Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 18 april 2010

Fylld köttfärslimpa med smakrika korvar



















700 g köttfärs
150 g riven ost
150 g bacon
1 – 2 skivor bröd
lite mjölk
3 ägg
1 – 2 korvar
½ gul lök
2 -3 msk ströbröd
persilja
salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg brödet i mjölken i några minuter tills brödet sväller. Rör i köttfärs, ost, ägg, ströbröd, salt och peppar till en smet.
Lägg baconskivorna på ett bakplåtspapper, platta ut färsen på baconet.
Lägg korvarna på färsen.



















Rulla ihop till en limpa med hjälp av bakplåtspappret.



















Lägg färslimpan på ett smort fat och baka i 40 min.


















Servera med potatis eller pasta.

(Obs! Nästa gång formar jag köttfärsen till en limpa, sedan lindar jag baconskivorna – på det sättet kommer limpan att hänga bättre ihop.)

onsdag 14 april 2010

"Min" bok har kommit ut!


Äntligen har boken "Läsarnas egna recept" utgiven av Aftonbladet och Tasteline kommit ut! I boken finns också mitt recept "Honungskakor från Rumänien/Albinita".
Nu kan jag titulera mig som kokboksförfattare också, eller hur?

Receptet finns här:

söndag 28 mars 2010

Asiatisk nötstek med fänkål, äpple, ugnspotatis och äpplesås



















(till 4 pers.)
· 800 g nötkött i bit
· 0,5 tsk peppar
· 1 msk röd currypasta
· 2 msk riven, färsk ingefära
· 2 msk hoisinsås eller soja
· 2 msk chilisås eller ketchup
· 1,5 tsk salt

Grönsaker:· 2 msk olivolja
· 6 – 7 potatisar
· 2 – 3 fänkål
· 3 äpplen
· 2 tsk farin-, strö- eller råsocker

Äppelsås:· 3 dl drickfärdig äppeljuice
· 3 msk koncentrerad kalvfond
· 1 msk stjärnanis

Servering:· färsk timjan

Sätt ugnen på 250˚C.

Torka och peppra köttet.

Blanda i en skål currypasta, riven ingefära, hoisinsås, chilisås och salt. Rulla köttet i blandningen. Det kan gärna stå och marineras kortare eller längre stund. (Hit kan förberedas).

Grönsaker: Häll ut oljan i en långpanna. Klyv potatisarna, vänd snittytan i oljan och lägg dem på kullriga sidan. Gör likadant med äpplena, kluvna och urkärnade med kulmått, och fänkålen delad i kvartar. Sockra äpplena. Lägg köttbiten med sitt goda kladd i långpannan och sätt pannan mitt i ugnen 20 minuter.


















Ta ut långpannan, flytta över fänkål och äpple till ett fat (ugnssäkert form).


















Blanda äpplejuice, kalvfond och anis och häll drygt hälften i långpannan med köttet och potatisen. Sänk ugnsvärmen till 150 ˚C och fortsätt ugnssteka 20 – 30 minuter tills köttet har innertemperatur 58˚C.

Ta ut långpannan, flytta potatisen till fatet med äpplen och fänkål och håll varmt i avstängd ugn. Lägg köttet på skärbräda med folie över. Låt köttet vila i några minuter.

Häll resten av juiceblandningen i långpannan, vispa ur den och sila över skyn i en kastrull och ge den ett uppkok, tillsätt även köttsaft som bildas.


















Skär upp köttet i centimetertjocka skivor med vass kniv. Servera det med grönsakerna och den smakrika skysåsen.

torsdag 25 mars 2010

Korv Stroganoff



















(4 portioner)

- 2 stora gula lökar
- 2 msk smör eller margarin
- 500 g falukorv
- 2 krm peppar
- 1 msk vetemjöl
- 4 msk tomatpuré
- 2 tsk (fransk) senap
- 3 dl grädde
- persilja eller dill

Skala löken och hacka den fint, fräs den i matfettet på medelvärme.

