Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 18 maj 2008

Trigoane cu brânză/Filodegs ostpajer



- ca. 400 g Feta ost
- ca. 500 g filodeg
- 1 ägg
- 2 msk olja
- 2 msk smör
- salt

Blanda osten med ägget.


Smält smöret, blanda med olja.

Lägg försiktigt ut ett degark på arbetsbänken. Pensla degen med smält smör. Förvara övriga degark under en fuktig handduk så länge, så att de inte torkar.



Vik up degarken två gånger till en remsa.




Lägg en klick fyllning i ena hörnet på remsan.


Vik hörnet av degen över fyllningen så att det bildas en triangel.




Fortsätt att vika degremsan över fyllningen till ett trekantigt paket med många lager deg.



Lägg pirogerna på smord plåt. Pensla med smält smör. Strö över sesamfrön.


Sätt ugnen på 180˚ C , grädda mitt i ugnen, ca. 20 minuter.



Passar bra på en buffé eller till en soppa.

Blommor



Jag har fått blommor av min dotter! Mina favoritblommor - liljekonvaljer!

Tack och puss, min lilla O.

måndag 12 maj 2008

Banankaka med Philadelphiaostfyllning


2 st. ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 dl vaniljsocker
100 g smör eller margarin
3 st. bananer

300 g Philadelphia
8 msk socker
florsocker
 
  • Smörja och bröa en kakform.
  • Smält smöret och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda ihop mjölet, bakpulvret, bikarbonat och vaniljsockret. Häll över äggblandningen. Häll över smält smör.
  • Mosa bananerna och häll över deg.
  • Blanda Philadelphia med socker.
  • Häl hälften av degen i kakformen.
  • Häl blandningen av ost och socker, jämna till, häll resten av degen.
  • I ugnen, 175 grader C, ca 55 min.
  • Strö florsocker ovanpå när kakan har kallnat
  • Skär kakan i skivor efter det att den har helt kallnat.

fredag 9 maj 2008

Chokladglass med italienska kex

4 dl vispgrädde
3 msk kakao
1 msk espressokaffepulver
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl kesella
1 msk konjak
10 st. italienska savoyardikex eller 100 g stavar av sockerkaka
 
  • Blanda grädde, kakao och kaffepulver. Vispa det tjockt.
  • Rör ihop äggulor och florsocker. Rör ner det och kesellan i grädden. Smaksätt med konjak.
  • Lägg plastfilm på botten och kanterna i en avlång bakform. Varva grädde och kex i formen.
  • Låt den stå i frysen minst 4 timmar.
  • Skär glassen i skivor.
  • Pudra ev. över lite florsocker och kakao.

onsdag 7 maj 2008

Gräddbullar


(klicka på bilden, för en större bild)
(Ca. 20 st. glutenfri)
- 4 ½ dl strösocker
- 3/4 dl florsocker
- 1 äggvita
- 1 ½ dl kallt vatten
- 1 ½ msk gelatinpulver
- 1 ½ dl vatten
- kokhett
- 5 dl kokosflingor
- 1 msk kakaopulver


Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål.

Rör ner gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta i socker-ägg-blandningen.


Vispa alltsammans med elvisp, helst en ballongvisp, i minst 30 minuter med relativt hög hastighet. Det ska bli en pösig och fast smet. För att kunna vispa äggvita bra måste alla verktyg och bunkar vara fria från fett.


Blanda samman kokosflingor och kakaopulver. Sikta kakaon om det är klumpar.


Häll lite av det på bottnen av en långpanna eller form, 20x30 cm.

Häll i smeten.


Ställ i kylskåp tills smeten stelnat, cirka 2 timmar. Skär den i 20 bitar, ca 4x5 cm stora.


Rulla snittytorna i kokosflingor tills de är helt täckta.


Förvaras svalt. Kan frysas in, helst styckvis.

måndag 5 maj 2008

Knabbels, belgiska ostkex


(klicka på bilden, för en större bild)
- 225 g smör
- 225 g vetemjöl
- 250 g (extra) lagrad ost
- 2 tsk rosmarin
- ½ tsk cayenne peppar
- att pensla över: en äggula

Blanda alla ingredienserna, kavla ut degen, skär degen i remsor, rutor, etc.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt degen stå kallt i ca 30 min.

Pensla med äggula blandat med 1 msk vatten.
Gräddas 10 – 12 min, 175°C

Goda med öl!
Källa: mihaela z / Culinar

Ostkex


- 50 g rumsvarmt smör
- 120 g rumsvarm gorgonzola eller stark ost
- 1,5 dl vetemjöl
- 75 g (ca) pinjenötter
Blanda smöret med osten. Tillsätt vetemjöl och nötter. Blanda.

Lägg degen på plastfolie, forma degen till en rulle, ca 4 – 5 cm i diameter. Rulla i folie och låt degen vila i kylskåp, under natten.

Skiva degen i skivor av ca 0,5 cm med en vass kniv.

Gräddas i 175 grader, ca. 10 – 12 min.

Låt kexen svalna på galler.

