Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 8 mars 2009

Covrigi/ Kringlor


(klicka på bilden för en större bild)
250 g mjöl
20 g jäst
0,5 tsk socker
1,5 dl ml vatten
0,5 tsk salt
10 g smör
1 l vatten
1 tsk bikarbonat

Att pensla med:1 msk vetemjöl
1 msk salt
vatten

Häll mjölet i en skål.
Lös upp jäst och socker i 1,5 dl ljummet vatten och häll ner i mjölet.
Tillsätt sedan rumstempererat smör och salt och knåda ihop till en deg.
Forma degen till en rulle på ett lätt mjölat underlag och dela sedan upp den i bitar à 45 g.
Forma varje degbit till långa rullar som är lite tjockare på mitten och avsmalnade mot ändarna, ca 56 cm långa.
Gör kringlor, låt dem jäsa i ca 10 min. under en duk.

Koka sedan upp 1 l vatten med bikarbonat. Ställ ner plattan till medelvärme.
Doppa sedan ner kringlorna var för sig i ca 30 sekunder.
Ta upp dem med hjälp av en hålslev och låt dem droppa av. Ställ dem sedan svalt i 30 minuter.

Blanda vetemjöl, salt och vatten till en smet som till pannkakor.
Värm sedan upp ugnen till 225˚C och grädda kringlorna mitt i ugnen i ca 10 min.
Pensla kringlorna med ”pannkakssmeten” och grädda i ytterligare 10 min.

Obs: Jag gjorde också tjockare kringlor, à 75 g (40 cm långa degbitar) och dem blev något som liknade mer bagels än kringlor.

Måste experimentera mer!

onsdag 4 mars 2009

Grekisk sallad på spett


(klicka på bilden, för en större bild)

fetaost
lök
cocktailtomater
basilika
svarta oliver utan kärnor
svartpeppar
(ev. olja och balsamico)
träspett

Skär osten i tärningar.
Skär löken i små bitar.
Halvera cocktailtomaterna.

Trä upp lök, basilikablad, tomat, ost och oliver (dem glömde jag :) ) på spetten.
Mal över svartpeppar.
Eventuellt, ringla över lite olja och balsamico.

tisdag 3 mars 2009

Kycklingsoppa med mynta och vinäger

























En god soppa som dessutom är rik på vitaminer, mineraler och fibrer.
Mynta och vinäger är en mycket god smakkombination. 

6 portioner 

1 st. kyckling
2 l vatten
2 st. stora lökar
3 st. vitlöksklyftor
1 burk matvete
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 st. hönsbuljongtärning
1 st. röd paprika
1 st. orange paprika
4 msk tomatpuré
5 msk vitvinsvinäger
20 g smör, (eller 2 msk olja)
3 msk pepparmynta, torkad och smulad
några blad färsk mynta  

Tillbehör:
knäckebröd eller pitabröd 

Gör så här:

1. Koka 2 liter vatten i en kastrull. Hacka lök och vitlök fint.
2. Skär bort kycklinglåren (de ska inte användas, spara dem till annan maträtt.). Skär ut kycklingfiléerna, ta bort skinnet och tärna eller strimla köttet fint.
3. Lägg rygg och vingar i det kokande vattnet. Lägg även i matvete, lök, vitlök, salt, peppar och hönsbuljongtärning. Låt koka i ca 40 minuter under lock på svag värme.
4. Kärna ur och tärna paprikorna fint.
5. Ta upp rygg och vingar ur grytan och låt svalna på en tallrik. Lossa därefter köttet och lägg ner det i soppan alldeles mot slutet.
6. Lägg ner kycklingfiléerna, tomatpuré, vinäger och koka under lock på svag värme, ca 10 minuter.
7. Hetta upp smöret i en liten panna. Tillsätt myntan och fräs snabbt, bara någon sekund, den ska inte brännas.
8. Lägg ner den hackade paprikan och den frästa myntan i soppan och låt koka upp. Smaka av om det behövs salt och peppar.  

Källa: Allt om mat

måndag 2 mars 2009

Chèvrepaj


(Klicka på bilden för en större bild)
(4 pers.)

50 g valnötter
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
10 marinerade soltorkade tomater
250 g chèvreost
3 ägg
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk hackad timjan

Mixa valnötterna i matberedare.
Tillsätt mjöl och smör, skuret i mindre bitar.
Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.

Sätt ugnen på 225˚. Nagga bottnen och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
Strimla tomaterna. Mixa hälften av osten i matberedare tillsammans med ägg, mjölk, salt och peppar.
Skiva resten av osten. Fördela tomater, ost och timjan i pajskalet. Häll över äggstanningen.
Sänk ugnsvärmen till 200˚ och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min.

P.S. Jag hade 2 nävar torkade berberisbär i äggstanningen.

Källa: Allt om mat

lördag 28 februari 2009

Scones med nötter


(klicka på bilden för en större bild)
4 port.

50 g nötter*
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk

(* = jag hade en blandning av rostade hasselnötter, valnötter, mandlar + solrosfrön)

Sätt ugnen på 250˚C.
Grovhacka nötterna.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och nötterna.
Fördela smöret i blandningen och häll i mjölken. Arbeta snabbt ihop degen.
Forma degen till fyra runda kakor, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
(Jag hade lemon curd till.)

fredag 27 februari 2009

Kycklingrullader

(kycklingbröstfiléer
dadlar
haloumi
bacon
 
Platta ut kycklingbröstfiléerna och fyll dem med en dadel och en bit haloumiost/filé.
Rulla ihop varje filé i en skiva bacon och fäst med tandpetare.
Stek rulladerna.
Ta bort tandpetarna (helst!).

måndag 23 februari 2009

Salată orientală/Potatissallad


(klicka på bilden, för en större bild)
(4 port.)

