4 portioner
- 1 gul lök
- 1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
- 100 g champinjoner
- 1 tsk hel kardemumma
- 1 msk hel eller malen spiskummin
- 100 g smör
- 0,5 dl russin
- 1 msk gurkmeja
- 0,5 msk socker
- 1,5 tsk salt
- 1,5 dl vatten
- 1,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl mandelmjöl
- 1,5 dl riven kokos
- 4 dl mild yoghurt (3 %)
- 1 kruka hackad koriander
1.
Skala och finhacka
löken. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Skär champinjonerna i kvartar.
2.
Stöt kardemumma och
spiskummin, om kryddorna är hela, i en mortel.
3.
Smält smöret i stor
stekpanna eller wok. Fräs lök med kardemumma och spiskummin 2 minuter i smöret.
Tillsätt blomkål, champinjoner, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och
låt fräsa under lock 5–7 minuter. Rör då och då.
4.
Blanda ner vatten,
grädde, mandelmjöl och kokos. Låt koka ca 2 minuter utan lock.
5.
Rör ner yoghurten och
den hackade koriandern. Låt sjuda 1 minut under lock.
6.
Servera grytan med ris
och gärna naanbröd.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt
matfett. Använd laktosfri grädde, mjölk och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot
mjölkfritt matfett. Ersätt mjölk, grädde och yoghurt med t ex ris-, havre-
eller sojabaserade ersättningsprodukter.
Tips:
Prova gärna med andra grönsaker också, som paprika,
palsternacka, morot och broccoli. Korman är även god med kikärter.
Källa: Ica Buffé