Blogg-Topplista Elenas recept

fredag 7 maj 2021

Vegetarisk lasagne_med aubergine


 

 

 

 

 

 

 










Jag är på jakt efter den godaste vegetariska lasagne. Här är den första som jag har testat och dokumenterat. Inspiration från Chiliconkarin

250g lasagneplattor

Ostsås som vispas ihop kall:
3 dl mjölk
5 dl crème fraiche 34%
200 g chevré

Grönsakssås:
1 aubergine
1 lök
450 g bladspenat
2 klyftor vitlök
1 liten burk soltorkade tomater i olja (200 g)
1 burk krossade tomater
olja
salt och peppar

  • Skär aubergine i små tärningar, hacka löken och vitlöken. Fräs aubergine, lök och vitlök i oljan från soltorkade tomater. Tillsätt lite mer olja om det behövs.
  • Tillsätt spenat, soltorkade tomater och krossade tomater och låt de koka i ca 20 minuter.
  • Varva de båda såserna med lasagneplattorna. Sista lagret ska vara ostsås. Gratinera i 200°C i ca 40 minuter. (Min form var på 35 cm x 22 cm x 4 cm).
  • Servera med en sallad.
(Jakten på den godaste lasagnen fortsätter.)

söndag 2 maj 2021

Små kakor med ricotta och citron

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca 26 st.

250 g vetemjöl
8 g (1 tsk) bakpulver
250 g ricotta
1 ägg
150 g socker
rivet skal av en citron
2 msk citronsaft
florsocker

  • Sätt ugnen på 170°C.
  • Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  • I en skål, blanda vetemjöl med bakpulver.
  • I en annan skål, blanda ricotta med socker, rivet citronskal och socker. Tillsätt ägg och citronsaft. Blanda. Tillsätt vetemjölet och knåda degen i några minuter, tills den hänger ihop.
  • Forma små bollar och lägg dem på bakplåten med lite avstånd emellan.
  • Grädda i ca 25 minuter.
  • Pudra kakorna med florsocker, när de har kallnat.


 













 




















Källa:  Olive Tomato

lördag 1 maj 2021

Tofu- och kikärtsgryta



 

 

 

 

 

 

 

 

Till 6 port.

2 förpackningar kikärtor á 480 g (avrunnen vikt 290 g per förpackning)
400 g tofu
8 st. torkade shiitake svampar
ca 8 dl vatten
4 st. vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
1 – 2 tsk Sichuan peppar
3 msk olja (chiliolja här:)
1 - 2 msk Chilli bean sauce/Sambal oelek
2 tsk socker
2 msk soja
1 msk vinäger
(ev. 1 msk potatismjöl + 1 msk vatten)

Garnering: hackad vårlök/salladslök

Gör så här:

  • Lägg torkade svampar i en liten kastrull med ca 6 dl vatten. Låt det koka i 10 minuter.
  • Rosta Sichuan peppar i en torr stekpanna. Ta ut pepparn och mortla den.
  • Skär tofun i små kuber 1 cm x 1 cm x 1 cm.
  • Hacka vitlök och ingefära.
  • Krossa kikärtorna med hjälp av en gaffel.
  • När svamparna har kokats i 10 minuter – ta ut dem och spara kokvattnet. Kyl ner svamparna med kallt vatten. Skär bort rotdelen och hacka svamparna.
  • Häll olja i en stor stekpanna/traktörpanna. Låt olja bli varm och tillsätt krossade kikärtor, hackade svampar, hackad vitlök och hackad ingefära. Stek dem i några minuter.
  • Tillsätt tofun, vattnet från svamparna, Chili bean sauce/Sambal oelek, socker, soja, vinäger. Låt allt koka i ca 30 minuter. Häll i lite vatten om röran känns torr. Om röran är för vattning – blanda 1 msk potatismjöl med 1 msk vatten, tillsätt detta och låt allt koka i några minuter till.

Garnera med hackad vårlök/salladslök.

Servera med ris. 

Inspiration härifrån:

söndag 25 april 2021

Chiliolja

    












 

Den godaste chilioljan!

Kopiera – klistra in från Yeung Man Cooking

Ingredients:
2 star anise (stjärnanis)
1/4 tsp cloves (kryddnejlika)
1 tsp sichuan peppercorns
1 stick cinnamon
4 cardamon pods
2 bay leaves
1 tsp black peppercorns
1/2 cup Korean pepper powder (gochugaru) (113 ml)
1 tbsp white sesame seeds
2 tsp Himalayan pink salt
4 pieces garlic
small piece ginger
3 sticks green onion
2 cups avocado oil (475 ml)*
splash of black rice vinegar (or regular rice vinegar)

Directions:

1. Toast the star anise, cloves, peppercorns, cinnamon stick, cardamon, and bay leaves in a frying pan on medium heat for 2-3min. Then, set aside. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Add the pepper powder to a heat proof jar followed by the sesame seeds, salt, and the toasted spices. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Roughly chop the garlic, ginger, and green onions.
4. Pour the avocado oil into a small saucepan and add in the garlic, ginger, and green onions.
5. Heat the oil on medium. When it starts to bubble, turn the heat down to medium low and simmer for 15 min.
6. Carefully strain out the oil with a sieve.
7. Add a splash of the vinegar into the jar followed by the hot oil.
8. Give it a stir and let it infuse for half a day. Keep in the fridge for a few months or in the pantry if you use it often.


* Vid annat tillfälle hade jag mer olja + 250 ml rapsolja. Det var fortfarande aromatiskt och starkt.

Ett bra recept för chiliolja har Jennie Wallden: Jennie Walldén - Chiliolja

Recept: 👇
1 dl gochugaru (koreanska chiliflakes, om du ej har ta 50/50 milt paprikapulver och vanliga chiliflakes)
msk five spice
3 msk vita rostade sesamfrön
1 msk mortlade sichuanpepparkorn (ersätt med hel vitpeppar om du inte hittar)
2 lagerblad
1 kanelstång
3 stjärnanis
1 msk riven vitlök
1 msk riven ingefära
1 nypa salt
4 dl neutral matolja
1. Lägg alla ingredienserna förutom oljan i ett värmetåligt kärl eller skål.
2. Värm oljan till 180 grader och häll försiktigt över alla kryddorna i skålen. Det kommer bubbla och oljan är väldigt varm så var försiktig. Ställ att mogna över natten, håller i många veckor, i flera månader om man vill. Förvaras i kylen.
Tips: Denna chiliolja är inte så stark, mer aromatisk. Vill man ha mer hetta lägger man även i 3-4 torkade smulade piri piri i.

 
Blogglista.se