(till 6 portioner)
3 st medelstora auberginer
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, riven
250 g mozzarella, i små bitar
olivolja till stekning
salt
Tomatsås
500 g krossade tomater
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st strimlade basilikablad
3 msk olivolja
ca 0.5 tsk salt
1 nypa socker
parmesanost till servering
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala auberginerna och skär i 0.5 cm tjocka skivor på längden. Lägg
skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30
minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna
lite lätt med hushållspapper.
3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och
vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater,
basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30
minuter.
4. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i
en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i
mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och
ugnsstek i ca 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva
aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast
form. Avsluta med tomatsås.
6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
7. Strö över riven parmesanost och servera.
söndag 7 september 2008
Melanzane alla parmigiana
Etiketter:
#elenasrecept,
aubergine,
auberginegratäng,
elenasrecept,
italiensk,
melanzane alla parmigiana
Svamp- och zucchinisoppa
Det här behövs till 4 pers:
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 zucchini, ca 400 g
4 skivor bacon
1 msk olivolja
1 tsk torkat rosmarin
1 burk kikärter, ca 400 g
1 liter hönsbuljong
- Skiva champinjonerna, hacka vitlöken och strimla zucchini och bacon.
- Fräs allt i olivolja i en gryta.
- Tillsätt rosmarin, kikärter (ta bort skalet) utan spad och buljong.
- Låt soppan koka ca 5 minuter. Smaka av.
Etiketter:
#elenasrecept,
elenasrecept,
soppa,
svampsoppa,
zucchinisoppa
onsdag 27 augusti 2008
Parmesankyckling
4 st. kycklingfiléer
tomatsås 4 - 5 msk (jag hade Ajvar Relish)
mozzarella ca 100 g
rökt ost ca 100 g
parmesan ca 100 g
2 ägg, vispade
lite vetemjöl
lite ströbröd
lite basilika, hackad
- Sätt ugnen på 200°C.
- Banka kycklingfiléerna till jämn tjocklek.
- Pudra vetemjölet över kycklingfiléerna, på båda sidorna.
- Doppa kycklingfiléerna i ägg, sedan i ströbröd blandat med riven parmesanost.
- Stek kycklingfiléerna ca. 2 min. på varje sida.
- Lägg kycklingfiléerna i en form.
- Lägg ca. 1 msk tomatsås på kycklingfiléerna.
- Strö över basilika.
- Hacka osten och lägg på kycklingfiléerna. Riv parmesanost ovanpå.
- Täck formen med aluminiumfolie, sätt formen i ugnen i ca. 15 min.
- Ta bort folien och låt formen i ugnen i ca. 10 min. till.
Jag hade bönsallad till. Receptet finns här:
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/blandad-bnsallad.html
måndag 25 augusti 2008
Marokansk gryta med couscous
1 zucchini
1 aubergine
1 paprika
1 lök
2 – 3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor
1 buljongtärning
chilipeppar
salt och svartpeppar
- Skär grönsakerna i mindre bitar och fräs i olja.
- Häll ner de krossade tomaterna, kidneybönorna och buljongen.
- Krydda med chilipeppar, salt och svartpeppar.
- Koka i ca. 20 min.
Servera med couscous, bulgur, dinkelris eller pasta.
Etiketter:
bulgur,
couscous,
dinkelris,
pastasås,
vegetarisk
torsdag 21 augusti 2008
Peşte cu măsline/Fisk med oliver
fisk
2 gula lökar
200 g oliver (gröna + svarta), hackade
1 citron (skalet)
soltorkade tomater
- Sätt ugnen på 200˚C.
- Skala citronen med potatisskalaren. Skär citronskalet i tunna remsor.
- Hacka tomaterna.
- Skär löken i skivor.
- Stek löken i lite olivolja, tillsätt oliverna, citronskalet och soltorkade tomaterna, stek någon minut till.
- Stänk lite olivolja i en ugnssäker form. Lägg lite av olivröran i formen, lägg sedan fisken i formen, fördela resten av röran ovanpå fisken.
- Täck formen med aluminiumfolie, sätt i formen mitt i ugnen för ca. 15 – 20 minuter.
- Ta bort folien och låt formen stå i ugnen i ca. 15 minuter till.
Jag hade en sutare på ca. 2 kg som min man hade fiskat!
onsdag 20 augusti 2008
Potatis- och linssoppa
(6 port.)
1,5 l vatten
3 st grönsaksbuljongtärningar
1 st gul lök
2 dl röda linser
6 st potatisar
2 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 tsk honung
1 msk olivolja
1. Hacka och fräs löken i olivoljan i en stor kastrull.
2. Häll i vattnet med buljongen och låt koka upp tillsammans med potatisarna.
3. Koka soppan på medelvarmplatta i 10 minuter och rör om då och då. Tillsätt potatisarna och tomatpurén, koka 10 minuter till.
4. Tillsätt under de sista minuterna balsamvinäger och honung, rör om.
söndag 17 augusti 2008
Avokadosallad med matjessill
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)