blötlagda
kapris
koriander

Dressing (till ca 4 port.):
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar


Eller majonnäs blandad med chilisås.

torsdag 21 februari 2019

Koreansk potatissallad



















Jag gillar denna sallad för att den har olika texturer – här blandas kokta och råa grönsaker.

1 kg fast potatis
ca 100 g gurka eller rädisor
½ lök
2 morötter
100 g kassler
2 ägg
1 – 2 dl majonnäs
lite socker
äppelcidervinäger
salt och peppar
(Man kan också ha äppelbitar, russin, valnötter i.)


Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisen i salt vatten (2 tsk per liter vatten.)
Skiva gurkan (eller rädisor). Sprid skivorna på hushållspapper, strö lite salt över skivorna och låt det stå några minuter så att vatten dras ur skivorna. Skölj och kram ur skivorna, använd hushållspapper för att ta bort vattnet.
Hacka löken och morötterna.
Skär kasslern i små bitar.
Koka, skala och hacka äggen.
Lägg allt i en skål och blanda.

Källa:
http://seonkyounglongest.com/korean-potato-salad/




Ångade skärbönor med ångad potatis/Sem Aloo ki sabzi/Indisk


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
400 g skärbönor
3 st. fasta potatisar
1 tsk kumminfrö
½ tsk Asafetida (hing)
2 tsk korianderpulver
1 tsk chili
1 tsk gurkmeja
1 tsk Mango curry (Mango powder/Amchoor)
2 tsk olja
salt

Skölj, rensa och skär bönorna i bitar av 2 – 3 cm.
Skala och skär potatisarna i mindre bitar.
Rosta kummin i en torr stekpanna, tillsätt olja och Asafetida och stek i några minuter till. Tillsätt koriander, chili och gurkmeja och stek i några minuter till.
Tillsätt bönorna, potatis och salt och stek i några minuter till.
Sätt på ett lock och låt koka på låg värme i ca 25 minuter tills bönorna och potatisen blir mjuka. Inget vatten bör tillsättas.
Gott som den är, med en yoghurtsås eller som tillbehör till stek.

Källa:
http://www.northindiancooking.com/sem-aloo-ki-sabzi-flat-beans-with-potatoes.html


Torskrygg med spenat och gul curry




















(4 port.)
4 st. torskrygg à 125 gr
200 g färsk spenat
1 burk kokosmjölk 400 g
2 st. gula lökar, fint hackade
2 st. vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit ingefära, rivet
3 msk olivolja


2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprika
salt och peppar
(Serveras med ris eller couscous.)

Heta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddorna i ca 8 min.


Tillsätt kokosmjölk och koka i ca 5 min. Tillsätt spenat och fisk och koka under lock i ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar.
Servera med ris eller couscous.

onsdag 6 februari 2019

Lasagne utan Béchamelsås



















Lasagne med sås gjord på crème fraiche och pastasås.

(Till ca 5 port.)

500 g blandfärs
1 gul lök
1 morot
2 st. vitlöksklyftor
olja
salt
peppar

lasagneplattor (jag hade en förpackning à 200 g med 9 st. lasagneplattor)

5 dl crème fraiche
2 förpackningar pastasås à 390 g
1 förpackning mozzarella à 125 g
Sätt ugnen på 200°C.
Stek färsen, rivet morot, hackad lök och vitlök i lite olja.
Häll crème fraiche och pastasås över köttröran och låt koka upp.
Varva sås och lasagneplattor i en ugnssäker form. Börja och avsluta med sås. Riv över mozzarella.


Sätt in formen i ugnen i ca 25 minuter.
 
Blogglista.se