Blogg-Topplista Elenas recept

fredag 12 december 2008

Italian Screw (galliano, vodka, apelsinjuice)

























3 cl Galliano
3 cl Vodka
3 iskuber
apelsinjuice 
 
Häll Galliano och Vodka över is i ett högt glas.
Fyll i med apelsinjuice.

onsdag 10 december 2008

Fransk tonfiskterrin



(6 port)
3 ägg
3 dl gräddfil
3 skivor kantskurit bröd
1 burk tonfisk i vatten (185 g)
ca 200 g champinjoner
ca 10 svarta oliver
2 msk hackad dill
1 krm svartpeppar

1. Vispa samman ägg och gräddfil i en ugnssäker form. Smula ner brödet i äggsmeten och låt blandningen stå ca 10 min.
2. Häll av vattnet från tonfisken. Hacka fisken och champinjonerna grovt.
3. Skär oliverna i 4 delar.
4. Rör ner fisk, svamp, oliver, dill och peppar i äggsmeten.
5. Grädda mitt i ugnen i 175˚C, ca 40 min i metallform eller ca 60 min i glasform.

Lika gott kallt som varmt. Passar till buffé.

lördag 6 december 2008

Adam's Apple (Galliano, äppeljuice)

 
4 cl Galliano 
äppeljuice
is 
 
Häll Galliano i ett högt glas med is i.
Fyll på med äppeljuice.
Blanda.

tisdag 2 december 2008

Pulpe de pui cu sos de roşii/Grillade kycklinglår i tomatsås


(klicka på bilden för en större bild)
ca 600 g kycklinglår
2 paprikor
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
persilja
salt, peppar

Dela och grilla kycklinglåren (jag grillade de i en grillpanna tills de fick lite färg).
Grilla paprikorna också.
Ta av skalet på paprikorna.

Hacka löken, tärna paprikorna.
Lägg löken, paprikorna, kycklinglåren i en gryta, häll i vatten tills det täcker, koka i ca 15 min.
Häll i tomaterna, koka i 15 min. till.
Lägg i krossade vitlöksklyftor, hackad persilja. Salta, peppra.


Serveras med polenta.

söndag 30 november 2008

Indisk grönsaksgryta i Kormasås


Portioner: 4
 
1 gul lök
5 potatisar, ca 500 g
2 morötter
1 blomkålshuvud, ca 500 g
1 msk olja
1 burk kormasås
1 burk kikärtor à 400 g
1 lime
salt och peppar 
 
  • Skala lök, potatis och morötter. Grovhacka löken, skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skölj blomkål och dela den i små buketter.
  • Fräs lök, potatis och morötter i olja i en låg vid panna ca 10 minuter.
  • Vänd ner blomkål, kormasås och avrunna kikärter. Låt det koka under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Späd ev. med vatten om det blir för tjockt. Smaksätt med rivet limeskal – saft, salt och peppar.
  • Servera grönsakspannan med tomater.

Avokado med grönmögelost och räkor

(till 4 portioner) 
1 msk grönmögelost
0,75 dl gräddfil
0,75 dl majonnäs
1 msk grovt hackade valnötter (+ några till dekoration)
2 avokador
150 g räkor
sallad
 
  • Lägg några salladsblad på en talrik.
  • Skär avokadon i fina skivor.
  • Blanda ost, gräddfil, valnötter och räkor.
  • Lägg röran på avokadoskivorna.

onsdag 26 november 2008

Fransk ris- och räksallad

 ca 6 portioner
 
200 g ris Basmati eller Jasmin
1 burk tonfisk
100 g räkor
150 g krabbstickor
1 näve svarta oliver utan kärnor
1 näve gröna oliver utan kärnor
0,5 st. röd paprika
0,5 st. grön paprika
1 msk kapris            
2 kokta ägg
3 tomater
4 msk olja
saft från en citron
salt
peppar
 
  • Koka riset 15 min. Skölj riset i durkslag. Häll riset i en stor bunke. 
  • Häll över olja, citronsaft, strö över salt och peppar. 
  • Blanda i tonfisken, väl avrunnen. 
  • Tillsätt oliverna, kapris, räkorna, krabbstickorna skivade i 1 cm stora skivor, hackad paprika. 
  • Blanda allt. 
  • Ovanpå läggs skivor av kokt ägg och tomat. 

fredag 21 november 2008

Wedding Anniversary

I måndags firade vi - jag och min man - vår bröllopsdag, den 24:e!!!
Det firade vi med:

Wedding Anniversary

(klicka på bilden för en större bild)

3 cl Vodka
3 cl Galliano
1 1/2 cl Campari
12 cl Apelsinjuice
is

Allt blandas.

onsdag 19 november 2008

Tiramisu


(klicka på bilden för en större bild)
(6-8 portioner)
2 äggulor
2/3 dl socker
250g mascarapone ost
2 msk likör
2 äggvitor
kakao att pudra över
24 savoyardikex
ca 3 dl starkt kaffe (3 dl vatten och 6 tsk pulverkaffe)

- Vispa gulor och socker pösigt och tillsätt ost och konjak:



- Vispa äggvitorna hårt och rör ner i ostsmeten:



- Doppa kexen snabbt i kaffet (gärna bara undersidan så att ovansidan är torr) och lägg ut 12 st i en form ca. 25 x 19 x 5 cm:



- Bred över hälften av ostsmeten på kexen:



- Doppa resten av kexen i kaffet och lägg på:



- Avsluta med resten av ostsmeten:



- Ställ kallt i kylen ett par timmar, gärna över natten.
- Sikta över kakao förre serveringen:

måndag 17 november 2008

Zizzi


6 cl Absolut Vodka
lika delar av sprite och fläderblomssaft
is
 
Blogglista.se