Blogg-Topplista Elenas recept

torsdag 21 oktober 2010

Krämig kycklingsoppa med smak av curry




















(Till 6 port.)
3 kycklingklubbor
2 morötter
2 persiljerötter
1 bit selleri (100 g–200 g)
1 gul lök
1 paprika
2 burkar champinjoner
1,5 l vatten
1 msk smör/olja
1 msk curry
1 krm cayennepeppar

• Koka kycklingklubborna i ca 30 minuter. Skumma noga.
• Skala morötterna, persiljerötterna, sellerin. Skär grönsakerna utom löken i stora bitar. Salta. Koka i 30 minuter till tillsammans med kycklingklubborna.
• Skala och finhacka löken.
• Hetta upp smöret/oljan i en stekpanna. Bryn löken genomskinlig under omrörning.
• Låt champinjonerna rinna av. Lägg champinjonerna i stekpannan. Tillsätt curryn. Stek i några minuter till.
• Sila buljongen. Bena ur kycklingklubborna. Hacka köttet i stora bitar.
• Passera de kokta grönsakerna.
• Blanda kött, grönsaksröran, buljong och champinjonröran i en kastrull.
Servera med ett gott bröd.

måndag 18 oktober 2010

Prăjitură cu mere/ Krispig äpplekaka



Till degen:
ca 7 dl vetemjöl
1 msk smör
2 ägg
2 dl yoghurt
3 msk strösocker
2 tsk bakpulver

1 msk mannagryn

Till fyllningen:
1 kg äpple
2 msk kanel
4 msk strösocker
1 msk smör

Till garneringen:
3 msk socker

• Blanda alla ingredienser till degen.
• Dela degen i två lika stora delar.

Gör fyllningen:

• Skala av och riv äpplen. Blanda det med socker och kanel.
• Heta in lite smör i en stekpanna.
• Fräs äpplen i smöret tills allt vatten har dunstat. Låt röran svalna.

• Smörj och bröa en form (på ca 30 cm x 22 cm x 5 cm).
• Trycka in halva degen i formen.
• Strö över mannagrynen.
• Fördela äppelrivet ovanpå degen i formen.
• Täck med resten av degen. Tryck lätt med fingrarna så att degen pressas på äppelrivet.
• Strö över sockret till garneringen.

Grädda i 175 grader C i ca 45 minuter.

fredag 15 oktober 2010

Salată boeuf/Rumänsk nötköttssallad



















En sallad som passar bra till buffé. I Rumänien serveras denna sallad till fester/helger som jul, nyårsafton, födelsedagar.

Till 6 pers.

400 g nötkött
3 potatisar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
½ burk (på 670 g) grillad paprika
½ burk (på 340 g) cornichons (salta gurkor)
½ burk (på 420 g) majonnäs
2 - 3 msk senap
2 – 3 msk citronjuice
salt, peppar.

Garnering:
oliver, skivor av grillad paprika, etc.
(Eventuellt majonnäs.)

• Koka köttet. Skär den i små tärningar.
• Skala av och koka rotfrukterna.
• Skär paprikorna och gurkorna i tärningar.
• Blanda kött, rotfrukter, paprika, gurkor och majonnäs.



















• Smaka av med citronjuice, senap, salt och peppar.
• Lägg salladen på en fin tallrik.
• Dekorera med skivor av grillad paprika, oliver, etc.
(I Rumänien brukar man klä salladen i majonnäs och dekorera efteråt.)

måndag 11 oktober 2010

Torsk med mango



















(4 portioner)

1 pkt torskfilé (400 g)
1 msk olja
1 morot
1 röd paprika
1 mango
2 tsk röd currypasta
1 burk (400 g) kokosmjölk
2 msk citronsaft
salt

• Tina fisken och skär den i bitar.
• Hacka moroten och paprikan. Skala av och skär mangon i fina skivor.
• Fräs grönsakerna i lite olja, tillsätt currypasta, kokosmjölk och citron, låt sjuda 10 min.
• Lägg i fisken och låt koka i 6 min.
• Smaka av med salt.

Servera med kokt ris.

söndag 10 oktober 2010

Kycklingleverpaj



















(4 port.)

