Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 5 maj 2022

Matig sallad med halloumi, stora bönor etc.

 
















6 port.

3 dl matvete/havreris
250 g sparris
200 g halloumi
1 förpackning blandade bönor (230 g avrunnen)
rödlök
skivade kärnfria oliver
1 burk pesto (Genovese) 190 g
olivolja

  • Koka matvete/havreris.
  • Skär sparrisen i små bitar och stek dem i lite olivolja.
  • Skär halloumi i små kuber och stek dem i lite olivolja.
  • Skiva rödlök och oliver.
  • Blanda allt. Ringla över lite olivolja. Blanda.

tisdag 3 maj 2022

Huevos rancheros

 

















4 port.

1 förpackning à 140 g bacon
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
0,5 msk rökt paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
1 burk 400 g hela skalade tomater
1 lime
1 förpackning à 400 g kokta svarta bönor
1 tsk salt
4 ägg
1–2 avokado
koriander
(Eventuellt lite vatten om såsen blir för tjock.)
(Eventuellt lite riven ost att strö över, när äggen har stelnat.)

Servera med krispig tortillas.

  • Tärna och stek baconet knaprigt. Ställ åt sidan.
  • Hacka löken och stek den i några minuter i lite olivolja.
  • Tillsätt finriven vitlök och de torra kryddorna, och fräs ytterligare i några minuter.
  • Tillsätt tomaterna, pressad lime och avrunna bönor samt bacon. Låt puttra ihop och smaka av med salt, svartpeppar och lite socker.
  • Gör fyra gropar i tomatröran, knäck ett ägg i varje, lägg på lock och koka i ca 6 minuter tills vitan har stelnat.
  • Toppa med skivad avokado och hackad koriander.

(Jag serverade detta med rostat bröd och guacamole.)

Källa: Boken ”Laga mig” av Lotta Lundgren @hejlottalundgren

Krispig tortillas
4 port

4 st. tortillas
1 msk olivolja
0,5 tsk paprikapulver

Sätt ugnen på 200°C.

Klipp tortilla i fyra delar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt, stänk lite olivolja och strö paprikapulver på tortillas. Sätt plåten i ugnen, för ca 8–10 minuter tills brödet blir krispigt,


 


















söndag 1 maj 2022

Tacopaj

 

















3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
1tsk paprikapulver

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda 40 g (eller gör det själv:  Tacokrydda)
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika & chili
2 dl crème fraiche
1 dl jalapeños
100 g riven ost
1 tsk paprikapulver
(ev. 250 g körsbärstomater, halverade)

Till servering:
3 dl gräddfil

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en gryning massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kyl ca 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 minuter.
  • Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 minuter.
  • Blanda de två crème fraiche-sorterna i en skål.
  • Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche-blandningen. (Ev. täck med tomathalvor.) Strössla chili och ost, strö över paprikapulver.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter tills osten fått fin färg.

    Servera med gräddfil.

 
Blogglista.se