Skär korven i tärningar, lägg dem i pannan och låt dem fräsa en stund.

Strö över peppar och mjöl under omrörning.

Tillsätt tomatpuré, senap och grädde. Sjud alltsammans på svag värme.

Strö över rikligt med persilja/dill.

Servera med kokt ris och salta gurkor.


Favorit i repris - lagat vid ett annat tillfälle:








tisdag 23 mars 2010

Citronsås



















1 dl fiskbuljong
1 dl tjock grädde
1 dl vitt vin
2 äggulor
2 – 3 tsk citronsaft
2 msk finhackad persilja och gräslök
ev. salt

Häll fiskbuljongen i en kastrull och slå i grädde och vin.
Tillsätt äggulor och låt såsen sjuda upp under ständig vispning så att den tjocknar.
Ta såsen från värmen och häll i citronsaft och färska örter.

(Passar till musslor.)

söndag 21 mars 2010

Blomkålssallad



















1 medelstort blomkålshuvud
1 syrligt äpple
2 morötter
1/2 dl finhackad salladslök eller det gröna på en fin purjo

Sås:
1 tsk senapsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk currypulver
1 dl majonnäs
2 dl naturell yoghurt
1 - 2 tsk dijonsenap
1 tsk råsocker

Dela blomkålen i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 4 min.
Häll upp i durkslag och spola med kallt vatten.
Tärna äpplet i bitar. Riv morötterna.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Rosta spiskummin och senapsfrön i en torr panna.
Stöt kryddorna i en mortell.
Blanda med övriga ingredienser till såsen.

(Jag hade salladen till stek - nötkött.)

måndag 15 mars 2010

Sjömansbiff



















(Antal portioner: 4)

600 g lövbiff, rostbiff eller nötinnanlår
3 gula lökar
8-10 potatisar
2 msk smör eller margarin
1 lagerblad
1 tsk timjan
salt
vitpeppar
2,5 dl mörkt öl
2,5 dl buljong av tärning
persilja
saltgurka

Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar. Bryn på båda sidor i smör. Ta upp köttet och lägg det i en gryta.

Skala löken och skär den i skivor. Bryn löken.

Skala potatis och skär i skivor.
Varva kött, lök och potatis i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i lagerblad och timjan. . Häll på buljong och öl.

Småkoka under lock i ca 45 minuter.

Strö över hackad persilja före serveringen.
Servera med skivad saltgurka.

onsdag 10 mars 2010

Broccoli- och ädelostpaj


















(till 6 personer)

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 broccoli 250 g
3 ägg
2,5 dl grädde
170 g ädelost
salt
peppar

Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i en pajform. Nagga degen med en gaffel. Låt den vila i kylskåp 15 – 30 minuter.

Sätt ugnen på 200˚C.

Dela broccolin i buketter. Skär stjälken i strimlor. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Spola den kallt och låt den rinna av.

Riv osten grovt.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Lägg i broccoli och strö över osten. Häll över äggsmeten.

Grädda pajen i mitten av ugnen 40-45 minuter.

måndag 22 februari 2010

… och priset kom med posten

Detta fick jag:



















- diplom
- måttsats i tre delar
- slickepott
- sked
- muffinsformar

Kul!

onsdag 10 februari 2010

Mitt recept ska publiceras i boken …

”Hela Sverige bakar” som Aftonbladet och Tasteline ska ge ut i april, som sista boken i serien ”Livets goda”.

Jag ska få ett pris också – ett bakningsset värt 800 kronor, med bland annat en exklusiv måttsats och muffinsformar i silikon. Kul!

Jag skickade fyra recept till tävlingen:

Gifflar med spännande fyllning
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/02/gifflar-med-spannande-fyllning.html

Honungskakor från Rumänien
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/06/honungskakor-fran-rumanienalbinita.html

Valnötskaka
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/01/experiment-valntskaka.html

Savarin
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/savarin.html

Vet inte vilket recept som vann...

Väntar med spänning tills boken ges ut!
 
Blogglista.se