Receptet på
vårrullar finns här:
https://elenasrecept.blogspot.com/2012/09/vietnamesiska-farska-varrullar-med-tva.html
torsdag 20 februari 2020
Räkbowl
Egentligen
gjorde jag Vietnamesiska vårrullar men blev trött av att fyllningen trillade
ner i skålen med dip, så att jag klippte rullarna i en annan skål, med en sax,
och tillsatte dip i skålen (med klippta vårrullar). Mycket lättare att äta nu!
Etiketter:
poke bowl med räkor,
räkbowl,
räkor,
vietnamesiska vårrullar
tisdag 12 november 2019
Indisk spenatgryta med fisk
Smakrik spenatgryta. Man kan ha i tofu eller haloumi, eller fisk.
Inspirationen kommer från https://www.javligtgott.se/
Här är receptet som i https://www.javligtgott.se/lyxig-vegansk-palak-paneer-med-tofu// , jag har ersatt tofu med fisk (torskrygg).
Tofun:
·
400 g fast tofu (jag ersatte tofu med fisk)
1,5 tsk garam masala1,5 tsk gulcurry
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemummapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 msk rapsolja
1/2 dl växtbaserad yoghurt
juice från 1/2 lime
1 msk ljus sojasås
1/2-1 tsk chilipulver
Spenaten:
·
1 gul lök
2 msk veganskt smör eller rapsolja2 klyftor vitlök
2 cm färsk ingefära
1 paket med fryst hel bladspenat á 450 g
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk svarta eller vita senapsfrön
1 tsk kumminfrön
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1/2-1 tsk chilipulver eller efter smak
1-2 dl vatten
1 msk ljus sojasås
Tomatsåsen:
·
1 stor gul lök eller 2 vanliga
1/2 dl rapsolja4 lagerblad
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk kardemummapulver
1 tsk malen kanel
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1-2 tsk chilipulver eller efter smak
4 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater á 400 g
1 burk kokosmjölk á 400 g
4 dl vatten
2 msk ljus sojasås
2 msk ljus grönsaksfond
1 msk socker
50 g växtbaserat smör
1 kruka färsk koriander
juice från 1/2 lime
·
Salt och mer chilipulver efter smak
Gör så här:
Tofun:
1. Börja med att pressa ur onödig vätska ur tofun genom
att vira in den i hushållspapper och pressa lätt med händerna på den någon
minut.
2. Skär tofun i ca 2×2 cm stora kuber och lägg ner i en
plastpåse med övriga ingredienser
3. Blanda väl och låt marinera i ca 1-2 timmar
4. När du har gjort klart resten av grytbaserna och har
ca 20 minuter kvar så vänder du ner hela påsens innehåll med marinad och tofu i
en stor stekpanna och steker tills tofun fått fin färg. Vänd sedan ner både
tofu och marinad i grytan och låt koka med 5 minuter innan servering.
Spenaten:
1. Skiva löken tunt och riv ingefära och vitlök på den
fina sidan av ett rivjärn
2. Fräs löken mjuk i en stekpanna på medelhög värme i
matfett tillsammans med senapsfröna
3. När löken är mjuk och senapsfröna börjar ”poppa” så
tillsätter du de torra kryddorna, ingefära och vitlök samt 1-2 msk vatten och
låter dem fräsa ett tag tills de doftar gott
4. Vänd ner den frysta spenaten och stek den på
medelvärme i kryddorna och löken under konstant omrörning tills spenaten tinat
5. Tillsätt sojasås och 1-2 dl vatten lite i taget
och bräsera (typ stek med lite vatten) spenaten i 30-40 minuter tills den har
blivit mörkgrön och superkrämig. Du vill inte att den ska steka fast i pannan
så var försiktig.
6. Smaka av och justera med sälta och kryddningen.
7. När spenaten stekt klart och är krämig och god så rör
du ner spenaten i tomatsåsen tillsammans med tofun och kokar 5 minuter till
innan den är klar.
Tomatsåsen och att
göra klart grytan:
1. Börja med att skiva löken tunt. Fräs den på hög värme
i rapsolja tillsammans med lagerbladen i en tjockbottnad kastrull eller gryta
tills den börjar brynas och karamelliseras.
2. Riv ingefäran och vitlöken på den fina sidan på ett
rivjärn. Du behöver inte skala ingefäran utan skölj bara av den.