1 kg potatis
4 ägg
3- 4 salladslökar
1 knippe rädisor
100 g paprika från burk (paprikasallad)
200 g oliver
3 msk olja
1 msk ättika/balsamico
salt

Koka potatis och låt kallna.

Koka äggen. Skär äggen i tunna skivor.

Gör dressingen: rör samman olja med ättika/balsamico.

Skär den skalade och kalla potatisen i skivor.

Ansa och skär salladslökarna i tunna strimlor .

Tärna rädisorna.

Blanda allt.

Salta.

Låt gärna salladen stå en stund och ta smak.

lördag 21 februari 2009

Fisk med tomat- och kaprissås


Fisk 1 kg
4 tomater
0,5 burk passerade/krossade tomater
150 ml vitt vin
4 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1 msk socker
lite basilika
salt
peppar
lite citronsaft 
 
Stänk lite citronsaft på fisken, stek fisken i en stekpanna.
Ta upp fisken och lägg den i en ugnssäker form.
Hacka vitlöken och tomaterna och lägg dem i stekpannan, låt allt koka i några minuter.
Häll i vinet, passerade/krossade tomater, kapris, hackad basilika.
Låt koka i ca 15 min, smaka av med salt och peppar. Häll såsen ovanpå fisken, lägg formen i ugnen på 185˚C för ca 30 min.
Servera med t.ex. polenta.

fredag 20 februari 2009

Cornuleţe cu rahat/Gifflar med lokum (Turkish Delight)

 


















Turkish Delight/Lokum/Rahat är godisbitar gjorda på socker, majsstärkelse, citronsyra och naturliga smakämne, ofta citron eller rosvatten. Konsistensen är mjuk, geléaktig.




































200 g yoghurt
200 g mjukt smör
1 ägg
100 g strösocker
450 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:150 g Lokum/Rahat
(kan ersättas med torkad frukt som dadlar eller fikon, sylt, sylt blandad med hackade nötter, etc.)

Garnering:florsocker

Skär Turkish Delight/Lokum/Rahat i små bitar.


















Blanda alla ingredienser till degen.
Dela degen i 8 bitar.
Kavla ut dem till runda kakor. Skär eller sporra ut 8 snibbar.
Lägg på bitar av Turkish Delight/Lokum/Rahat.


Rulla ihop och forma gifflar.


















Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


















Grädda mitt i ugnen, ca 14 min, på 185˚C.
Rulla gifflarna i florsocker medan de är varma.


















OBS! OBS! OBS! Gifflar med spännande fyllning version 2:

Vid ett annat tillfälle hade jag inget Lokum/Rahat så att jag bakade gifflarna/hornen med marmeladkulor (godis). Det blev hur bra som helst! Rekommenderas!



onsdag 18 februari 2009

Soljanka (rysk köttsoppa)

(4 port.)
Buljong och köttkok:
0,4 kg nötkött
12 dl vatten
2 st. köttbuljongtärningar
0,5 tsk vitpepparkorn
0,5 tsk kryddpepparkorn
1 st. lagerblad
0,5 tsk timjan
1 st. gul lök
1 bit purjolök
5 st. persiljestjälkar
1 bit rotselleri
1 morot 
 
Till soppan:
2 st. gula lökar
1 bit rotselleri
1 msk olja
1 msk smör
2 msk tomatpuré, rågade
2 st. saltgurka, sammanlagd vikt cirka 150 g
1 l oxbuljong, drygt, enligt receptet ovan
1 smakrik korv
1 msk socker
1 krm cayennpeppar
2 skivor citronskivor, tunna

Till servering:
1,5 dl gräddfil
1.Skär köttet i små bitar. Heta upp lite olja i en stor gryta och stek köttet, lätt.
2. Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vattnet och tillsätt buljongtärningar och kryddor. Koka upp och sjud under lock i ca 30 min.
Tillsätt sedan klyftad lök, morot i bitar, purjo, persiljestjälkar och selleri I bitar. Låt sjuda på svag värme ca en timme.
3. Ta upp köttet. Häll buljongen genom en sil och se till att pressa ut alla smakämnen. Häll tillbaka buljongen i grytan, lägg i köttet, koka upp och låt koka i ett par minuter.
4. Fräs hackad lök och tärnad rotselleri i olja och smör tills löken är genomskinlig och sellerin börjar mjukna. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med ett tag.
Skär saltgurkan i centimeterstora tärningar,
lägg ner dem i grytan och rör om.
5. Skär korven i skivor, kör den i mikro 2 min, i en form, på hushållspapper (så att fettet sugs upp av pappret).
6. Häll på buljong och lägg i kött, tärnad skinka och korven i centimeterbreda bitar. Koka upp och tillsätt kryddor och citronskivor. Låt soppan koka i 3-4 minuter. Fiska upp citronskivorna. Servera med en klick gräddfil i varje tallrik. Ett kraftigt rågbröd på surdeg är ett annat klassiskt tillbehör.
Tips: Soppan blir allra bäst om den tillagas en dag i förväg och får stå kallt till följande dag. Smakerna mognar då och soljankan blir ännu godare. Kött och buljongkoket lämpar sig också bra att förbereda och går utmärkt att frysa in.
 
Blogglista.se