Kexen är mycket hållbara. Kan frysas.
(I bilden syns:
- upp till vänster: salta mandlar
- ner till vänster: japanska mandlar
- upp till höger: gorgonzolakex med vallnötter
- ner till höger: kex med "Skipper staerk" - danskost och pinjenötter)

Salta mandlar


- 500 g mandel
- 0,5 dl grovsalt
- 1,5 msk finsalt
- 0,5 dl olivolja

Skåla mandeln och skala.
Blanda mandel med saltet och olja, lägg dem på en plåt.
Rostas i 175 grader ca. 15 - 20 minuter.
Låt mandeln svalna på plåten.

Japanska mandlar


- 200 g mandel
- 1,5 dl soja

Blanda mandlar med soja, låt den stå minst 4 timmar.
Låt mandlarna rinna av, lägg dem på bakpapper.
Rostas i 150 grader, ca 20 min.

fredag 2 maj 2008

Fläskfilé med äpple och dragon


- 500 g fläskfilé
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 hackad gul lök
- 2 röda äpplen
- 1 dl konc. äppeljuice
- 1-1,5 tsk dragon
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 dl vispgrädde (el. matlagningsgrädde)

Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. Bryn några skivor i taget i lite smör. Salta och peppra. Lägg efter hand över skivorna i en gryta.

Fräs löken och lägg i grytan.
Klyfta äpplena och lägg i grytan.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka på svag värme ca. 5 minuter.

Servera med ris eller potatis, couscous, ugnsrostade grönsaker.

Källa: Ove/Receptforum

måndag 28 april 2008

Pâine împletită/Treflätat sesambröd


25 g jäst
2,5 dl lättmjölk eller vatten
1 tsk salt
½ msk socker
1 ägg
2 msk olja
ca 8 dl (420 – 480 g) vetemjöl

Pensling:
ägg
sesamfrö

  • Smula sönder jästen och lös upp den i lite av det ljumma vattnet, tillsätt ägg, olja, salt, socker och resten av vattnet. Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen tills den släpper bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  • Arbeta degen på bakbordet och skär av 1/3.
  • Dela sedan varje bit i tre delar och rulla ut bitarna till ca 30 cm långa längder.
  • Lägg de tre grova längderna bredvid varandra och fläta ihop dem. Börja vid mitten. Lägg den färdiga flätan på bakpapper på plåt och platta till den lite.

  • Fläta de tre smala längderna på samma sätt och lägg ovanpå den stora flätan. Platta ihop flätorna lätt. Låt flätan jäsa i 20 minuter.
  • Pensla med ägg, strö över sesamfrö

  • och grädda i 200° varm ugn 35 – 40 minuter.



Obs! Har bakat dubbel sats!

söndag 27 april 2008

Gino


Bananer
Jordgubbar
Kiwi
Honungsmelon / galiamelon
Vit choklad

Serveras med glass.

Dela frukten i lagom stora bitar. Lägg dem i en ugnssäker form.



Strö över riven vit choklad:



och in i ugnen på 225°C. Bara övervärme eller grill i 1 – 3 min:



Servera med glass.

onsdag 16 april 2008

Kycklingcurry med ananas och linser



(MURGH DANSAK)
(4 port.)

ca 500 g benfritt kycklingkött i tvåcentimeterstärningar
2 dl gula linser
ca 200 g färsk ananas eller 1 burk i egen juice
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
0,5 - 1 msk röd chilipeppar
1 tsk hel spiskummin, grovt krossad
5-6 curryblad eller 2- 3 lagerblad
1,5 tsk salt
1 dl vatten
ca 1 dl matolja
1 stor tomat, hackad
1 gul lök, skalad och hackad
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
2 cm färsk ingefära, skalad och riven
ananas till garnering

  • Koka linserna enligt anvisning på paketet tills dem är nästan mjuka. Skala ananasen och dela den i bitar.
  • Blanda gurkmeja, paprika, chilipeppar, spiskummin och curryblad med vattnet och rör tills saltet är löst.
  • Värm oljan i en stekpanna eller wook på medelvärme. Lägg i kycklingen, tomat, lök, vitlök, ingefära och kryddblandning, rör om och koka på svag värme tills kycklingen är mör, ca 15 minuter.
  • Blanda i linser och ananas och låt småkoka i ytterligare 4-5 minuter.
  • Serveras med naan eller ris. (Jag hade dinkel ris.)

Källa: ”Indiska kokboken”


lördag 12 april 2008

Den godaste sillen



- 6 st. sill (ca. 420 gr)
- 1 tsk salt
- 2 msk ströbröd (havregryn)
- 2 msk smör

Marinad:
- 2 msk senap
- 2 msk ättika
- 1 dl hackad dill
- 1 msk socker
- 1,5 dl crème fraiche
 
Rensa sillen:


Salta sillfiléerna
Rulla filéerna och lägg dem i en smord ugnssäkert form:


Rör ihop ingredienserna till marinaden:




Häll marinaden över fisken:


Strö på havregryn/ströbröd och lägg på smörbitar:


In i ugnen 225˚C ca 20 – 25 min:


Serveras kallt med t.ex. tabouleh.


TABOULLEH:
- persilja
- 250 g hackade tomater
- salt
- peppar
- citronsaft
- olivolja
- couscous/bulgur (kokas enligt instruktionen på förpackningen)
- hackad lök
 
Blogglista.se