3. Sänk värmen något och tillsätt alla torra kryddor,
tomatpuré, riven ingefära och vitlök och lite vatten och fräs runt tills du får
en fantastiskt doftande kryddpasta. Bränn inte kryddpastan, den ska bara
aktiveras och puttra runt, men inte med så mycket vatten så det blir en sås,
bara någon matsked. Detta väcker kryddorna och gör att vitlöken och ingefäran
inte längre är rå.
4. Tillsätt vatten, kokosmjölk, tomatkross, sojasås och
grönsaksfond och rör om väl. Låt koka ca 1,5-2 timmar på låg värme. Rör om då
och då så det inte bränns i botten. Smaka av efter 30 minuter och justera med
ev. lite mer kryddor, salt, socker och chilipulver. Rör ner smöret mot slutet
av koktiden. När fettet börjar separera från grytan smakar du av igen.
5. Mixa såsen slät med en mixerstav.
6. Rör ner den stekta tofun och spenaten och koka 5
minuter. Toppa med färsk koriander och limejuice.
Servera med ris eller kikärtor.
Servera med ris eller kikärtor.
Etiketter:
indisk gryta med spenat,
indisk mat,
indiskgryta med fisk,
palak panner,
veganmat,
vegansk
torsdag 31 oktober 2019
Kreolsk gryta v.2 Laktosfri
En favoriträtt, jag har utgått från ett gammalt recept
jag hade: Här
Jag har ersatt vispgrädden med kokosgrädde och paprika med champinjoner
(6 port.)
600g fläskfilé
2 stora eller 4 små starka korvar
200 g syltlök
200 g oliver
250 g champinjoner
2 dl cornichons
400 ml kokosgrädde
1 msk mjöl
1 tsk mejram
1-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
- Bryn korven i en stekpanna.
- Tag upp korven men spara fettet som blir över. Stek sedan den skivade fläskfilén i korvens fett.
- Ansa och skär championerna i fjärdedelar
- Krydda med
ovanstående kryddor och strö på mjölet.2 stora eller 4 små starka korvar
200 g syltlök
200 g oliver
250 g champinjoner
2 dl cornichons
400 ml kokosgrädde
1 msk mjöl
1 tsk mejram
1-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
- Bryn korven i en stekpanna.
- Tag upp korven men spara fettet som blir över. Stek sedan den skivade fläskfilén i korvens fett.
- Ansa och skär championerna i fjärdedelar
- Hacka cornichonsen i stora bitar
- Häll i allt i en ugnssäker form och låt det gratinera i ca 20 minuter.
- Smaka eventuellt av med spad från cornichonsen.
- Häll i allt i en ugnssäker form och låt det gratinera i ca 20 minuter.
- Smaka eventuellt av med spad från cornichonsen.
Servera
med ris/pasta/ pressad potatis och grönsallad.
onsdag 30 oktober 2019
Kålsoppa med prosciutto (Växtparadox)
Ingredienser till ca 4 – 6 portioner:
200 g grönkål
200 g vitkål
2 vitlöksklyftor
150 g prosciutto
1,5 l vatten
3 msk grönsaksbuljong (Renée Voltaire Lantbuljong)
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 tsk gurkmeja
Cayenne peppar
olivolja
Gör så här:
Hacka kålen, lök, vitlök och prosciutto och stek i lite olivolja i några minuter.
Tillsätt gurkmeja och Cayenne peppar och stek i några minuter till.
Häll på vatten, tillsätt grönsaksbuljongen och kryddorna.
Koka i ca 40 min, tills kålen blir mjuk.
Etiketter:
grönkålssoppa,
soppa ketto,
soppa LCHF,
soppa plantparadox,
soppa växtparadox,
vitkålssoppa
onsdag 11 september 2019
Nutellaglass med två ingredienser
Tips: Använd Proteinella i stället, som är proteinberikad och utan tillsatt socker.
(Ger ca. 1 liter)
5 dl vispgrädde
400 g Nutella/Proteinella
- Häll grädden och Nutella/Proteinella i en bunke.
- Vispa blandningen med elvisp.
- Häll glasskrämen i portionsformar eller en skål.
- Ställ formarna/skålen i frysen.
Etiketter:
dessert,
glass med nutella,
nutella,
proteinella,
sockerfri glass
torsdag 5 september 2019
Torskfilé från Medelhavet
4 port.
600 g torskfilé eller en annan vit fisk
1 tsk
svartpeppar
250 g körsbärstomater, delade
1 hackad rödlök
2 rivna vitlöksklyftor
2 dl hackade oliver
0,5 dl kapris
0,5 dl olivolja
hackad persilja till garnering
Lägg fisken i en ugnsform och krydda med salt och peppar.