En krämig, smakrik paj.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g kycklinglever
2 gula lökar
1 msk smör
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 tärning hönsbuljong

2 äggulor
2 hela ägg
svartpeppar
3 dl riven, lagrad ost

Häll mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.

Sätt ugnen på 200˚.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 175˚.
Dela kycklinglevern i bitar. Hacka löken. Bryn kycklinglever och lök i smör i en het stekpanna.
Tillsätt övriga ingredienser, utom ägg och ost. Låt det hela sjuda i några minuter.

Sila ner såsen i en bunke. Låt den svalna och rör ner ägg och gulor. Smaka av med salt och peppar.
Blanda sås och lever och häll det i det förgräddade pajskalet. Strö över ost och sätt in formen mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen har stannat och fått fin färg.

fredag 8 oktober 2010

Saftiga polska kringlor



















Saftiga kringlor som påminner mig om rumänska "Mucenici".

Till 12 st:

150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst
125 g socker
0,5 tsk salt
ca 800 g vetemjöl
75 g honung

Fyllning:
100 g smör
1 msk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg
200 g malda valnötter

Honungsvatten:
100 g honung
1 dl vatten

- Smula jästen i en bunke. Strö över lite socker och rör i lite med en sked.
- Värm mjölken till ca 37˚C och häll den ovanpå jästen. Tillsätt resten av sockret, vetemjölet, smöret, honungen och saltet. Knåda till en deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
- Blanda smöret och sockret till fyllningen.
- Dela degen i tre delar.
Gör så här med varje degbit:
- Kavla degen till en rektangel på ca 30 cm x 40 cm. Bred på lite av smörblandningen.


















- Vik degplattan på mitten.
- Skär remsor på ca 3 cm bredd. Skär varje remsa på mitten men inte helt igenom – se bilden.


















- Snurra degremsorna till en kringla.


















- Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper.

- Pensla med vispat ägg och strö på malda valnötter.


















- Grädda i 200˚C i ca 15 minuter.



















- Värm vattnet och blanda det med honungen.


















- Pensla kringlorna med honungsvattnet.


















Inspiration: Maria Elena/culinar.ro

torsdag 23 september 2010

Smörgåstårta med varmröktlax och räkor

 


















(6 - 8 port.)

15 st. brödskivor
(3 lager x 5 brödskivor per lager)

Fyllning 1:
200 g varmröktlax
3 st. salladslökar, skivade
125 g ost Cantadou pepparrot
1,5 dl turkisk/grekisk yoghurt
4 - 5 tsk citronjuice

Fyllning 2:
6 ägg, hårdkokta
250 g räkor, skalade och hackade
125 g ost Cantadou pepparrot
1,5 dl turkisk/grekisk yoghurt

Garnering:
300 g Philadelphia
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
200 g kallrökt lax, skivad
250 g räkor, skalade
200 g kräftstjärtar i lake
1 ask cocktailtomater
1 citron
1 påse ruccolasallad

(en rund form på 24 cm i diameter)

Fyllning 1:
Bena ur fisken och blanda ihop samtliga ingredienser med en gaffel.

Fyllning 2:
Dela äggen, finhacka vitan och lägg undan till garnering. Blanda resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Garnityr:
Förbered garnityren på en bricka: snurra ihop laxskivor till rosor, låt räkor och kräftstjärtar rinna av på hushållspapper, skölj och torka tomaterna. Plasta och ställ i kyl.

Montering:
(Använd en form med lösbar kant.)
Kantskär brödskivorna.
Smörja kanterna på 4 brödskivor och lägg de i formen.
Komplettera genom att skära den 5:e brödskivan i små bitar och lägg till brödbitarna där det behövs tills brödlagret är komplett.
Bred fyllning 1 på detta lager.
Lägg på brödskivor till andra brödlagret.
Bred fyllning 2.
Avsluta med ett lager bröd.


















Plasta och ställ formen i kyl.

Garnering:
Blanda Philadelphia med yoghurten.
Flytta tårtan till serveringsfatet. Lägg pappersremsor på serveringsfatet för att skydda serveringsfatet. Ta bort formens kant.
Bred ut ost- och yoghurtröran jämnt över tårtans kant och ovansida.
Tryck fast ruccola på kant och ovansida.


















Garnera med lax, räkor, kräftstjärtar, hackad äggvita, tomat, citronskivor.

















 
Blogglista.se