Blogg-Topplista Elenas recept

tisdag 3 maj 2022

Huevos rancheros

 

















4 port.

1 förpackning à 140 g bacon
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
0,5 msk rökt paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
1 burk 400 g hela skalade tomater
1 lime
1 förpackning à 400 g kokta svarta bönor
1 tsk salt
4 ägg
1–2 avokado
koriander
(Eventuellt lite vatten om såsen blir för tjock.)
(Eventuellt lite riven ost att strö över, när äggen har stelnat.)

Servera med krispig tortillas.

  • Tärna och stek baconet knaprigt. Ställ åt sidan.
  • Hacka löken och stek den i några minuter i lite olivolja.
  • Tillsätt finriven vitlök och de torra kryddorna, och fräs ytterligare i några minuter.
  • Tillsätt tomaterna, pressad lime och avrunna bönor samt bacon. Låt puttra ihop och smaka av med salt, svartpeppar och lite socker.
  • Gör fyra gropar i tomatröran, knäck ett ägg i varje, lägg på lock och koka i ca 6 minuter tills vitan har stelnat.
  • Toppa med skivad avokado och hackad koriander.

(Jag serverade detta med rostat bröd och guacamole.)

Källa: Boken ”Laga mig” av Lotta Lundgren @hejlottalundgren

Krispig tortillas
4 port

4 st. tortillas
1 msk olivolja
0,5 tsk paprikapulver

Sätt ugnen på 200°C.

Klipp tortilla i fyra delar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt, stänk lite olivolja och strö paprikapulver på tortillas. Sätt plåten i ugnen, för ca 8–10 minuter tills brödet blir krispigt,


 


















söndag 1 maj 2022

Tacopaj

 

















3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
1tsk paprikapulver

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda 40 g (eller gör det själv:  Tacokrydda)
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika & chili
2 dl crème fraiche
1 dl jalapeños
100 g riven ost
1 tsk paprikapulver
(ev. 250 g körsbärstomater, halverade)

Till servering:
3 dl gräddfil

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en gryning massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kyl ca 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 minuter.
  • Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 minuter.
  • Blanda de två crème fraiche-sorterna i en skål.
  • Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche-blandningen. (Ev. täck med tomathalvor.) Strössla chili och ost, strö över paprikapulver.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter tills osten fått fin färg.

    Servera med gräddfil.

söndag 24 april 2022

Lager-på-lager saftig äppelkaka, i långpanna – med rivna äpplen





















3 dl vetemjöl
3 dl mannagryn
3 dl socker
3 tsk bakpulver
3 tsk kanel, malen
9 st. äpple
250 g smör

Servera med:
vaniljsås eller vaniljglass

  • Smält smöret.
  • Blanda ihop torrvarorna.
  • Skiva äpplena.
  • Smörj en form (min var på 34 cm x 25 cm x 4 cm) och häll i ca 1/3 av torrblandningen. Lägg i hälften av äpplena. Fortsätt med 1/3 av torrblandningen, hälften av äpplena och resten av torrblandningen.
  • Ringla det smälta smöret ovanpå.
  • Grädda i 30 minuter på 200°C.





















Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Kakan är godast nybakad men den kan värmas upp skuren i bitar i en stekpanna med locket på.

söndag 3 april 2022

Tomat- och blomkålssoppa med Fetaröra

 

















1 blomkålshuvud
1 gul lök
2 burkar hela tomater
1 paket krossade tomater med vitlök
3 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 tsk spiskummin
torkade kryddor: timjan, dragon, rosmarin, etcetera
vatten
smör

Fetaröra
2 dl yoghurt 10%
100 g fetost
2 msk olivolja
10 basilikablad

Soppan:

  • Hacka lök och vitlök. Hetta upp en stor kastrull och lägg i en rejäl klick smör. Fräs lök och vitlök tills de mjuknar men inte får färg.
  • Riv blomkålen. Lägg blomkålen i kastrullen. Häll på vatten så att lök och blomkål inte börjar bränna vid.
  • Häll på hela och krossade tomater. Dela de hela tomaterna till stora bitar med en sax.
  • Smula i buljongtärningen.
  • Tillsätt de torkade kryddorna. Lägg på locket och koka tills blomkålen är mjuk. Späd med mer kokande vatten om så önskas.

Fetaröra*:

  • Lägg yoghurt i en skål och smula ner fetaosten. Mosa med gaffel. Rör i salt och ett par matskedar olivolja.
  • Hacka basilika och strö över.

*) Saknas på bild.

 
Blogglista.se