Blanda ihop resten av ingredienserna i en bunke och fördela över och runt om fisken.
Tillaga mitt i ugnen, 200°C ca 20 min.
Servera med potatis eller bröd.
onsdag 4 september 2019
Dressing/dipp med jordnötssmör
(2 port.)
1 msk jordnötssmör
1-2 tsk riven färsk ingefära
0,5 vitlöksklyfta
saften av 1/2 lime
0,5 tsk sambal oelek
1 msk soja
0,5 tsk socker
Skala och riv ingefäran och lägg i en bunke. Riv vitlöken, vispa ner pressad lime, sambal oelek, soja, jordnötssmör och socker.
Späd med lite vatten om det behövs.
Etiketter:
dipp,
dressing,
dressing dipp med jordnötssmör,
vegansk dipp,
vegansk dressing
tisdag 3 september 2019
Grötbrulée med hjortron och apelsin
Ingredienser (4 pers.):
· 1 dl
havrekross
· 1 dl
frysta, tinade hjortron
· 1
msk finrivet apelsinskal
· 1/2
dl vispgrädde
· 2
krm salt
Till servering:
· 4
msk farinsocker strö
· 1 dl
vispad grädde eller crème fraiche
· 1
msk florsocker
Gör så här:
Blötlägg havrekross i 4 dl vatten i en kastrull över natten (eller minst 8 timmar).
Koka upp blandningen och låt koka på låg värme ca 25 minuter, rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten under kokningen. Passa så det inte bränner i botten.
Blötlägg havrekross i 4 dl vatten i en kastrull över natten (eller minst 8 timmar).
Koka upp blandningen och låt koka på låg värme ca 25 minuter, rör om då och då. Späd eventuellt med mer vatten under kokningen. Passa så det inte bränner i botten.
Blanda ner 1/2 krm salt (för 4 port) i slutet av kokningen. Gröten ska ha en krämig och fin konsistens, men fortfarande med lite tugg. Låt gröten kallna helt.
Skölj
och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Blanda ner vätskan från de tinade
hjortronen (ca 1/2 dl, för 4 port) och apelsinskalet i gröten.
Vispa
grädden och vänd ner i gröten.
Till servering:
Sätt ugnen på 250°C övervärme.
Sätt ugnen på 250°C övervärme.
Fördela gröten i 4 ugnsfasta portionsformar och strö över farinsocker.
Ställ in formarna högt upp i ugnen, passa noga så att sockret smälter och
får färg men inte blir bränt. Alternativt bränn av sockret med en brännare.
Vispa grädde eller crème fraiche med florsocker. Servera genast med grädden
eller crème fraichen och hjortron.
Källa: ICA
Etiketter:
dessert,
enkelt,
Grötbrulée med hjortron och apelsin,
havregrynsgröt
torsdag 29 augusti 2019
Sallad med fyra ingredienser (Evas)
4 port.
3 dl gryn mathavre + vatten (enligt förpackning)
3 st. paprikor
1 burk kikärtor
150 g fetaost
Skär fetaosten i bitar.
Blanda allt.
Servera som den är eller med valfri dressing, som t.ex: Dressing/dipp med jordnötssmör
3 dl gryn mathavre + vatten (enligt förpackning)
1 burk kikärtor
150 g fetaost
Koka grynen.
Skär paprikorna i bitar och fräs dem i lite olja.Skär fetaosten i bitar.
Blanda allt.
Servera som den är eller med valfri dressing, som t.ex: Dressing/dipp med jordnötssmör
Etiketter:
enkel sallat,
sallad med fyra ingredienser,
vegetarisk sallad
tisdag 27 augusti 2019
Vegansk Palak Paneer med tofu
Den godaste veganrätten jag har ätit! Rekommenderas!
Lyxig vegansk palak paneer med tofu
Lång ingredienslista, men nästan samma ingredienser för de tre ”delarna”: tofu, spenatsås och tomatsås.
