Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 23 februari 2012

Pasta med tonfisk



















4 personer

1 burk tonfisk, 200 g
1 burk krossade tomater, 400 g
4 msk tomatpuré
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
20 svarta oliver
2 msk olivolja
pasta
---
salt
peppar

1. Koka pastan.
2. Skala löken och vitlöken och hacka fint.
3. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull ett par minuter utan att det tar färg.
4. Häll i tonfisken, de krossade tomaterna, tomatpurén, oliverna och oreganon.
5. Rör om och koka ihop i tio minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.

tisdag 21 februari 2012

Pasta med lax och ärter



















4 portioner

1 pkt små fina ärter 250 g
1-2 msk hackad dill
200 g rökt lax
1 liten purjolök
1 msk margarin
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche

- Strimla laxen.
- Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
- Smält margarinet i en kastrull och fräs purjon försiktigt.
- Häll på vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka någon minut.
- Tillsätt crème fraiche och ärter. Låt såsen småputtra några minuter under omröring.
- Lägg laxstrimlorna i såsen och rör försiktigt ner dillen. Servera med nykokt tagliatelle.

söndag 12 februari 2012

Broccolipastej med laxromsås


















Broccolipastej
16 skivor

- 500 g broccoli, färsk eller fryst
- 1 paket bladspenat (275 g)
- 3 dl ägg
- 3 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- riven muskot

Tina bladspenaten.

Ansa broccolin och dela den i mindre bitar. Förväll den i lättsaltat vatten.

Smörj en form (avlång), ca 1,5 liter mycket noga. Lägg i den förvällda broccolin, väl avrunnen.

Pressa ur vätskan ur bladspenaten och fördela spenaten i ett jämnt lager ovanpå broccolin.

Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över grönsakerna. Täck formen med folie och grädda i vattenbad, 150 grader, ca 2 timmar. Stick försiktigt i pastejen för att de om den stannat. Låt pastejen kallna innan den stjälpas upp.

Gör den gärna dagen den ska serveras. Skär den i skivor.


Laxromsås
















4 pers.

- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 msk laxrom eller annan rom
- några droppar citronsaft

Rör ner den finhackade purjolöken i crème fraiche.

Blanda i laxromen och smaksätt med citron, eventuellt lite salt och peppar.

onsdag 8 februari 2012

Tort cu cremă de zahăr ars/Tårta med crème karamell



Crème karamell fyllning:
8 ägg
1 liter mjölk
150 gr. strösocker
1 msk. frystorkat kaffe löst i lite vatten
1 tsk rivet citronskal

Sockerkaka (botten):
5 ägg
5 msk vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal

Garnering:
vispgrädde

Gör så här:
Crème karamell fyllning:

• Häll sockret i en ugnssäker, tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt (8 – 10 min).


















• Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med karamell. Låt kastrullen åt sidan så att karamellen svalnar och stelnar.


















• Vispa mjölken med äggen i en skål.

Sockerkaka:
• Vispa i en annan skål äggen med vetemjölet, strösockret och rivet citronskal.

Häll blandningen för crème karamell (mjölk och ägg) i kastrullen.


















Häll (ovanpå) blandningen för sockerkaka.


















Sätt kastrullen i ugnen, 170°C för ca 1 timme, tills kakan släpps från kastrullen.


















Sätt en tallrik (eller tårtfat) med höga kanter ovanpå kastrullen. Vänd kastrullen.
Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt kakan stå över natten i kylskåpet).

Garnera med vispgrädde.

söndag 6 november 2011

Cornuri sărate/Salta gifflar med ostfyllning

Krispiga gifflar fyllda med ost smaksatt med dill. Goda till öl, soppa, etc.
Receptet hittade jag här.


















(ca 24 st.)

- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör

Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill

Att pensla med:
- 2 äggulor

Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)

Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.

Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C

fredag 4 november 2011

Raw chokladmousse med äpplechips
























Enkelt och gott!

3 port.

1 avokado
3 msk kakao
10 dadlar
1 banan
1 äpple


• Lägg dadlarna i blött för ca 20 minuter.
• Ta av skalet och kärnorna från dadlarna. Lägg dadlarna i en skål.
• Skala av bananen.
• Dela avokadon, ta ur kärnan. Lägg avokadoköttet i skålen.
• Mixa avokado med bananen, dadlarna och kakao till en mousse.
• Fördela moussen i små glas/portionsformar.
• Skär äpplet i små stavar och stick in de i moussen.

söndag 30 oktober 2011

Pumpasoppa med jordnötssmör



















(6 port.)

ca 1 kg pumpa
1 stor sötpotatis, ca 300 g
4 msk smör
1,5 dl osötat jordnötssmör
1 l grönsaksbuljong
1 msk flyttande honung
1 tsk salt
0,5 tsk svart peppar
1 nysta nudlar (70 gr)

Sätt ugnen på 180˚C.