Här är receptet:
Tofun:
400 g fast tofu
1,5 tsk garam masala
1,5 tsk gulcurry
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemummapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 msk rapsolja
1/2 dl växtbaserad yoghurt
juice från 1/2 lime
1 msk ljus sojasås
1/2 tsk chilipulver
Spenaten:
1 gul lök2 msk veganskt smör eller rapsolja
2 klyftor vitlök
2 cm färsk ingefära
1 paket med fryst hel bladspenat á 450 g
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk svarta eller vita senapsfrön
1 tsk kumminfrön
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1/2-1 tsk chilipulver eller efter smak
1-2 dl vatten
1 msk ljus sojasås
Tomatsåsen:
1 stor gul lök eller 2 vanliga1/2 dl rapsolja
4 lagerblad
1,5 msk garam masala
1,5 msk gulcurry
2 tsk korianderpulver
2 tsk kardemummapulver
1 tsk malen kanel
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1-2 tsk chilipulver eller efter smak
4 klyftor vitlök
4 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater á 400 g
1 burk kokosmjölk á 400 g
4 dl vatten
2 msk ljus sojasås
2 msk ljus grönsaksfond
1 msk socker
50 g växtbaserat smör
1 kruka färsk koriander
juice från 1/2 lime
Salt och mer chilipulver efter smak
Gör så här:
Tofun:
- Börja med att pressa ur onödig vätska ur tofun genom att vira in den i hushållspapper och pressa lätt med händerna på den någon minut.
- Skär tofun i ca 2×2x2 cm stora kuber och lägg ner i en plastpåse med övriga ingredienser.
- Blanda väl och låt marinera i ca 1-2 timmar.
- När du har gjort klart resten av grytbaserna och har ca 20 minuter kvar så vänder du ner hela påsens innehåll med marinad och tofu i en stor stekpanna och steker tills tofun fått fin färg. Vänd sedan ner både tofu och marinad i grytan och låt koka med 5 minuter innan servering.
Spenaten:
- Skiva löken tunt och riv ingefära och vitlök på den fina sidan av ett rivjärn
- Fräs löken mjuk i en stekpanna på medelhög värme i matfett tillsammans med senapsfröna
- När löken är mjuk och senapsfröna börjar ”poppa” så tillsätter du de torra kryddorna, ingefära och vitlök samt 1-2 msk vatten och låter dem fräsa ett tag tills de doftar gott
- Vänd ner den frysta spenaten och stek den på medelvärme i kryddorna och löken under konstant omrörning tills spenaten tinat
- Tillsätt sojasås och 1-2 dl vatten lite i taget och bräsera (typ stek med lite vatten) spenaten i 30-40 minuter tills den har blivit mörkgrön och superkrämig. Du vill inte att den ska steka fast i pannan så var försiktig.
- Smaka av och justera med sälta och kryddningen.
- När spenaten stekt klart och är krämig och god så rör du ner spenaten i tomatsåsen tillsammans med tofun och kokar 5 minuter till innan den är klar.
Tomatsåsen och att göra klart grytan:
- Börja med att skiva löken tunt. Fräs den på hög värme i rapsolja tillsammans med lagerbladen i en tjockbottnad kastrull eller gryta tills den börjar brynas och karamelliseras.
- Riv ingefäran och vitlöken på den fina sidan på ett rivjärn. Du behöver inte skala ingefäran utan skölj bara av den.
- Sänk värmen något och tillsätt alla torra kryddor, tomatpuré, riven ingefära och vitlök och lite vatten och fräs runt tills du får en fantastiskt doftande kryddpasta. Bränn inte kryddpastan, den ska bara aktiveras och puttra runt, men inte med så mycket vatten så det blir en sås, bara någon matsked. Detta väcker kryddorna och gör att vitlöken och ingefäran inte längre är rå.
- Tillsätt vatten, kokosmjölk, tomatkross, sojasås och grönsaksfond och rör om väl. Låt koka ca 1,5-2 timmar på låg värme. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Smaka av efter 30 minuter och justera med ev. lite mer kryddor, salt, socker och chilipulver. Rör ner smöret mot slutet av koktiden. När fettet börjar separera från grytan smakar du av igen.
- Mixa såsen slät med en mixerstav.
- Rör ner den stekta tofun och spenaten och koka 5 minuter. Toppa med färsk koriander och limejuice.
Obs! En annan gång när jag lagade denna rätt hade jag färdiga kryddblandningar, jag använde 7 tsk Mango Curry för spenat (plus 2 tsk senapsfrö och 1 tsk spiskummin), 7 tsk Ras el Hanout för tofu (plus 1/2 tsk kanel) och 7 tsk Tandoori Spice för tomatsåsen. Smidigt!
Etiketter:
gryta,
indisk mat,
indiskt,
palak paneer,
veganmat,
vegansk mat
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)