• Skär pumpan i stora bitar. Ta bort fröna och den trådiga delen och släng den. Lägg pumpan med skalet uppåt på en långpanna och rosta i ugnen ca 1 timme eller tills pumpan är mjuk. Ta ut den från ugnen och låt den svalna.

• Lägg sötpotatisen i en gryta, täck med kallt vatten och koka tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och mossa till puré.

• Ta loss skalet med en sked och mossa pumpaköttet.

• Hetta upp smöret i en stor gryta. Lägg i pumpapuré, sötpotatispuré och jordnötssmör. Blanda. Tillsätt buljong, honung, salt och peppar. Låt sjuda sakta 10-15 minuter. Späd med buljong om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

• Servera med nudlar. (Lägg i 2 – 3 msk kokta nudlar i varje tallrik.)

onsdag 26 oktober 2011

Potatiscurry (Aloo Dam)

Antal portioner: 4


















500 g potatis av fast sort
2 msk matolja
1 gul lök i 4 klyftor
3 skalade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära, grovt hackad
1-2 grön chili i bitar
1 msk pressad citron
3 kryddnejlikor
1 lagerblad
2 hela kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
salt
1 tsk garam masala
färsk koriander

• Skala, skär potatisarna i bitar. Koka upp vatten (ca 1,5 l) med 1 tsk salt, lägg i potatisarna och koka dem knappt färdiga, ca 10 minuter. Häll av vattnet och ånga av dem.
• Hacka lök, vitlök, chili och ingefära och lägg allt i en kastrull. Tillsätt citronsaft och blanda.
• Värm oljan till medelvärme i en kastrull och fräs kryddnejlikor, lagerblad och kardemumma ca 10 sekunder. Tillsätt gurkmejan och lökröran. Sjud på låg värme ca 10 minuter, tillsätt vatten om röran blir för torr.
• Tillsätt kanelstången och ca 1 tsk salt. Lägg i potatisen, tillsätt ca 2 dl vatten och koka på svag värme under lock ca 10 minuter. Strö över garam masala och hackad färsk koriander precis före serveringen.

onsdag 12 oktober 2011

Dulce de leche-glass – utan vispgrädde, gelatin eller ägg!



















(ca 12 st. i muffinsformar)

1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
400 g grekisk yoghurt


















• Dulce de leche (typ kolasås ): ställ den oöppnade mjölkburken i en kastrull med vatten. Låt burken koka i ca 3 timmar. Burken ska alltid vara täckt med vatten annars kan den sprängas. Kyl sedan burken genom att låta kallt vatten rinna över den.


















• Blanda yoghurten med Dulce de leche-såsen.
• Häll röran i en behållare i frysen för minst 4 timmar.

Jag använder muffinsformar av silikon. Efter att röran har stelnat tar jag bort muffinsformarna och lägger glassklumparna i en plastburk i frysen. En sådan klump är en lagom portion – tycker jag.

Jag stoppade in några Snickersbitar i varje form. Kan uteslutas.


















Källa: Piscotel

tisdag 11 oktober 2011

Ruladă cu mere/Rulltårta med rivna äpple



















Det speciella med denna kaka är degen – som blir krispig efter gräddning.

Deg:
200 g vetemjöl
10 msk olja (raps, solros, etc. ej olivolja)
7 msk mineral vatten
1 msk äppelcidervinäger/ättika
1 tsk bakpulver
1 msk socker

Fyllning:
6 st. äpple
3 msk socker
2 msk olja
1 msk kanel

Garnering:
1 msk florsocker

(Obs! Det blev för mycket fyllning – gör fyllningen av 3 eller 4 äpple.)

Degen – gör så här:

• Blanda 3 msk olja med 2 msk vetemjöl i en kastrull på låg värme. Rör tills röran tjocknar.
• Blanda resten av ingredienserna i en skål till en deg.
• Kavla degen och stryk över blandningen av olja och vetemjöl.


















• Rulla till en rulltårta och sätt det i kylen för ca 2 timmar.

Fyllningen – gör så här:

• Riv äpplen. Blanda äpplen med socker, olja och kanel i en stekpanna.
• Hetta upp äppleblandningen tills all vatten har försvunnit, låt koka i några minuter till tills äppelrivet är mjukt. Låt blandningen kallna.


















Ta ut degen från kylen, knåda degen i några minuter med eventuellt lite vetemjöl.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulltårta.



















Lägg rulltårta på en smord och mjölad plåt.

Låt tårtan grädda i 200˚C i ca 30 minuter.

Strö florsocker över, när rulltårtan har kallnat.
 
Blogglista.se